Οι σκληροί όροι του ΔΝΤ για να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Οι σκληροί όροι του ΔΝΤ για να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Ως μη βιώσιμο εξακολουθεί να χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος το ΔΝΤ, γεγονός καθοριστικό για το φρένο στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αυτή την εβδομάδα. Αυτή θα είναι η θέση του Ταμείου στη σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την οποία μάλιστα η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ επέστρεψε από την Ευρώπη. […]

20.07.2017 | 12:05

Ως μη βιώσιμο εξακολουθεί να χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος το ΔΝΤ, γεγονός καθοριστικό για το φρένο στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αυτή την εβδομάδα.

Αυτή θα είναι η θέση του Ταμείου στη σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την οποία μάλιστα η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ επέστρεψε από την Ευρώπη.

Μαζί με τον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου, θα στηρίξουν ενώπιον των μελών την πρόταση για συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το mignatiou.com.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 12 μήνες και το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει χρηματοδοτικά, εκτός εάν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν στα μέτρα απομείωσης του χρέους που απαιτεί το Ταμείο.

Συγκεκριμένα το ΔΝΤ ζητά:

-Μειώσεις των επιτοκίων

-Συγχώνευση των δανείων

-και Επιμήκυνση αποπληρωμής 20 ετών.

Οι Ευρωπαίοι ωστόσο δεν έχουν δεχθεί αυτά τα μέτρα και κρίνουν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Από την πλευρά της η Αθήνα αποδέχθηκε ότι δεν γίνεται να αυξάνεται το δημόσιο χρέος όταν συζητείται η διαδικασία της απομείωσης, όπως ζητά το ΔΝΤ. Κάτι λογικό, καθώς όπως έχει επισημανθεί δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για αύξηση του χρέους την ώρα που η Ελλάδα γνωρίζει ότι υπάρχουν δυνατότητες κουρέματος.

Το Ταμείο άλλωστε έχει δεσμευθεί ότι θα δοθεί λύση μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο, όπως και η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε για τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες ανήκει και η υποχρέωση ότι θα φροντίσει για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «αν δοθεί τελικά η ελάφρυνση του χρέους, το Ταμείο θα παραχωρήσει τα 1,6 δις που θα εγκριθούν σήμερα από το ΔΣ, οπότε θα αυξηθεί και το χρέος».

Ως εκ τούτου, η χώρα δεν μπορεί να δώσει αυξήσεις, δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις, ούτε να μεγαλώσει τις συντάξεις.

Αξιωματούχοι του Ταμείου φέρονται να επιθυμούν μία φυσιολογική κατάσταση και αναζητούν φόρμουλα για να μην αναγκαστεί η Ελλάδα να υπογράψει τέταρτο πρόγραμμα.

Αν η έξοδος στις αγορές δεν επιτευχθεί,  η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση και θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα, κάτι που δεν επιθυμεί κανείς.

 

 

Exit mobile version