Είναι σοκαριστικό, όμως οι μισοί νέοι Έλληνες ζουν με χρήματα των γονιών, γεγονός που βάζει φρένο στα όνειρα μιας γενιάς που θα έπρεπε να χαμογελά και να σχεδιάζει το μέλλον με αισιοδοξία. Το 48% των νέων Ελλήνων (18-35) δηλώνουν σήμερα ως τη βασική πηγή του εισοδήματός τους την “οικονομική στήριξη από γονείς ή άλλους συγγενείς”. […]
Είναι σοκαριστικό, όμως οι μισοί νέοι Έλληνες ζουν με χρήματα των γονιών, γεγονός που βάζει φρένο στα όνειρα μιας γενιάς που θα έπρεπε να χαμογελά και να σχεδιάζει το μέλλον με αισιοδοξία.
Το 48% των νέων Ελλήνων (18-35) δηλώνουν σήμερα ως τη βασική πηγή του εισοδήματός τους την “οικονομική στήριξη από γονείς ή άλλους συγγενείς”. Επίσης, μόνο το 15% αυτών θεωρεί πιθανό να βρει δουλειά τους επόμενους 6 μήνες.
Τα παραπάνω ποσοστά αποτελούν δύο μόνο από τα πολλά ενδιαφέροντα ευρήματα της νέας ποσοτικής έρευνας για την ανεργία των νέων και τις διαγενεακές σχέσεις στην Ελλάδα, της οποίας το πρώτο μέρος δημοσιεύει σήμερα η διαΝΕΟσις.
Την ποσοτική έρευνα πραγματοποίησε η MRB σε δείγμα περίπου 1.500 νέων Ελλήνων από όλες τις περιφέρειες της χώρας και σε δείγμα 500 γονέων των νέων αυτών.
-Το 29% των νέων πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα είναι χειρότερο από αυτό των γονιών τους. Αλλά την ίδια γνώμη έχει το 55% των γονέων τους.
-Το 41% των νέων δηλώνει διατεθειμένο να μετακομίσει σε άλλη χώρα για να βρει δουλειά, ενώ το το 46% σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
Επίσης οι νέοι Έλληνες σε σχέση με τους γονείς τους:
-δηλώνουν λίγο περισσότερο αριστεροί και πολύ λιγότερο θρησκευόμενοι,
-έχουν λίγο καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης,
-συμμετέχουν λιγότερο σε εθελοντικές ή συλλογικές δράσεις (πλην των πολιτικών),
-εμπιστεύονται λιγότερο τους θεσμούς, και
-συμμετέχουν λιγότερο σε πολιτιστικά δρώμενα