Ένα από τα αγαπημένα φρούτα της εποχής, είναι το σταφύλι, που αν ξεκινήσουμε δεν μπορούμε να σταματήσουμε με τίποτα!
Σταφύλια και δίαιτα όμως, συχνά θεωρούνται ασυνδύαστα. Έχουμε την εντύπωση πως το σταφύλι παχαίνει, πως έχει πολλές θερμίδες. Αυτό,ευτυχώς δεν αληθεύει για 3 λόγους :
- Γιατί 1 μεσαίο τσαμπί σταφύλια (40-50 ρόγες) έχει περίπου 150 θερμίδες όσο 2 μεγάλα άλλα φρούτα δηλαδή,
- Γιατί η φυσική γλυκύτητα του σταφυλιού οφείλεται στα φυσικά του σάκχαρα, την φρουκτόζη και όχι στην ζάχαρη, την σουκρόζη όπως την εννοούμε συνήθως.
- Το σταφύλι είναι φρούτο που τρώγεται ώριμο, συνεπώς τα φυσικά του σάκχαρα είναι παραωριμασμένα, όταν είναι πια βρώσιμο. Αυτή η γλυκιά του γεύση είναι που μας μπερδεύει και έχουμε την αίσθηση ότι επειδή είναι γλυκό είναι και παχυντικό.
Σταφύλια και δίαιτα λοιπόν πάνε μαζί. Θεωρείται ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο που σίγουρα δεν πρέπει να λείπει από την διατροφή μας
Η θρεπτική αξία του σταφυλιού
- Το σταφύλι περιέχει βιταμίνη Απου συμβάλλει σημαντικά στην καλή λειτουργία της όρασης και προστατεύει από οφθαλμολογικές παθήσεις που οφείλονται στην έλλειψη της βιταμίνης.
- Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιοαυξάνοντας τη διούρηση, εξουδετερώνοντας την κατακράτηση υγρών και διατηρώντας σε χαµηλά επίπεδα την αρτηριακή πίεση.
- Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες,ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Οι πολυφαινόλες έχουν ισχυρή αντιθρομβωτική ικανότητα, μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης του ορού και προστατεύουν το ενδοθήλιο των αρτηριών από την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Παρουσιάζουν επίσης ισχυρή αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιπηκτική δράση.
- Είναι πλούσια σε μια πολυφαινόλη την ρεσβερατρόλη(φυτοαλεξίνη) που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών και εμφανίζει ισχυρή αντιγηραντική δράση, προστατεύοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών και βοηθώντας στην αναγέννηση των κατεστραμμένων δομών του δέρματος.
- Τα αντιοξειδωτικά συστατικά του σταφυλιούπαρουσιάζουν επίσης σημαντική καρδιοπροστατευτική δράση καθώς εμποδίζουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, προλαμβάνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και καταπολεμούν το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας.
- Τα φλαβονοειδήσυστατικά του που είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά, εκτός από την ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος, συμβάλλουν και στη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων του οργανισμού.