Επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα απηύθυνε η Ένωση Αμερικανών Στατιστικολόγων για το ζήτημα των διώξεων σε βάρος του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου. Στην επιστολή ζητείται η άνευ προϋποθέσεων κάλυψη των δικαστικών εξόδων του κ. Γεωργίου, η απαλλαγή του από υφιστάμενες και παρελθούσες διώξεις και η δημόσια αναγνώρισή των υπηρεσιών του προς την Ελληνική Πολιτεία.
«Εάν αυτή η υπόθεση προχωρήσει και τελικά εκδικαστεί θα οδηγήσει σε έναν τριπλό κίνδυνο. Όπως σημειώσαμε στην προηγούμενη επιστολή μας, πολύ πριν από τις συγκεκριμένες καταστάσεις είχαν υπάρξει μια σειρά περιπτώσεις το 2013 όταν διάφοροι ανακριτές και εισαγγελείς είχαν προτείνει όλες οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Γεωργίου να καταπέσουν, αλλά αυτές φαίνεται πως αναβίωσαν μέσω δημόσιων και πολιτικών πιέσεων», σημειώνει χαρακτηριστικά η ASA, προσθέτοντας πως την τρέχουσα εβδομάδα πληροφορήθηκε πως υπήρξε καταδίκη του κ. Γεωργίου σχετικά με μήνυση για συκοφάντηση.
«Με βαθιά ανησυχία διαπιστώνουμε ότι Ελλάδα εμφανίζεται να έχει δείξει έλλειψη αξιοπιστίας στην συμφωνία του Ιουλίου που συνομολόγησε με τα κράτη της ευρωζώνης στη βάση της συμφωνίας για την τρίτη δόση των 8,5 δισ. ευρώ. Το συμπληρωματικό μνημόνιο κατανόησης προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πληρώσει το κόστος της νομικής υπεράσπισης των στελεχών Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, όπως ο κ. Γεωργίου, που διώκονται για αποφάσεις και πράξεις που έλαβαν στα πλαίσια των επισήμων καθηκόντων τους. Ωστόσο οι μη ενεργοποιημένες διατάξεις, διευθετούν μόνον μέρος των πληρωμών για τα δικαστικά έξοδα και μόνον εάν και εφόσον αθωωθεί. Οι επαναλαμβανόμενες δίκες δείχνουν ότι κάποιοι εντός της Δικαιοσύνης, αλλά και αλλού εμφανίζονται να μην έχουν τη βούληση να αθωωθεί ο κ. Γεωργίου και παραμένει αδιευκρίνιστο το πως ο προσφάτως νόμος θα επιτρέψει στον κ. Γεωργίου να ανακτήσει τα χρήματα που έδωσε για τις δικαστικές δαπάνες. Αν και οι Έλληνες αξιωματούχοι εμφανίζονταν να μην έχουν τύψεις στο να υποσχεθούν όλα τα παραπάνω προκειμένου να λάβουν τη δόση, συμβουλεύουμε την Ελλάδα να ακολουθήσει τα συμπεφωνημένα και να πληρώσει στον κ. Γεωργίου τα δικαστικά έξοδα ανεξαρτήτως από την εξέλιξη των διώξεων».
Η ASA σημειώνει πως στην επιστολή του Μαρτίου ανέφερε πως οι στατιστικές του κ. Γεωργίου για το έλλειμμα και το χρέος έχουν επιβεβαιωθεί επανειλημμένα από την Eurostat και πως στην πράξη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί αξιόπιστα στατιστικά που να αμφισβητούν τα νούμερα τα οποία παράχθηκαν από τον κ. Γεωργίου ή να αμφισβητούν τις διαδικασίες που χρησιμοποίησε για την παραγωγή τους».
«Εμείς ξανά, με σεβασμό, θεωρούμε ότι ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να παύσει τις οποιοσδήποτε άλλες διώξεις σε βάρος του κ. Γεωργίου και να τον αποκαταστήσει για όλες τις προηγούμενες καταδίκες. Ακόμη θεωρούμε ότι ο κ. Γεωργίου πρέπει να αποζημιωθεί για όλα τα δικαστικά του έξοδα και ότι η Ελλάδα πρέπει δημοσίως να του ζητήσει συγνώμη».
Η επιστολή κοινοποιήθηκε ακόμη προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντώνιο Ταγιάνι, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, τον πρόεδρο της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον επικεφαλής του η ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, την Επίτροπο για θέματα Δικαιοσύνης Βέρα Γιουρόβα, τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, την Επίτροπο για την Απασχόληση Μαριάννα Τίσεν, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρίστι Λαγκάρντ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συμβουλίου Μάρτι Χετεμάκι, τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μαξ Τίλερσον, τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μανούσιν, τον αρμόδιο για ελληνικά ζητήματα στο Αμερικανικό Κογκρέσο Γκάς Μπιλιράκη και την αρμόδια για το ίδιο θέμα Κάρολαϊν Μαλόνει.