Υπό τον τίτλο: «Έλληνες: από “γουρούνια” “θύματα”», η γαλλική εφημερίδα «Liberation» εξηγεί τους λόγους για τους οποίους υπήρξε μεταστροφή των Ευρωπαίων στην εικόνα που έχουν για τη χώρα μας. Όπως εξηγεί στο άρθρο της η δημοσιογράφος Μαρία Μαλαγκαρντίς, παλαιότερα για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι Έλληνες ήταν τεμπέληδες, σήμερα όμως θεωρούνται θύματα. «Η διάσωση της Ελλάδος […]
Υπό τον τίτλο: «Έλληνες: από “γουρούνια” “θύματα”», η γαλλική εφημερίδα «Liberation» εξηγεί τους λόγους για τους οποίους υπήρξε μεταστροφή των Ευρωπαίων στην εικόνα που έχουν για τη χώρα μας.
Όπως εξηγεί στο άρθρο της η δημοσιογράφος Μαρία Μαλαγκαρντίς, παλαιότερα για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι Έλληνες ήταν τεμπέληδες, σήμερα όμως θεωρούνται θύματα.
«Η διάσωση της Ελλάδος είναι ένα δημοκρατικό σκάνδαλο; Εάν αυτό είχε ακουστεί από τα χείλη ενός ακτιβιστή κατά κατά της παγκοσμιοποίησης, δεν θα ήταν έκπληξη. Αυτός όμως που έκανε αυτή τη δήλωση είναι ο Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sierra», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Αποφασίζοντας με τέτοιο τρόπο για τη μοίρα μιας χώρας, επιβάλλοντας αποφάσεις για την περικοπή συντάξεων… Θίγουμε τις θεμελειώδεις επιλογές μιας χώρας», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος. Μία αξιοσημείωτη αποκάλυψη εκ μέρους ενός αξιωματούχου, ο οποίος, τον Ιούνιο του 2012, την παραμονή των κρίσιμων εκλογών στην Ελλάδα, προειδοποιούσε τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι ήταν επικίνδυνο να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Το αριστερό κόμμα, τελικά, κέρδισε τις εκλογές τρία χρόνια αργότερα, το 2015. Και στη συνέχεια παραβίασε όλες τις προεκλογικές του υποσχέσεις, κάτω από την δυναμική πίεση των δανειστών της χώρας. Έκτοτε, οι μεταρρυθμίσεις αποφασίζονται συνήθως συνήθως στις Βρυξέλλες πριν ψηφιστούν στην ελληνική Βουλή, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει:
«Αυτό που μένει να διευκρινιστεί ότι, τη στιγμή που ο Εμανουέλ Μακρόν καταφθάνει στην Αθήνα με την φιλοδοξία να ξεκινήσει έναν βαθύ εκδημοκρατισμό της Ευρώπης, το σχόλιο του Μοσκοβισί επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μια αλλαγή στο «αφήγημα» της ελληνικής κρίσης.
Στο πρόσφατο παρελθόν, οι Έλληνες συγκρίνονταν με αδιόρθωτα τζιτζίκια και ήταν στιγματισμένοι για την κακοδιαχείρισή τους. «Μια χώρα αμελής, έκρινε τον Μάρτιο του 2010 ο ίδιος ο Μοσκοβισί στο μπλογκ του, μιλώντας για την Ελλάδα ως κουτσή πάπια, αυτή τη χώρα που έγινε στη συνέχεια μέλος των “γουρουνιών” της Ευρώπης: οι “Pigs”, όπως αποκαλούσαν την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Ισπανία.
Αλλά το κλίμα άλλαξε: το ακρωνύμιο Pigs δείχνει ντεμοντέ. Αντί να αποκαλεί κάποιος πλέον τους Έλληνες κλέφτες ή τεμπέληδες, θεωρείται σωστό να χαιρετίζει τις “θυσίες” που έχουν κάνει. Στο Παρίσι, η νέα ανάλυση του Μακρόν καταγγέλλει δημόσια τα “κατεπείγοντα μέτρα” που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, υπό την πίεση των δανειστών. Δεν πρόκειται βέβαια για mea culpa, αλλά η Ελλάδα δεν στιγματίζεται πλέον.
Ο Τσίπρας από την πλευρά του αγκιστρώνεται ακόμη στην ελπίδα -που συνεχώς αναβάλλεται- να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος, πράγμα που θα του επέτρεπε να δικαιολογήσει τις «θυσίες» που επιβλήθηκαν στους συμπατριώτες του. Αλλά αυτά που ελέχθησαν παλιά, δεν λέγονται πλέον για την Ελλάδα: δεν λέγεται πια ότι «οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι ματώνουν για τους Ελληνες».
Στην αλλαγή του κλίματος συνέβαλαν οι πρόσφατες αποκαλύψεις της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung για τα υπέρογκα κέρδη που αποκομίζει το Βερολίνο χάρη «στο πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας»: 1,34 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά. Τα δάνεια που έδωσε η Γαλλία στην Ελλάδα της απέφεραν κέρδη 729 δις ευρώ, από το 2010 ως το 2014.
«Στην πραγματικότητα, όλα τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα προσθέτουν χρέος στη χώρα και οι μόνοι φορολογούμενοι που την πληρώνουν είναι μόνο οι Έλληνες πολίτες», έγραψε ο Βέλγος οικονομολόγος Ερίκ Τουσέν.