Νέα πρόκληση είχαμε το Σάββατο από τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού, Νουμάν Κουρτουλμούς. Σε επίσκεψή του στην Αγιά Σοφιά για να επιθεωρήσει τα έργα αποκατάστασης, την χαρακτήρισε ως “μνημείο της τουρκικής ιστορίας” και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο μέλλον να λειτουργήσει ως τζαμί. Όταν ρωτήθηκε ευθέως αν η κυβέρνηση σκέφτεται να μετατρέψει το μουσείο σε τέμενος, ο κ. Κουρτουλμούς […]
Νέα πρόκληση είχαμε το Σάββατο από τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού, Νουμάν Κουρτουλμούς.
Σε επίσκεψή του στην Αγιά Σοφιά για να επιθεωρήσει τα έργα αποκατάστασης, την χαρακτήρισε ως “μνημείο της τουρκικής ιστορίας” και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο μέλλον να λειτουργήσει ως τζαμί.
Όταν ρωτήθηκε ευθέως αν η κυβέρνηση σκέφτεται να μετατρέψει το μουσείο σε τέμενος, ο κ. Κουρτουλμούς απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης για την ώρα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Αγία Σοφία ήταν δικαίωμα κατάκτησης του Μωάμεθ του Πορθητή.
Σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο, στην απόφαση του Ερντογάν «παγώσει» τα σχέδια, έπαιξε ρόλο η παρέμβαση του Ρώσου προέδρου Πούτιν μετά από πίεση και του Πατριάρχη πασών των Ρωσιών κκ. Κυρίλου.
Το πιθανότερο, όπως εκτιμούν και οι αναλυτές, είναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας να έρθει όταν η Άγκυρα πάρει στα χέρια της την τελική προμήθεια και παράδοση των ρωσικών σύγχρονων οπλικών συστημάτων.
Παράλληλα, άλλη μια φιέστα έστησε ο Ερντογάν, με αφορμή την συμπλήρωση 946 ετών, από τη Μάχη του Ματζικέρτ, όπου οι Σελτζούκοι Τούρκοι πέτυχαν ιστορική νίκη επί των βυζαντινών στρατευμάτων.
Ο Τούρκος πρόεδρος συνέκρινε μάλιστα την επέτειο με αυτές της ίδρυσης του σύγχρονου τουρκικού κράτους το 1923 και της άλωσης της Πόλης το 1453.
Την ίδια ακριβώς στιγμή η ελληνική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανακαίνισε οθωμανικό τζαμί στην Αθήνα ως κίνηση καλής θέλησης στον Τούρκο πρόεδρο.