Επέστρεψε με επιθετικές διαθέσεις ο ιός του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών, μετά από δύο χρόνια «ύπνου». Το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό λοίμωξης εμφανίστηκε ήδη στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν αγρότη από την Αργολίδα, που όπως ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ είναι καλά στην υγεία του. Αίσθηση ωστόσο […]
Επέστρεψε με επιθετικές διαθέσεις ο ιός του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών, μετά από δύο χρόνια «ύπνου».
Το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό λοίμωξης εμφανίστηκε ήδη στη χώρα μας.
Πρόκειται για έναν αγρότη από την Αργολίδα, που όπως ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ είναι καλά στην υγεία του.
Αίσθηση ωστόσο προκαλεί ότι για δυο χρόνια δεν είχε καταγραφεί κρούσμα της λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου. Κρούσματα του συγκεκριμένου ιού είχαμε την τετραετία 2010-2014 σε ανθρώπους και ζώα. Το 2014, τελευταίο έτος κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου, είχαν διαγνωστεί 15 κρούσματα εκ των οποίων τα 6 ήταν θανατηφόρα.
Στο ερώτημα «αν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος στην περιφέρεια Αργολίδας, ακριβώς επειδή εκεί είχαμε το κρούσμα», το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει πως μετά από σύσκεψη που έγινε με τους τοπικούς φορείς, θα εντατικοποιηθούν τα μέτρα πρόληψης και θα υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση για το πως θα εξελιχθεί η νόσος.
Υπενθυμίζουμε ότι από το τσίμπημα του κουνουπιού μεταδίδεται και η ελονοσία, για την οποία το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει δώσει στο επίσημο site του, περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένη επικινδυνότητα.
Όπως λένε οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά το τρέχον καλοκαίρι και μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, δεν μπορούν να προβλεφθούν ακόμη με ασφάλεια καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες.
Τα μέτρα ατομικής προστασίας που συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ
Η ατομική προστασία είναι ιδιαίτερα σημαντική, υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν 11 κανόνες, τους οποίους πρέπει να ακολουθούν όλοι το επόμενο διάστημα:
• Ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα
• Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα
• Χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης)
• Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού
• Χρήση κουνουπιέρας, ειδικά για βρέφη και έγκυες γυναίκες
• Χρήση εντομοκτόνων αέρος, σύμφωνα με τις οδηγίες των συσκευασιών τους
• Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών που απομακρύνουν τα κουνούπια
• Τοποθέτηση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος στους εξωτερικούς χώρους καθώς προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια
• Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια
• Πότισμα κήπου κατά τις πρωινές ώρες
• Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από όλες τις πιθανές εστίες, πχ γλάστρες, βάζα, υδρορροές κλπ καθώς σε αυτά τα σημεία συνήθως αφήνουν τα αυγά τους τα κουνούπια