Προετοιμάσατε σωστά το γεύμα σας, εξασφαλίζοντας, στο μέτρο του δυνατού, ότι εξοντώσατε όλους τους μικροοργανισμούς, ωστόσο ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης παραμένει από το φαγητό που περίσσεψε. Αρχικά, πρέπει να αφήσετε το φαγητό να κρυώσει πριν το βάλετε στο ψυγείο. Το ζεστό φαγητό θα διαταράξει τη χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου, δίνοντας στους μικροοργανισμούς την ευκαιρία να αναπτυχθούν. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει πιθανότητα οι μικροοργανισμοί να επιμολύνουν και ό,τι άλλο υπάρχει στο ψυγείο. Καλύψτε λοιπόν το ζεστό φαγητό με λίγο χαρτί κουζίνας και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλετε στο ψυγείο, μην το αφήσετε όμως εκτός ψυγείου για περισσότερο από 4 ώρες.
Μια συχνή ερώτηση που απασχολεί τους καταναλωτές είναι πόσες φορές μπορούμε να ξαναζεστάνουμε το φαγητό που περίσσεψε. Σύμφωνα με τη βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (Food Standards Agency), καλό είναι να ξαναζεσταίνουμε το φαγητό μόνο μία φορά. Επιτρέπεται βέβαια να το ξαναζεστάνετε περισσότερες φορές, αρκεί να το κάνετε σωστά κάθε φορά. Φαγητά που συνηθίζουμε να ξαναζεσταίνουμε και η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων θεωρεί πιθανώς επικίνδυνα είναι τα εξής:
- Κρέας ή φαγητά που περιέχουν κρέας ή κιμά
- Σάλτσες που περιέχουν κρέμα γάλακτος ή γάλα
- Θαλασσινά και σάλτσες που περιέχουν θαλασσινά
- Φαγητά που περιέχουν αβγό, όσπρια, ξηρούς καρπούς ή άλλα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες
Το μυστικό για να ξαναζεστάνετε σωστά το φαγητό που περίσσεψε είναι να μην το κάνετε γρήγορα. Θα πρέπει να φροντίσετε να ζεσταθεί καλά όλο το φαγητό (κυρίως στο κέντρο όπου παραμένει συνήθως κρύο) σε θερμοκρασία άνω των 60 βαθμών Κελσίου. Εάν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων, προτιμήστε να ζεσταίνετε το φαγητό σε μεγάλο δοχείο για λίγα λεπτά, ώστε να μπορείτε μετά να το ανακατέψετε καλά και μετά να το ζεστάνετε για μερικά ακόμη λεπτά.