Πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ωστόσο παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες είναι ανυπόφορα υψηλό. Η υπερβολική φορολόγηση των καναλιών όπως έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο υπουργός Νίκος Παππάς, δυσκολεύουν τους ενδιαφερόμενους να διεκδικήσουν μία άδεια στο νέο διαγωνισμό. «Τι κραδαίνετε […]
Πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ωστόσο παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες είναι ανυπόφορα υψηλό.
Η υπερβολική φορολόγηση των καναλιών όπως έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο υπουργός Νίκος Παππάς, δυσκολεύουν τους ενδιαφερόμενους να διεκδικήσουν μία άδεια στο νέο διαγωνισμό.
«Τι κραδαίνετε ως επιτυχία σας; Το εξωφρενικά υψηλό τίμημα που πετύχατε. Εγώ είμαι δίκαιος άνθρωπος. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω παράλογα πράγματα. Είμαι στον χώρο της τηλεόρασης 20 χρόνια. Το γιατί να αποφασίσει κάποιος να δώσει αυτά τα λεφτά δεν το κατάλαβα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να τα βρει από την τηλεόραση» τόνισε στην αγόρευσή του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.
«Προφανώς και θέλουμε βιώσιμα κανάλια. Γιατί στον τηλεοπτικό χώρο οι μονάδες παραγωγής που λέγονται κανάλια είναι αυτά που δημιουργούν απασχόληση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε όρους βιωσιμότητας. Τι ενοχλεί και ποιον; Και θέλω να σας παρακαλέσω, αν χαιρετίζετε τις αλλαγές που κάναμε σε σχέση με τις αρχικές διατυπώσεις του νομοσχεδίου, να υπερψηφίσετε» ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.
Παρότι οι άδειες σε σχέση με τον περσινό διαγωνισμό αυξήθηκαν – και άρα τα διαφημιστικά έσοδα θα μοιραστούν σε περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς – το τίμημα παραμένει ίδιο. Στον πρώτο διαγωνισμό 4 κανάλια κλήθηκαν να δώσουν 250 εκ. ευρώ. Τώρα για 7 άδειες τα κανάλια καλούνται να δώσουν το ίδιο ποσό παρότι η διαφημιστική πίτα θα μοιραστεί σε περισσότερους!
«Αν κάνετε καλές φοροαπαλλαγές ίσως και να βγαίνει. Γιατί αλλιώς δεν βγαίνει και το ξέρετε» υπογράμμισε επίσης ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στη Βουλή. «Αλλά το βασικό σας επιχείρημα παλιά ήταν ότι η πιάτσα χωράει 4 κανάλια. Τώρα στα 7 κανάλια με την ίδια τιμή άδειας, το βασικό σας επιχείρημα δεν βγαίνει» πρόσθεσε.
«Αυτό που ορισμένοι λένε ότι τα κανάλια δεν πληρώνουν δεν ισχύει. Από την πρώτη όμως στιγμή εμείς καταλογίσαμε τον φόρο διαφήμισης και το τέλος χρήσης συχνοτήτων, με αποτέλεσμα, μέχρι την στιγμή που μιλάμε, οι τηλεοπτικοί σταθμοί να έχουν καταβάλει 90 εκ. ευρώ από την αρχή του 2015» ανέφερε για το θέμα της φορολόγησης ο κ. Παππάς.
Ο ίδιος ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής παραδέχθηκε πάντως στην Βουλή ότι η φορολογία είναι εξαιρετικά υψηλή και εξετάζονται τρόποι ελάφρυνσής της: «Θα επανεξεταστεί και το πλαίσιο φορολόγησης και των αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών, να δούμε τι μέτρα μπορούν να ληφθούν, γιατί κακά τα ψέματα η φορολογία είναι βαριά και με τον ΦΠΑ και με τον φόρο διαφήμισης και με μία σειρά από άλλες επιβαρύνσεις».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε μια σειρά νομικά κενά που θέτουν υπό αμφισβήτηση το νέο Νόμο. «Τώρα το ΕΣΡ πήρε μία απόφαση για 35 εκ. ευρώ για να πάρει κανείς την άδεια κλπ… Είναι υπονομευμένο από τον κ. Παππά. Όποιος δεν θέλει να τα πληρώσει αυτά, θα προσφύγει εναντίον σας και θα σας ξανακερδίσει» προειδοποίησε.
Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, καθώς εκτός μερικών άρθρων, καταψηφίστηκε από ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Χρυσή Αυγή, ενώ «παρών» δήλωσε η Ένωση Κεντρώων,