Στις πολιτικές της κυβέρνησης για τη μείωσης της ανεργίας αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου μετά από τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό.
Όπως τόνισε ήταν πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης να παρέμβει για δραστική μείωση της ανεργίας, κάτι που συνέβη, καθώς τον Απρίλιο κατέγραψε μείωση 5 μονάδων από ό,τι την παρέλαβε.
«Αυτό δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Είναι το αποτέλεσμα συντονισμένης δουλειάς που κάνει η κυβέρνηση, με τους ελέγχους από το ΣΕΠΕ», είπε η κυρία Αχτσιόγλου και έκανε λόγο για «τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να στήσει στα πόδια του το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπρέπεια το σύστημα», είπε.
Κάνοντας μάλιστα έναν απολογισμό των μέχρι τώρα πεπραγμένων του υπουργείου, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανέγερσης εργατικών κατοικιών, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, τη δημιουργία κόμβου για την ενημέρωση των πολιτών σε ζητήματα εργασίας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης.
Τόνισε μάλιστα ότι στόχος του υπουργείου είναι η αναδιοργάνωση του κοινωνικού κράτους, αναπέμποντας ωστόσο τις παρεμβάσεις για το 2019 και μετά.
Προανήγγειλε τέλος ρυθμίσεις για την αδήλωτη εργασία, ενώ στο πεδίο της κοινωνικής αλληλεγγύης είπε ότι ιδρύεται δίκτυο για την κοινωνική προστασία και προανήγγειλε και την αναδιοργάνωση του ΟΓΑ, ώστε να δοθεί τέλος στις πελατειακές σχέσεις του παρελθόντος.
Τσίπρας: Χιλιάδες άνθρωποι απέκτησαν μαξιλάρι προστασίας
«Συνδέσαμε για πρώτη φορά όλες τις βάσεις δεδομένων του κράτους. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο σύστημα πάνω από 560.000 συμπολίτες μας που ωφελούνται από το πρόγραμμα και μέχρι το τέλος του χρόνου αυτοί οι συμπολίτες μας φτάσουν τις 700.000. Παράλληλα, προβλέπεται η ένταξή τους σε μια σειρά από δράσεις και προγράμματα. Μιλάμε για 700.000 συμπολίτες μας που ήταν έξω απ΄τα ραντάρ, ήταν εκτός κοινωνικού κράτους, πολίτες μιας δεύτερης, μιας τρίτης κατηγορίας. Αυτοί οι άνθρωποι απέκτησαν μαξιλάρι προστασίας που θα διευρύνεται χρόνο με το χρόνο. Να αναφερθώ επίσης και στους χιλιάδες ανέργους δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης. Απ’ όσους θα συμμετέχουν, υποχρεωτικά ένα 10% θα έχει “προτεραιοποίηση” για την αγορά εργασίας.
«Θεωρείται υποτιμητικό να μιλάμε για δωρεάν γεύματα. Μιλάμε όμως για παιδιά που λιποθυμούσαν από την πείνα στα σχολεία τους. Αυτό είναι για μας μια παρέμβαση και επεκτείνεται το 2017 σε περισσότερα από 120.000 παιδιά».
«Το 2019 θα έχουμε σε προγράμματα σχολικών γευμάτων πάνω από 500.000 παιδιά δημοτικού και γυμνασίου με ετήσια δαπάνη πάνω από 190 εκατ. ευρώ».
Ο κ.Τσίπρας έκανε αναφορά για 250 κέντρα κοινότητας που θα λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα .
«Δημιουργούμε κέντρα ρομά, για κακοποιημένες γυναίκες. Δημιουργούμε τον ενιαίο φορέα επιδομάτων- τον νέο ΟΓΑ και μ’ αυτόν θα καταβάλλονται με διαφάνεια και ισονομία τα επιδόματα. Όλοι οι πολίτες θα είναι ενήμεροι για όσα δικαιούνται και δεν θα διαιωνίζονται οι πελατειακές σχέσεις. Γι’ αυτό αρνήθηκε η αντιπολίτευση να συμφωνήσει».