Μια συγκλονιστική έρευνα αποκάλυψε ότι «αλεπούδες τέρατα» εκτρέφονται σε ειδικά αγροκτήματα ζώων για γούνες, στη Φινλανδία, σε αδιανόητες συνθήκες με σκοπό φυσικά το κέρδος…
Πλάνα από πέντε αγροκτήματα γούνας στην Οστροβότνια, στη δυτική Φινλανδία, δείχνουν αλεπούδες με τεράστια γούνα και μεγάλα στρώματα λίπους, διπλωμένα πάνω στο σώμα τους, που σχεδόν καλύπτουν τα μάτια τους, με στόχο να αυξήσουν την ποσότητα γούνας στο σώμα τους.
Τα ζώα μπορούν να ζυγίζουν μέχρι και πέντε φορές το κανονικό τους βάρος και να γίνουν τόσο φουσκωμένα, ώστε η μετακίνησή τους να μπορεί να γίνει μόνο μέσα στα κλουβιά τους.
Οι ακτιβιστές της ομάδας Oikeutta eläimille δήλωσαν ότι οι ελεύθερες θηλυκές αλεπούδες ζυγίζουν περίπου 3,5 κιλά, ενώ μια αλεπού, σαν αυτές που φωτογράφισαν στο αγρόκτημα, ζύγιζε περισσότερα από 19 κιλά.
Οι αλεπούδες τρέφονται επίσης με δίαιτα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά για να μεγαλώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.
Οι σοκαριστικές εικόνες έδειξαν αλεπούδες που πασχίζουν να μετακινηθούν, ενώ υπερβολικά παχιά ρολά γούνας και λίπους, καλύπτουν τα βλέφαρά τους.
Η οργάνωση Oikeutta eläimille δήλωσε ότι είναι παράνομο στη Φινλανδία να εκτρέφονται ζώα με τρόπο που να υποφέρουν.
Συνήθως χρειάζονται περίπου 10 έως 20 «φυσιολογικές» αλεπούδες για να δημιουργήσουν ένα παλτό, αλλά τα ζώα χρησιμοποιούνται επίσης για να φτιαχτούν καπέλα, σακάκια και διακοσμητικά για κουκούλες.
Η Claire Bass, εκτελεστική διευθύντρια μιας από τις μεγαλύτερες οργανώσεις ενάντια στις γούνες, τη Humane Society International του Ηνωμένου Βασιλείου, καταδίκασε τη γενετική επιλογή της βιομηχανίας γούνας: «Μόλις σκεφτήκαμε ότι η βιομηχανία γούνας δεν θα μπορούσε να γίνει πιο ανήθικη, χτυπά ένα νέο συγκλονιστικό χαμηλό με αλεπούδες που έχουν εκτραφεί σε τέτοια μεγέθη, ώστε αυτά τα φτωχά όμορφα πλάσματα, δύσκολα μπορούν να κινηθούν ή σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και να δουν. Είναι απόδειξη, εάν χρειάζονται περαιτέρω αποδείξεις, ότι η βιομηχανία γούνας αποσκοπεί μόνο στο κέρδος και δεν ενδιαφέρεται για την καλή διαβίωση των ζώων. Οι καταναλωτές θα κλονιστούν εύλογα και θα ενοχληθούν από αυτές τις αποτρόπαιες εικόνες, που υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά την ανάγκη να γυρίσουμε την πλάτη μας στη γούνα για πάντα».
Ο Kristo Muurimaa από την Oikeutta eläimille είπε: «Οι συνθήκες στις οποίες βρίσκονται αυτά τα ζώα είναι αποτέλεσμα απληστίας για κέρδη. Περισσότερο δέρμα σημαίνει περισσότερα χρήματα για τον αγρότη γούνας. Τα ζώα πληρώνουν την τιμή με πόνο».
Τα δέρματα από τις «αλεπούδες τέρατα», σύμφωνα με την έρευνα τους, πωλούνται με το εμπορικό σήμα Saga Furs και κατέληξαν σε ρούχα που κατασκευάζονται από πολυάριθμες πολυτελείς οίκους μόδας. Στις δημοπρασίες γούνας, τα κουφάρια χωρίζονται σε ομάδες μεγέθους. Στη δημοπρασία του Ιουνίου, στις γούνες Saga, η μεγαλύτερη ομάδα μεγέθους πωλήθηκε για ένα μέσο ποσό των 86 ευρώ, και το μέγεθος 40 πωλήθηκε για 56 ευρώ.
Πωλούνται σε μεγάλες μπουτίκ, κολοσσών μόδας όπως οι Louis Vuitton, Gucci και Michael Kors.
Ένας εκπρόσωπος για το Respect For Animals δήλωσε στη Mail: «Το βίντεο καταγράφει γραφικά την έντονη αδιαφορία του εμπορίου γουναρικών με τα δεινά των ζώων στα εργοστάσια παραγωγής γουναρικών. Οι παχύσαρκες αλεπούδες υποφέρουν τρομερά: η παχυσαρκία στις αλεπούδες που εκτρέφονται, συνδέεται με υψηλά επίπεδα λυγισμένων ποδιών, δυσκολία μετακίνησης και διάρροια. Τα ζώα που εκτρέφονται κατ ‘αυτόν τον τρόπο έχουν μεγαλύτερη γούνα. Είναι τόσο απλό. Αυτές οι αλεπούδες είναι ουσιαστικά άγρια ζώα, που επιθυμούν να περιπλανηθούν σε μια μεγάλη περιοχή, αλλά καταδικάζονται σε μια αγχωτική ζωή σε ένα μικροσκοπικό κλουβί προτού να υποστούν ηλεκτροπληξία.
Η Respect for animals έδωσε μια ολοκληρωμένη έκθεση το 2015, η οποία χρησιμοποίησε την καλύτερη επιστήμη για την καλή διαβίωση των ζώων, δείχνοντας ότι είναι αδύνατο να καλυφθούν οι ανάγκες καλής διαβίωσης των αλεπούδων και των μινκ στα εργοστάσια γουνοποιίας.
«Η Φινλανδία είναι μακράν ο μεγαλύτερος« παραγωγός» γούνας αλεπούς στην Ευρώπη και μόνο η Κίνα εκμεταλλεύεται περισσότερες αλεπούδες παγκοσμίως. Πάνω από 1,8 εκατομμύρια αλεπούδες σκοτώθηκαν για τη γούνα τους το 2014 στη Φινλανδία».