Μπορεί να φανταστεί κάποιος ένα μέρος που θα θυμίζει πρωτόγονα χρόνια, αλλά όλα θα λειτουργούν με μοντέρνο τρόπο; Στο παραθαλάσσιο Village Naturiste στη πόλη Καπ Ντ’ Αγκντ κοντά στη Μασσαλία δεν υπάρχει ούτε ένας ντυμένος. «Ο μοντερνισμός και η φυσιολατρία συναντώνται στην μεγαλύτερη πόλη γυμνιστών του κόσμου: το Καπ Ντ’ Αγκντ της Γαλλίας όπου το […]
Μπορεί να φανταστεί κάποιος ένα μέρος που θα θυμίζει πρωτόγονα χρόνια, αλλά όλα θα λειτουργούν με μοντέρνο τρόπο;
Στο παραθαλάσσιο Village Naturiste στη πόλη Καπ Ντ’ Αγκντ κοντά στη Μασσαλία δεν υπάρχει ούτε ένας ντυμένος.
«Ο μοντερνισμός και η φυσιολατρία συναντώνται στην μεγαλύτερη πόλη γυμνιστών του κόσμου: το Καπ Ντ’ Αγκντ της Γαλλίας όπου το καλοκαίρι συρρέουν περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι». Έτσι έτσι αρχίζει το οδοιπορικό του Φιλ Χόουντ, δημοσιογράφου της Guardian, ο οποίος επισκέφτηκε το παράξενο αυτό μέρος.
Βέβαια όλα λειτουργούν όπως παντού, ίσως και καλύτερα αν σκεφτεί κανείς πως δεν γνωρίζουν τι σημαίνει εγκληματικότητα.
Τι χωριό διαθέτει δημόσιες υπηρεσίες, όπως ταχυδρομείο και τράπεζες, κατάστημα οπτικών, κομμωτήριο, ξενοδοχείο, μαγαζιά, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, μπαρ κι ότι άλλο χρειάζεται ένα θέρετρο: συνολικά 180 επιχειρήσεις λειτουργούν μέσα στη μικρή πόλη.
Το καλοκαίρι ο πληθυσμός ανεβαίνει στις 40.000 και οι δρόμοι γεμίζουν με γυμνούς ανθρώπους.
Η εγκληματικότητα δε, είναι στο 0%, γιατί, όπως λέει χαριτολογώντας και ένας ιδιοκτήτης μπαρ «αν κάποιος θέλει να κλέψει κάτι, που στην ευχή θα βάλει τα κλοπιμαία; Στον πισινό του;».
Υπάρχουν φυσικά και κάποιοι κανόνες: στην είσοδο του περιφραγμένου χωριού απαγορεύονται ρητά οι φωτογραφικές μηχανές, για λόγους προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των κατοίκων της.
Ο ρεπόρτερ δεν ρώτησε βέβαια σχετικά με την απαγόρευση ή όχι των smartphones.
Επίσης, απαγορεύεται η είσοδος σε δημοσιογράφους, για το λόγο αυτό και ο Χόουντ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις συνεντεύξεις που πιθανώς περίμενε: όλοι σχεδόν οι κάτοικοι αρνήθηκαν να μιλήσουν κι οι μόνοι που συνεργάστηκαν μαζί του ήταν ο ιδιοκτήτης μπαρ και ο διευθυντής της Τουριστικής Υπηρεσίας του χωριού, Κριστιάν Μπεζέ.
«Ο γυμνισμός και η φυσιολατρία είναι μέρος της καθημερινότητας χιλιάδων ανθρώπων, ωστόσο καταλαβαίνουμε πως αυτό μπορεί να είναι κάτι που να ενοχλεί κάποιους άλλους συμπολίτες μας. Γι’ αυτό και υπάρχουν κανόνες», λέει ο Μπεζέ.