Πώς επηρεάζει την ψυχολογία και τη συμπεριφορά μας το βάρος μας; Γιατί η εικόνα μας δείχνει πολλά για το χαρακτήρα μας και τι είναι αυτό που εν τέλει φανερώνει; Αυτό προσπάθησε να διερευνήσει πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Γηριατρικής των ΗΠΑ. Σε γενικές γραμμές, τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν ήταν τα εξής: Οι αισιόδοξοι άνθρωποι […]
Πώς επηρεάζει την ψυχολογία και τη συμπεριφορά μας το βάρος μας; Γιατί η εικόνα μας δείχνει πολλά για το χαρακτήρα μας και τι είναι αυτό που εν τέλει φανερώνει; Αυτό προσπάθησε να διερευνήσει πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Γηριατρικής των ΗΠΑ. Σε γενικές γραμμές, τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν ήταν τα εξής:
- Οι αισιόδοξοι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια.
- Οι αγχωμένοι παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν έλκος στομάχου.
- Οι συναισθηματικά ασταθείς χαρακτήρες τείνουν να καπνίζουν και να πίνουν περισσότερο.
Όλα αυτά τα συμπεράσματα αποδεικνύουν ότι ο χαρακτήρας μας, οι συνήθειές μας και η συμπεριφορά μας, μας δίνουν μία πρώτη ιδέα για την εικόνα της υγείας μας. Τι γίνεται, όμως, όσον αφορά στο σωματικό μας βάρος; Η έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Γηριατρικής των ΗΠΑ επικεντρώθηκε στη συμπεριφορά μιας ομάδας ανθρώπων (περί τους 2.000 ανθρώπους) και στη σχέση που έχει το βάρος με την προσωπικότητα του ατόμου. Η μελέτη βασίστηκε στους 5 μεγάλους παράγοντες της προσωπικότητας (εξωστρέφεια, ευσυνειδησία, δεκτικότητα, συγκαταβατικότητα και συναισθηματική σταθερότητα). Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική διαδικτυακή πύλη Journal of Personality & Social Psycology και είναι τα παρακάτω.
Το προφίλ των ατόμων με φυσιολογικό βάρος
Οι άνθρωποι που διατηρούν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος, δηλαδή έναν σταθερό δείκτη μάζας σώματος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, είναι συνήθως ευσυνείδητα άτομα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες αυξομειώσεις στο βάρος τους κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους. Αυτό συμβαίνει μάλλον λόγω της ικανότητάς τους να έχουν αυτοέλεγχο και έτσι, να ρυθμίζουν το βάρος τους.
Το προφίλ των υπέρβαρων ατόμων
Άτομα που είναι παρορμητικά, ανταγωνιστικά και συναισθηματικά ασταθή είναι, σύμφωνα με την έρευνα, πιο πιθανό να γίνουν κάποια στιγμή υπέρβαρα. Ο παρορμητισμός είναι μία προειδοποιητική ένδειξη ότι κάποιος θα γίνει κάποια στιγμή υπέρβαρος. Αυτό συμβαίνει διότι ο παρορμητικός άνθρωπος είναι πιο πιθανό να ενδώσει σε έναν πειρασμό, να μην πειθαρχήσει σε κανόνες διατροφής ή να γίνει ευερέθιστος. Η τακτική σωματική άσκηση και η υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού προγράμματος απαιτούν δέσμευση στην τήρησή τους και αυτοσυγκράτηση. Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν υπάρχουν σε ένα παρορμητικό άτομο. Η ανταγωνιστικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό συμπεριφοράς που συνοδεύεται από άγχος. Μελέτες που έχουν γίνει ως τώρα έχουν συσχετίζουν τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης με το αυξημένο βάρος.
Ακόμη και η κατάθλιψη, είναι μία κατάσταση που φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τους ανθρώπους που έχουν παραπανίσια κιλά. Τα άτομα που αυξομειώνουν συχνά το βάρος τους διακρίνονται για τη συναισθηματική τους αστάθεια και τη χαμηλή τους ευσυνειδησία. Επίσης, τείνουν να εκδηλώνονται με περισσότερο αυθορμητισμό και να καταβάλλονται από καταθλιπτικές και απαισιόδοξες σκέψεις. Οι καταθλιπτικοί έχουν μεγάλες εναλλαγές στην όρεξή τους, έλλειψη αυτοελέγχου και ως εκ τούτου, διακυμάνσεις στο βάρος τους.