Του Πέτρου Καρσιώτη
Τέσσερις τραπεζικοί υπάλληλοι εμπλέκονται σε κύκλωμα τοκογλυφίας, τα νήματα του οποίου κινούσε 63χρονος ιδιώτης, που δήλωνε εισοδηματίας και διέμενε σε βίλα στην περιοχή της Εύβοιας.
Η δράση του κυκλώματος, που εξάρθρωσε το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου έγινε αίτια στον καιρό της οικονομικής κρίσης, να ανασταλεί η λειτουργία η και να κλείσουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δανείστηκαν με υπέρογκο τόκο και αδυνατούσαν να επιστρέψουν τα ποσά.
Οι τραπεζικοί έδιναν πληροφορίες στον αρχηγό του κυκλώματος
Από τους υπαλλήλους τραπεζών, που συνεργάζονταν με το κύκλωμα κι έδιναν πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τη φερεγγυότητα συναλλασσομένων, ένας είναι διευθυντής υποκαταστήματος, μία γυναίκα υποδιευθύντρια και δύο ακόμη υπάλληλοι.
Υπό τη «διεύθυνση» του 63χρονου, που δήλωνε στις τηλεφωνικές συνομιλίες με συνεργάτες του «είμαι τριάντα χρόνια τοκογλύφος», η οργάνωση-ήδη συνελήφθησαν επτά μέλη της- κινούνταν σε δύο επίπεδα.
Προεξόφληση επιταγών και δανεισμός ρευστού με υπέρογκους τόκους
Την προεξόφληση επιταγών (σπάσιμο επιταγών) και τον δανεισμό χρηματικών ποσών με αντάλλαγμα τραπεζικές επιταγές μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας.
Η οργάνωση, λέει η Ασφάλεια Αττικής, κυρίως μέσω του 63χρονου αρχηγικού μέλους, «έσπαγε» τις επιταγές προεξοφλώντας αυτές, κρατώντας τόκο που ανερχόταν σε μηνιαίο ποσοστό (5-7%), κατά περίσταση, ανάλογα με τη συνεργασία και τη σχέση της με το θύμα, με την ιδιαιτερότητα ότι πλήρωνε με τραπεζικές επιταγές.
Αν ήθελε ο πελάτης μετρητά προεξοφλούσε τις επιταγές με τόκο 5 Η 7%
Στις περιπτώσεις που ο «πελάτης» ήθελε μετρητά, προεξοφλούσε τις τραπεζικές επιταγές με 5% έως 7% τόκο.
Σε περίπτωση που κάποιος ζητούσε να δώσει κάποια μεταχρονολογημένη επιταγή, η οποία θα έληγε σε χρονικό διάστημα δυο ημερών έως τεσσάρων μηνών, ο συνολικός τόκος που απαιτούνταν ανερχόταν στο 20% του ποσού της επιταγής, ενώ αν η επιταγή δεν πληρωνόταν άμεσα με τη λήξη της, ο 63χρονος την κατέθετε στην τράπεζα και ασκούσε πίεση στους εκδότες, απειλώντας τους με τη σφράγιση της επιταγής, εντός επτά ημερών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Του έστελναν στο κινητό τις επιταγές και εξακρίβωνε την εγκυρότητα τους
Ο 63χρονος αρχικά λάμβανε μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου τις επιταγές και ακολούθως, εξακρίβωνε την εγκυρότητα τους και
την φερεγγυότητα της εταιρίας. Σε θετική περίπτωση, παραλάμβανε την επιταγή, κυρίως μέσω των συνεργών του.
Για τον έλεγχο των επιταγών, απευθυνόταν στους συλληφθέντες τραπεζικούς υπαλλήλους, ελαχιστοποιώντας έτσι το ρίσκο της συναλλαγής.
Ο ρόλος των τραπεζικών
Διακριτό ρόλο, ανακοίνωσε η Αστυνομία, στο κύκλωμα, είχαν και οι τέσσερις συλληφθέντες τραπεζικοί υπάλληλοι, οι όποιοι έχοντας πρόσβαση μέσω του τραπεζικού συστήματος σε στοιχεία, λογαριασμούς και λοιπές συναλλαγές ιδιωτών και εταιριών, παρείχαν στον 63χρονο άμεση πληροφόρηση, σχετικά με τα στοιχεία που αφορούσαν την εγκυρότητα επιταγών, τη φερεγγυότητα των εκδοτών και των οπισθογράφων τους, χωρίς αυτός να είναι δικαιούχος της επιταγής.
Ασκούσαν και πιέσεις στους εκδότες των επιταγών
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ύστερα από απαίτηση του «αρχηγού», ασκούσαν πίεση στον εκδότη, επικοινωνώντας μαζί του για λογαριασμό της Τράπεζας, ώστε να πληρώσει την επιταγή, ενώ επιπλέον τον εξυπηρετούσαν πέραν του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.
Δεσμεύτηκε το χρηματικό ποσό των 8.000.000 ευρώ περίπου.