Κοστέλο: “Έρχονται νέα μέτρα από τον Σεπτέμβριο, αλλά… είναι λίγα”!

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Κοστέλο: “Έρχονται νέα μέτρα από τον Σεπτέμβριο, αλλά… είναι λίγα”!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Μέτρα, αλλά λίγα, έρχονται τον Σεπτέμβρη να βγάλουν από τη μύτη τις έστω φτωχές διακοπές των Ελλήνων. Όπως είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο επικεφαλής της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, “υπάρχουν πολύ λίγα που πρέπει να νομοθετηθούν. Υπάρχουν πολύ λίγα όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα”. Από την άλλη, ο ίδιος βρίσκει τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 2%  μέχρι […]

03.07.2017 | 08:15

Μέτρα, αλλά λίγα, έρχονται τον Σεπτέμβρη να βγάλουν από τη μύτη τις έστω φτωχές διακοπές των Ελλήνων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο επικεφαλής της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, “υπάρχουν πολύ λίγα που πρέπει να νομοθετηθούν. Υπάρχουν πολύ λίγα όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα”.

Από την άλλη, ο ίδιος βρίσκει τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 2%  μέχρι το 2060 πολύ ρεαλιστικό, άποψη που δεν έχει το ΔΝΤ.

Η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε στο τελευταίο Eurogroup δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και πλεόνασμα λίγο πάνω από 2% -2,1 ως 2,4%- από το 2023 ως το 2060.

Η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει πολλές φορές την αντίθεση σε αυτή τη δέσμευση, κάνοντας λόγο για επαναδιαπραγμάτευση.

Η κυβέρνηση τώρα περιμένει και προετοιμάζεται σκληρά για το Eurogroup της 10ης Ιουλίου καθώς σε παράλληλη συνεδρίαση ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να εγκρίνει τα πρώτα 7,7 δισ. από τη συνολική δόση των 8,5 δισ. ευρώ.

Περίπου 6,9 δισ. ευρώ θα δοθούν για την πληρωμή δανειακών υποχρεώσεων εντός του Ιουλίου και 800 εκατ. ευρώ για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών του κράτους προς την αγορά.

Μετά το καλοκαίρι το κουαρτέτο θα επιστρέψει στην Αθήνα για να ελέγξει την κατανομή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και την απόδοση των συντάξεων ώστε να εγκρίνει την τελευταία δόση των 800 εκατ. ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιάννη Στουρνάρα θα υπογράψουν άμεσα και θα στείλουν στο ΔΝΤ την επιστολή προθέσεων η οποία θα συνοδεύει το νέο Μνημόνιο του ΔΝΤ και το αίτημα για το δάνειο ύψους 1,5 ως 2 δισ. ευρώ. Στις 27 Ιουλίου το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει και τυπικά το νέο πρόγραμμα.

Exit mobile version