«Σεισμό» σε ολόκληρη τη χώρα έχουν προκαλέσει οι απίστευτοι διάλογοι των «ενηλίκων στην αίθουσα», όπως αποκαλύπτονται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, Adults in the Room- περιβόητη ατάκα της Κριστίν Λαγκάρντ. Το «καυτό» σημείο των όσων ήρθαν στο φως, είναι τα 16 δις ευρώ που υπήρχαν φυλαγμένα σε κρατικά θησαυροφυλάκια σε πακέτα χαρτονομισμάτων και ο Τσίπρας […]
«Σεισμό» σε ολόκληρη τη χώρα έχουν προκαλέσει οι απίστευτοι διάλογοι των «ενηλίκων στην αίθουσα», όπως αποκαλύπτονται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, Adults in the Room- περιβόητη ατάκα της Κριστίν Λαγκάρντ.
Το «καυτό» σημείο των όσων ήρθαν στο φως, είναι τα 16 δις ευρώ που υπήρχαν φυλαγμένα σε κρατικά θησαυροφυλάκια σε πακέτα χαρτονομισμάτων και ο Τσίπρας πρότεινε να τα φορτώσουν στα ΑΤΜ. Αυτό έγινε λίγο μετά το κλείσιμο των τραπεζών, όταν οι Έλληνες για πρώτη φορά είχαν τρομοκρατηθεί τόσο πολύ για την κατάσταση της Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός τότε λοιπόν, μαζί με τον Φλαμπουράρη σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν άκυρα, άνευ αξίας χαρτιά, με τον Βαρουφάκη να προειδοποιεί ότι μια τέτοια κατάσχεση θα ήταν κλοπή. Ο πρωθυπουργός, απάντησε: «Όταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω μία, έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα». Ο Φλαμπουράρης συμπλήρωσε: «Να πάρουμε αυτά τα λεφτά και να δώσουμε τέλος στο μαρτύριο του κόσμου».
Τα κατέγραφα όλα
«Σε ένα βιβλίο αυτού του είδους, στο οποίο τόσο πολλά εξαρτώνται από το ποιος είπε τι σε ποιον, κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσω την ακρίβεια όσων έχουν ειπωθεί από τρίτους και τα παραθέτω εντός εισαγωγικών. Για τον σκοπό αυτό, βασίστηκα σε ηχογραφήσεις που έκανα με το τηλέφωνό μου, καθώς και στις σημειώσεις που κρατούσα εκείνη την εποχή, από τις πολλές επίσημες συναντήσεις και συνομιλίες που εμφανίζονται σε αυτό το βιβλίο», γράφει ο Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν και βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες.
«Γιάνη, πάμε να πάρουμε τα 16 δισ. € της ΕΚΤ»
Βρισκόμαστε στο τέλος Ιουνίου του ’15 όταν ξαφνικά ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει κάτι απίστευτο: την ύπαρξη 16 δισ. ευρώ εκτός κυκλοφορίας: «Κάποια στιγμή, στη διάρκεια της καθημερινής μου επίσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, βρήκα τον Αλέξη στο γραφείο του να απολαμβάνει τη συντροφιά του Αλέκου Φλαμπουράρη, ενός υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου και κάτι σαν πατρική φιγούρα. Ως συνήθως, ενημέρωσα σύντομα τον πρωθυπουργό γύρω από οτιδήποτε είχε ενδιαφέρον εκείνη την ημέρα, πρωτίστως για τον ρυθμό της εκροής καταθέσεων από τα ΑΤΜ. Ανέφερα επίσης το απόθεμα των 16 δισ. ευρώ. Τα μάτια του Αλέξη άστραψαν.
Μου είπε: “Τι; Υπάρχουν 16 δισ. ευρώ σε μετρητά παραπεταμένα εδώ κι εκεί και εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε για να φορτώσουμε τα ΑΤΜ και να τα κάνουμε να λειτουργούν κανονικά;”. Βαρουφάκης: “Αλέξη, η κατάσχεσή τους θα ήταν κλοπή”. “Ναι, Γιάνη, αλλά όταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω μία, έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα.
Δεν είναι μια παρόμοια κατάσταση αυτή που ζούμε;”». «Από πότε η κλοπή περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο της Αριστεράς;», ρώτησε ο Βαρουφάκης. Τότε ο Φλαμπουράρης όρμησε να υπερασπιστεί τον προστατευόμενό του. «“Εχουμε κάθε δικαίωμα”, ούρλιαξε, “να πάρουμε αυτά τα λεφτά και να δώσουμε τέλος στο μαρτύριο του κόσμου”. Ο Φλαμπουράρης είπε στον Λαφαζάνη ότι εκείνος και ο Αλέξης, αντίθετα από εμένα, ήταν πεπεισμένοι ότι η κατάσταση δικαιολογούσε το να βάλουμε χέρι σε αυτά τα χρήματα, τα οποία εκείνη την περίοδο είχαν ξεμείνει σε κρατικά θησαυροφυλάκια».
Ο Βαρουφάκης λέει ότι προσπάθησε να χαλιναγωγήσει την έξαψη των υπολοίπων, παρουσιάζοντας την πραγματικότητα: «Αν θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη, δεν μπορούμε να κατάσχουμε χρήματα της ΕΚΤ. Εάν, όμως, θέλουμε το Grexit, τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι χρήσιμο με αυτά τα λεφτά χωρίς να κατηγορηθούμε για κλοπή: να εθνικοποιήσουμε τα 16 δισ. ευρώ, να σφραγίσουμε τα χαρτονομίσματα με ειδική μελάνη ώστε να τα ακυρώσουμε και να πάψουν να αποτελούν ευρώ και να τα μετονομάσουμε σε “νέες δραχμές”, να τα βάλουμε σε ΑΤΜ και να τα χρησιμοποιήσουμε σαν καινούριο νόμισμα».
«Γιάνη, θα χρειαστεί να συγκροτήσεις μια ομάδα για να προετοιμαστούμε σε περίπτωση που οι δανειστές μάς ωθήσουν εκτός Ευρωζώνης. Να αρχίσεις δουλειά σύντομα πάνω σε αυτό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από τις εκλογές του 2015. Και ο Βαρουφάκης συναίνεσε λέγοντας: «Θα το κάνω, Αλέξη». Στο βιβλίο του εξηγεί ότι «αυτή ήταν η γένεση του σχεδίου που θα γινόταν γνωστό ως Plan X, το οποίο θα ετίθετο σε εφαρμογή μόνο εάν και αφού το Βερολίνο με την ΕΚΤ έθεταν σε εφαρμογή το δικό τους Plan Z, που θα έριχνε την Ελλάδα στον γκρεμό και το Grexit.
Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, με τις τράπεζες κλειστές και ενώ εγώ τα έδινα όλα στην εκστρατεία υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, παρουσίασα στον Αλέξη την τελική μορφή του Plan X – του εναλλακτικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης το οποίο εκείνος μου είχε ζητήσει να καταρτίσω σε περίπτωση που μας εξανάγκαζαν σε Grexit. Καθώς του το έδινα, με ρώτησε “είναι κάτι εφικτό, που μπορεί να εφαρμοστεί;”.
Του απάντησα έντιμα: “Διάβασέ το και κλάψε”. Η μετάβαση στη νέα δραχμή θα ήταν τόσο επώδυνη ως του σημείου της εξόντωσης. Το Plan X τα περιέγραφε όλα αναλυτικά, χτύπημα με το χτύπημα. Καθώς ο Αλέξης βυθιζόταν στο κάθισμά του, υπενθύμισα ότι το Plan X υπήρχε όχι όμως για να το χρησιμοποιήσουμε. Εκτός και εάν ο Σόιμπλε κατάφερνε να επιβάλει τη βούλησή του στη Μέρκελ. Βλέποντάς τον να λυγίζει κάτω από την πίεση της πιθανότητας του Grexit ήθελα να τον συγχωρήσω, να δικαιολογήσω και να εκλογικεύσω τα ασυγχώρητα, τα ανήθικα και παράλογα ολισθήματά του».
«Γιάνη, θα κάνουμε τα καλά παιδιά στην τρόικα»
Ο Βαρουφάκης περιγράφει πώς ο Αλέξης Τσίπρας αποπειράθηκε να τον πείσει να παραμείνει στην κυβέρνηση ενώ ο ίδιος ετοιμαζόταν να μετατρέψει το «Οχι» του δημοψηφίσματος σε «Ναι»: «Η ιδέα είναι να προχωρήσουμε με δύο τρόπους, έναν δημόσιο και έναν κρυφό. Δημόσια μπορούμε να προσεγγίσουμε τους πιστωτές “αλά δεξιά”, με έναν ανασχηματισμό στην κυβέρνηση που θα μεταδίδει το μήνυμα “τώρα είμαστε καλά παιδιά”. Την ίδια στιγμή, όμως, μακριά από την κοινή θέα, μπορούμε να προετοιμάσουμε μια αντεπίθεση».
«O Αλέξης ήταν υπέρ του Grexit με επιχειρήματα της πλάκας»
«Ακόμη και το 2011 ο ΣΥΡΙΖΑ συγκλονιζόταν από εσωτερικές διαφωνίες γύρω από το αν το Grexit θα έπρεπε να παρουσιάζεται ως επίσημη θέση του κόμματος ή όχι. Καθώς μιλούσαμε, η στάση του Αλέξη μου φάνηκε επιπόλαιη και ανώριμη. Εστίαζε μάλλον στο να κρατήσει υπό έλεγχο τις αντιμαχόμενες πλευρές μέσα στο κόμμα του παρά στο να ξεκαθαρίσει μέσα στο μυαλό του ποια ήταν η ορθή πολιτική επιλογή. Ελεγε πράγματα όπως “γιατί να μην πούμε στους πιστωτές ότι αν δεν δεχτούν τη μονομερή απόρριψη εκ μέρους μου του δικού τους προγράμματος θα φύγουμε από το ευρώ; Υπάρχουν πολλοί, όπως ο Πολ Κρούγκμαν, που λένε ότι θα τα καταφέρναμε καλύτερα έξω από το ευρώ ούτως ή άλλως».
Ο Βαρουφάκης μοίρασε τις υποκλοπές από το Eurogroup με στικάκι
Εχοντας κατηγορηθεί για παράτυπες ηχογραφήσεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει σχετικά ότι «όταν γύρισα πίσω στο γραφείο μου, μεταφόρτωσα από το τηλέφωνο στον υπολογιστή μου την ηχογράφηση της σύσκεψης του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας. Το αντέγραψα σε ένα στικ USB και το έδωσα στη γραμματέα μου, με την οδηγία ο φορητός δίσκος να αντιγραφεί και να παραδοθεί στα χέρια των μελών του “πολεμικού επιτελείου” της κυβέρνησης, συνοδευόμενο από ένα δικό μου σημείωμα: “Ορίστε τι έγινε πραγματικά στη Ρίγα”. Το ενδιαφέρον είναι ότι κανένας τους, ποτέ, δεν μου ανέφερε κάτι σχετικά με το στικάκι. Εως σήμερα, δεν γνωρίζω αν μπήκαν στον κόπο έστω και να το ακούσουν».
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι ο ίδιος ο Βαρουφάκης δεν προσπαθεί να αποφύγει τη διαδικασία της λογοδοσίας στη Βουλή.
«Ας γίνει Εξεταστική, Ειδικό Δικαστήριο ή Στρατοδικείο, να μπουν τα χαρτιά στο τραπέζι», έχει δηλώσει ο πρώην ΥΠΟΙΚ.
Το βιβλίο του στην αγγλική έκδοση, στην ελληνική θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, έχει ήδη γίνει best seller και πρόκειται να αλλάξει πολλά στην Ελλάδα.