Το πλαστικό χρήμα καλπάζει!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πλαστικό χρήμα καλπάζει!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Πάνω από το 68% των Ελλήνων χρησιμοποιεί κάρτες πληρωμών. Μάλιστα, οι Έλληνες πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με χρεωστική, πιστωτική ή προπληρωμένη κάρτα ή συνδυασμό και των δύο. Έως αυτή τη στιγμή έχουν εγκατασταθεί πάνω από 400.000 POS και o αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα φθάσει στις 420 χιλιάδες μέχρι το τέλος του 2017. Δείτε: Υψηλά […]

04.08.2017 | 07:47

Πάνω από το 68% των Ελλήνων χρησιμοποιεί κάρτες πληρωμών. Μάλιστα, οι Έλληνες πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με χρεωστική, πιστωτική ή προπληρωμένη κάρτα ή συνδυασμό και των δύο. Έως αυτή τη στιγμή έχουν εγκατασταθεί πάνω από 400.000 POS και o αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα φθάσει στις 420 χιλιάδες μέχρι το τέλος του 2017. Δείτε:

Υψηλά ποσοστά χρήσης καρτών έχουν κατά την Ένωση Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος:

  • Οι άνδρες (70%), έναντι 65% των γυναικών
  • Οι ηλικιακές ομάδες: 35-44 ετών (70%), 45-54 (77%) και 55-64 ετών (72%)
  • Οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (83%)
  • Οι απασχολούμενοι (οικονομικά ενεργός πληθυσμός) (74%)
  • Οι μισθωτοί δημοσίου (89%) και ιδιωτικού (73%) τομέα
  • Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων (72%), έναντι των κατοίκων στις ημιαστικές (61%) και αγροτικές (60%) περιοχές.

Ωστόσο ποσοστό 32% δεν χρησιμοποιεί καθόλου κάρτες στις συναλλαγές του, ιδίως άτομα άνω των 65 ετών (40%), απόφοιτοι δημοτικού (57%), νοικοκυρές (47%) και άνεργοι (40%), αγροτικών περιοχών (40%) και ημιαστικών (39%) περιοχών.

Κατά την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών

  • Η χρεωστική κάρτα χρησιμοποιείται από το 25% (περίπου από 1 στους 4) σε καθημερινή βάση και από το 65% (περίπου από 2 στους 3) τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
  • Η πιστωτική κάρτα χρησιμοποιείται από το 14% σε καθημερινή βάση και από το 42% (περίπου από 4 στους 10) τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ενώ
  • Η προπληρωμένη κάρτα χρησιμοποιείται από το 5% σε καθημερινή βάση και από το 23% (σχεδόν από 1 στους 4) τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Οι ποινές αν δεν έχετε POS

Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων πεντακοσίων ευρώ. Τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας, στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα που διαπίστωσαν την παράβαση. Τα ελεγκτικά όργανα υποχρεούνται να υποβάλουν εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία διαπίστωσης τέλεσης της παράβασης τις σχετικές εκθέσεις στην Υπηρεσία τους. Η απόφαση επιβολής προστίμου εκδίδεται μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε εργάσιμων ημερών από την υποβολή της σχετικής έκθεσης, και αφού ζητηθεί ακρόαση του διοικούμενου κατά το άρθρο 6 του ν. 2690/1999 (Α’ 45), και κοινοποιείται αμελλητί στον παραβάτη.

Η απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή εντός τριάντα ημερών από την κοινοποίησή της, η οποία ασκείται ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, εφόσον οι διοικητικές κυρώσεις έχουν εκδοθεί από την Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών, και ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην περιφέρεια του οποίου διαπιστώθηκε η παράβαση, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Η απόφαση επί της προσφυγής εκδίδεται μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από την κατάθεση της προσφυγής.

Το ύψος του επιβληθέντος διοικητικού προστίμου μειώνεται στο ήμισυ εάν:

α) Ο υπόχρεος εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής της παρ. 4, προβεί σε καταβολή του. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.

β) Ο υπόχρεος εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική Υπηρεσία τιμολόγιο που αποδεικνύει την αγορά τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών και μέσων πληρωμής με κάρτα.

Σε περίπτωση που οι αρμόδιες Υπηρεσίες δεχθούν τουλάχιστον πέντε καταγγελίες σε διάστημα τριών διαδοχικών μηνών για την μη αποδοχή πληρωμών με χρήση Μέσων Πληρωμής με Κάρτα από Υπόχρεο, αυτές κοινοποιούνται στην Α.Α.Δ.Ε. και στην Ε.Γ. Σ. Δ.Ο.Ε., προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά τον προγραμματισμό και τη διενέργεια ελέγχων, αρμοδιότητάς τους.

 

 

Exit mobile version