Του Πέτρου Καρσιώτη
Ένα γέλιο, αλλιώτικο από τα… άλλα, που μπορεί να οδηγήσει και σε τραγωδίες!
Για τη ζωή νέων ανθρώπων, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που ζουν στον ξέφρενο ρυθμό της μόδας που ακούει στο όνομα «αέριο του γέλιου»!
Είναι τα γνωστά, πλέον και στη χώρα μας και ευρέως διαδομένα στους καλοκαιρινούς προορισμούς ξένων τουριστών, Λαγανά Ζακύνθου, Κάβου της Κέρκυρας, Μαλίων της Κρήτης και άλλων.
Είναι τα μπαλόνια «αερίου του γέλιου», που απαγορεύτηκαν στη Βρετανία με Νόμο, αφού συνδέθηκαν ακόμη και θανάτους νέων, που ρουφούσαν κατά κόρον το αέριο για να… γελάσουν.
Η ευφορία του γέλιου διαρκεί μόλις 30 δευτερόλεπτα
Και μπορεί να αισθανθούν προσωρινή ευφορία-διαρκεί μόλις 30 δευτερόλεπτα- αλλά αυτά τα μπαλόνια … έσκασαν στη χώρα μας, με δραματικό τρόπο εφέτος το καλοκαίρι, πολύ περισσότερο από το περυσινό.
Είναι το «αέριο του γέλιου», που σίγουρα εισέπνευσε η 18χρονη Αγγλίδα τουρίστρια στα Μάλια την τελευταία νύχτα των διακοπών της.
Σε συνδυασμό με το αλκοόλ και ίσως κι άλλη πάθηση, έπεσε κώμα και σε αυτή την κατάσταση μεταφέρθηκε, μέσα στην εβδομάδα, στην πατρίδα της για περαιτέρω νοσηλεία.
Ήταν το γεγονός που σήμανε συναγερμό στις αστυνομικές Αρχές- Κατασχέθηκαν – 10.000 αμπούλες ή μπαλόνια γέλιου
Ήταν το γεγονός που σήμανε συναγερμό στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές των τόπων, όπου πωλούνται ανεξέλεγκτα, όπως ανεξέλεγκτα έχουν εισαχθεί, τέτοια μπαλόνια η «αμπούλες γέλιου».
Σε έρευνες που έγιναν από την 1η Ιουνίου αλλά πιο πολύ μετά το δράμα της φοιτήτριας, και μέχρι τις 16 Ιουλίου, κατασχέθηκαν κοντά στις 10.000 αμπούλες και μπαλόνια αερίου του γέλιου.
Συνελήφθησαν Έλληνες αλλοδαποί, υπεύθυνοι μπαρ και κλαμπ αλλά και πλανόδιοι
Συνελήφθησαν δε ιδιοκτήτες και υπεύθυνοι καταστημάτων σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα, Έλληνες και αλλοδαποί, όπως και πωλητές του δρόμου, που αντί ελαχίστων ευρώ, προσέφεραν τεχνητό γέλιο με συνέπειες όμως που δεν μπορεί να προβλεφθούν και σχετίζονται με πολλούς παράγοντες.
Η χρήση του αερίου, γίνεται απλά με το μπαλόνι (!) και αυτός είναι ένας από τους λόγους που το κάνουν ανάρπαστο στη νεολαία.
Το υποξείδιο ή πρωτοξείδιο του αζώτου, που περιέχει, έχει γλυκιά μυρωδιά και γεύση, που προκαλούν ολιγόλεπτη ευφορία.
Ασφυξία, επιληπτικές κρίσεις ή και εμφράγματα
Ωστόσο, οι ειδικοί εκπέμπουν SOS, καθώς μπορεί να προκαλέσει ασφυξία, επιληπτικές κρίσεις ή και εμφράγματα!
Όπως έχει αποδειχθεί, «κόβει» στιγμιαία το οξυγόνο από τους πνεύμονες των χρηστών, γεγονός που επιφέρει βαριά σύγχυση.
Το «αέριο του γέλιου» έχει συνδεθεί με θανάτους σε Αγγλία, Ελβετία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία.
Δεν υπήρχαν για την Ελλάδα αναφορές για επιπλοκές και θανάτους
Για τη χώρα μας δεν υπάρχουν αναφορές για επιπλοκές ή θανάτους. Αυτό, όμως, εξηγείται από το γεγονός ότι, επειδή συνήθως τα παιδιά που το παίρνουν έχουν πρώτα καταναλώσει πολύ αλκοόλ, όταν μεταφέρονται στο νοσοκομείο βρίσκονται ήδη σε έντονη σύγχυση, έχουν εκδηλώσει δηλαδή ισχυρό συγχυτικό επεισόδιο και θεωρούνται μεθυσμένοι!
Όταν συνέρχονται, δεν αποκαλύπτουν στον γιατρό ότι πήραν “αέριο γέλιου”.
Στη Μ. Βρετανία, πολλοί νεαροί Άγγλοι το έχουν χρησιμοποιήσει
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παγίδα με το συγκεκριμένο ναρκωτικό είναι ότι θεωρείται ακίνδυνο, επειδή πωλείται νόμιμα.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια.
Στην Αγγλία, το 6% έως 8% των νεαρών έως 24 ετών έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές το αέριο.
Σε πρόσφατο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Daily Star» αποκαλεί τα Μάλια «τον απόλυτο ευρωπαϊκό προορισμό μεθυσιού, σεξουαλικών οργίων και αλητείας», και παραθέτει μαρτυρίες που αναφέρουν ότι οι Βρετανοί που εργάζονται σε νυχτερινά μαγαζιά της περιοχής έχουν μπει στη διαδικασία «πώλησης» του hippy crack, καθώς κερδίζουν αρκετά χρήματα.
Ανήκει στα οξείδια του αζώτου
«Αέριο του γέλιου», «hippy crack» ή απλά υποξείδιο του αζώτου.
Είναι γνωστό και ως ιλαρυντικό αέριο, νίτρο ή NOS, ο χημικός τύπος του είναι Ν2Ο και ανήκει στα οξείδια του αζώτου.
Σε θερμοκρασία δωματίου είναι άχρωμο, μη εύφλεκτο αέριο, με πολύ απαλή, γλυκιά μυρωδιά και γεύση.
Το χρησιμοποιούν οι ζαχαροπλάστες για να φουσκώνουν τη… σαντιγί!
Χρησιμοποιείται ως μυοχαλαρωτικό στην ιατρική (ιδίως στην οδοντιατρική), όπου παίζει τον ρόλο της προ- νάρκωσης ενώ το χρησιμοποιούν επίσης οι… ζαχαροπλάστες για να φουσκώνει η σαντιγί και οι μηχανικοί στους κινητήρες αυτοκινήτων ταχύτητας.