Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Οι επιστήμονες βρήκαν την “Σκοτεινή Τριάδα” του άπιστου
PLUS

Οι επιστήμονες βρήκαν την “Σκοτεινή Τριάδα” του άπιστου

Οι ανθρώπινες σχέσεις χαρακτηρίζονται στον μεγαλύτερο βαθμό από το ψέμα και την απιστία, με πολλούς να πέφτουν θύματα συμπεριφορών που μόνο κακό κάνουν στην ψυχολογία. Κι αν η αρχή της σχέσης γίνεται με δεδομένο πως κανένας από τους δύο δεν θα είναι άπιστος, στην πορεία τα πράγματα αλλάζουν, με τη φθορά να μας ρίχνει σε… […]

sxesh-810x539

Οι ανθρώπινες σχέσεις χαρακτηρίζονται στον μεγαλύτερο βαθμό από το ψέμα και την απιστία, με πολλούς να πέφτουν θύματα συμπεριφορών που μόνο κακό κάνουν στην ψυχολογία.

Κι αν η αρχή της σχέσης γίνεται με δεδομένο πως κανένας από τους δύο δεν θα είναι άπιστος, στην πορεία τα πράγματα αλλάζουν, με τη φθορά να μας ρίχνει σε… ξένες αγκαλιές.

Οι ψυχολόγοι έχουν εντοπίσει εδώ και πολύ καιρό εκείνα τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τους ανθρώπους οι οποίοι απιστούν.

Τα έχουν ονομάσει «Σκοτεινή Τριάδα» και αποτελούν τη βάση ενοχλητικών συμπεριφορών και πράξεων. Η σκοτεινή τριάδα αναφέρεται σε ένα τρίο αρνητικών προσωπικών ιδιοτήτων: Ναρκισσισμός, Ψυχοπάθεια και «Μακιαβελισμός».

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Gayle Brewer από το πανεπιστήμιο του Central Lancashire στη Μ. Βρετανία, τα άτομα με αυτά τα τρία χαρακτηριστικά είναι λιγότερο ικανά να διατηρήσουν μακροχρόνιες σχέσεις, είναι πιο πιθανό να εξαπατούν τους άλλους και πιο πιθανό να προδίδουν την εμπιστοσύνη τους.

apistia-1000

Όσον αφορά το πώς μπορεί κανείς να προβλέψει την απιστία εκ μέρους του/της συντρόφου του, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να εστιάσει στα εξής:

Ναρκισσισμός: Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δικαιούνται αυτό που επιθυμούν, και αν αυτό δεν είστε εσείς, μάλλον θα πέσετε θύμα της απιστίας τους. Αν πάλι, αναγνωρίζετε στον εαυτό σας ότι νιώθετε πως έχετε κάθε δικαίωμα να απολαύσετε κάτι απλά και μόνο επειδή το επιθυμείτε, τότε ακόμα και αν εκτιμάτε τη σχέση σας, θα είναι πάντα μια μάχη για εσάς να πείσετε τον εαυτό σας ότι δεν μπορείτε να έχετε «ό,τι θέλετε», απλά και μόνο επειδή το θέλετε.

GYNAIKA-ANDRAS

Ξεσπάσματα: Η αντικοινωνική συμπεριφορά, ή δευτερεύουσας μορφής ψυχοπάθεια, δεν είναι συνηθισμένη ψυχοπάθεια, που αφορά την έλλειψη «ηθικής πυξίδας», αλλά, αντίθετα, είναι η τάση να εξωτερικεύει το άτομο την συσσωρευμένη πίεση που νιώθει με ένα καταστροφικό τρόπο για την σχέση του.

Μειωμένη οικειότητα: Ο άπιστος σε μια ρομαντική σχέση μπορεί να μην είναι καθόλου ρομαντικός. Μπορεί να έχει «εξάρσεις» με το άλλο άτομο, αλλά δεν είναι σε θέση να συνδεθεί πραγματικά και στενά μαζί του. Όπως αναφέρεται και στην έρευνα της Brewer: «Η αυξημένη ευαισθησία στην απιστία μπορεί να αντανακλά τυχόν αρνητικές επιπτώσεις, άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις