Η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις με την μεγαλύτερη απώλεια εσόδων από τον παράνομο καπνό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις με την μεγαλύτερη απώλεια εσόδων από τον παράνομο καπνό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Το 2015 σε ολόκληρη την Ευρώπη πάνω από το 48% του συνολικού όγκου του καπνού καταναλώθηκε παράνομα. Πολωνία, Ελλάδα, Κροατία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία είναι οι χώρες της ΕΕ με την μεγαλύτερη απώλεια εσόδων από τον παράνομο καπνό. Η ραγδαία αύξηση στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη που σημειώνει η πώληση λαθραίου καπνού, στερεί εκατομμύρια ευρώ […]

31.08.2017 | 08:39

Το 2015 σε ολόκληρη την Ευρώπη πάνω από το 48% του συνολικού όγκου του καπνού καταναλώθηκε παράνομα.

Πολωνία, Ελλάδα, Κροατία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία είναι οι χώρες της ΕΕ με την μεγαλύτερη απώλεια εσόδων από τον παράνομο καπνό.

Η ραγδαία αύξηση στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη που σημειώνει η πώληση λαθραίου καπνού, στερεί εκατομμύρια ευρώ από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, εξαιτίας μη καταβληθέντων φόρων.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης αναφέρει ότι οι λόγοι για την αύξηση δεν είναι ακόμη σαφείς, ενώ για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του συστήματος ειδικών φόρων κατανάλωσης στον ακατέργαστο καπνό.

Ειδικότερα, το 2015 σε ολόκληρη την Ευρώπη πάνω από το 48% του συνολικού όγκου του καπνού καταναλώθηκε παράνομα. Μόνο στην ΕΕ η ποσότητα λαθραίου καπνού που καταναλώθηκε σε οκτώ κράτη μέλη αντιπροσώπευε το 32,2% της συνολικής κατανάλωσης.

Σε τουλάχιστον εννέα ευρωπαϊκές χώρες, επτά εκ των οποίων βρίσκονται στα Βαλκάνια, ο όγκος λαθραίου καπνού αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής ποσότητας καπνού που καταναλώνεται. Οι χώρες αυτές είναι το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Πολωνία, η Κροατία, η Σλοβακία, η Αλβανία, το Κόσσοβο και η Βουλγαρία.

Η μελέτη εκτιμά ακόμη ότι το λαθρεμπόριο καπνού δημιουργεί έλλειμμα περίπου 1 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα για τα κράτη μέλη. Η Πολωνία έχει ήδη πληγεί σοβαρά, ενώ στην Κροατία η ενδεχόμενη απώλεια εσόδων εκτιμάται σε 88,9 εκατομμύρια ευρώ, με τον καπνό να αντιπροσωπεύει ένα εντυπωσιακό 84,9% του μεριδίου συνολικής κατανάλωσης.

 

Exit mobile version