Πολλά τα λεφτά στην κυπριακή ΑΟΖ: Φουντώνει η νευρικότητα της Τουρκίας

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Πολλά τα λεφτά στην κυπριακή ΑΟΖ: Φουντώνει η νευρικότητα της Τουρκίας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Υπό το βλέμμα του Μπαρμπαρός, αλλά και των μεγάλων δυνάμεων που παρακολουθούν για την περίπτωση που η Κύπρος απειληθεί, ξεκίνησε η γεώτρηση, με το τρυπάνι να βρίσκεται ήδη σε βάθος 1.698 μέτρων. Οι πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου στο οικόπεδο 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης φτάνουν το 21%, πολύ ελπιδοφόρο […]

17.07.2017 | 06:53

Υπό το βλέμμα του Μπαρμπαρός, αλλά και των μεγάλων δυνάμεων που παρακολουθούν για την περίπτωση που η Κύπρος απειληθεί, ξεκίνησε η γεώτρηση, με το τρυπάνι να βρίσκεται ήδη σε βάθος 1.698 μέτρων.

Οι πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου στο οικόπεδο 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης φτάνουν το 21%, πολύ ελπιδοφόρο ποσοστό.

Κύπρος, αλλά και η γαλλική εταιρεία TOTAL ξεκαθάρισαν ότι «τίποτε δεν είναι ικανό να σταματήσει την γεώτρηση» και οι εξελίξεις τους επιβεβαιώνουν.

Εντωμεταξύ τα πολεμικά  αεροσκάφη της Τουρκίας που θέλησαν να πετάξουν πάνω από το Οικόπεδο, έπεσαν στην ηλεκτρονική ασπίδα του αεροπλανοφόρου  Geoge Bush , αιχμή του δόρατος της Αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το αεροπλανοφόρο μπλόκαρε τις συχνότητες των τουρκικών μαχητικών κάνοντας χρήση των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου που διαθέτει, τυφλώνοντας ουσιαστικά τους Τούρκους πιλότους.

Η συμμαχική απάντηση στην Τουρκία έρχεται και από την Γαλλία, αφού σήμερα Δευτέρα μεταβαίνει στη Μεγαλόνησο η υπουργός άμυνας Florence Parly σε μια κίνηση στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα επισκεφτεί τις δυο φρεγάτες του γαλλικού πολεμικού  ναυτικού όπου τα ραντάρ τους είναι στραμμένα προς το οικόπεδο 11, όπου το τρυπάνι  του West Capella  αργά τη νύχτα του Σαββάτου, ξεκίνησε με επιτυχία τη γεώτρηση.

Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού η τουρκική φρεγάτα Ίμβρος πλησίασε το Σάββατο σε απόσταση 500 μέτρων από το οικόπεδο, χωρίς να παραβιάσει το όριο ασφαλείας που ορίζουν οι διεθνείς κανονισμοί  και αποχώρησε.

«Είναι αναγκασμένη να δεχτεί τα τετελεσμένα αλλά πρέπει να κάνει κάποια κίνηση, κάποιες ενέργειες, οι οποίες δείχνουν έστω και επικοινωνιακά την ισχύ της », σημείωσε ο διεθνολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης.

Η διάθεση της Τουρκίας φαίνεται και  από τις βόλτες που κάνει το Μπαρμπαρός, αλλάζοντας συνεχώς πορεία και  μπαινοβγαίνει στο Οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον δρ Ηλία Κονοφάγο τα συμφέροντα είναι ατεράστια, , καθώς το γεωτρύπανο αναμένεται να βρει κοιτάσματα υδρογονανθράκων ικανά να αλλάξουν τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. «Υπολογίζεται ότι αν βρεθεί φυσικό αέριο εκεί και έχει την ίδια πληρότητα ή παρόμοια με τον Ζορ, θα περιέχει μια ποσότητα που αντιστοιχεί στις σημερινές ανάγκες της Ελλάδας για 120 χρόνια».

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα δρομολογεί τις δικές της έρευνες στην περιοχή της Μόρφου, μια περιοχή βόρεια της Κύπρου, με περιορισμένο γεωλογικό ενδιαφέρον.

 

 

Exit mobile version