Όσοι δεν λένε να σηκωθούν από τα θρανία παρά την ηλικίας τους, κάνουν πολύ καλά, σύμφωνα με μια νέα βρετανοελβετική επιστημονική έρευνα. Οι άνθρωποι που σπουδάζουν περισσότερα χρόνια έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, μια διαπίστωση στην οποία έχουν φτάσει οι επιστήμονες κι άλλες φορές στο παρελθόν. Οι ερευνητές των πανεπιστημίων University College Λονδίνου, Οξφόρδης και […]
Όσοι δεν λένε να σηκωθούν από τα θρανία παρά την ηλικίας τους, κάνουν πολύ καλά, σύμφωνα με μια νέα βρετανοελβετική επιστημονική έρευνα.
Οι άνθρωποι που σπουδάζουν περισσότερα χρόνια έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, μια διαπίστωση στην οποία έχουν φτάσει οι επιστήμονες κι άλλες φορές στο παρελθόν.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων University College Λονδίνου, Οξφόρδης και Λωζάννης, με επικεφαλής τον Ταάβι Τίλμαν του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του UCL, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 543.000 άτομα.
Διαπιστώθηκε ότι 3,6 παραπάνω χρόνια εκπαίδευσης «μεταφράζονται» σε μείωση κατά το ένα τρίτο περίπου του κινδύνου για στεφανιαία νόσο, η οποία προκαλεί στηθάγχη, εμφράγματα και καρδιακή ανεπάρκεια.
Οι επιστήμονες συμπέραναν πως οι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για μεγαλύτερης διάρκειας μόρφωση, είναι λιγότερο πιθανό να είναι καπνιστές, έχουν μικρότερο βάρος και καλύτερο «προφίλ» λιπιδίων στο αίμα τους .
Σε γενικότερες γραμμές πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, η σχέση μόρφωσης και υγείας της καρδιάς παραμένει μάλλον ένα μυστήριο.