Σε θερμό κλίμα, τονίζοντας αμφότεροι τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών, έγιναν οι δηλώσεις του Emannuel Macron και του Προκόπη Παυλόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο πριν ξεκινήσει η συνάντησή τους.
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε τον Γάλλο Πρόεδρο στην γαλλική γλώσσα, λέγοντας ότι η Ελλάδα «εκτιμά ιδιαιτέρως την επιλογή σας να κάνετε την πρώτη επίσημη επίσκεψή σας εδώ».
Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια του ιδίου και του ελληνικού λαού για τα θύματα στη Γαλλία από τον τυφώνα, ενώ είπε πως πρέπει να προβληματιστούμε για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και τον κάλεσε να αναλάβει πρωτοβουλίες, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα θα τις στηρίξει.
Συνεχίζοντας στην ελληνική γλώσσα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η αποστολή του Macron ως Πρόεδρος της Γαλλίας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη.
«Σας υποδεχόμαστε στην Αθήνα ως συνεχιστή των Γάλλων ηγετών που θεμελίωσαν την ελληνογαλλική φιλία, που έχει μακρές διαδρομές μέσα στον χρόνο» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στην ιστορική επίσκεψη του Ντε Γκολ το 1963, στην επίσκεψη του Ζιστέν το 1975 αλλά και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και το ευρωπαϊκό όραμα που είχε.
«Σας ευχαριστούμε θερμά, τη Γαλλία αλλά και εσάς προσωπικά, για τη μεγάλη βοήθεια το καλοκαίρι του 2015, σε μια κρίσιμη στιγμή, για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ,. Είχατε δείξει τη συμπάθεια σας και τη στήριξη σας στην Ελλάδα ως υπουργός. Ό,τι κάνατε και κάνετε ακόμη και σήμερα στηρίζοντας τη χώρα μου, δεν το κάνατε μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα δεν διανοείται τον εαυτό της και το μέλλον της εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, όπως συμφωνήσαμε, τιμώντας το pacta sunt servada. Περιμένουμε όμως και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων από τους εταίρους μας σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, τονίζοντας πως η Γαλλία πρέπει να διαδραματίσει τον ιστορικό της ρόλο στην Ευρώπη: «Δεν πρόκειται ποτέ να γίνει η μεγαλύτερη στρατιωτική ή καπιταλιστική δύναμη του κόσμου. Μπορεί όμως να γίνει η δύναμη που σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς θα δώσει στον κόσμο την ελπίδα που του αξίζει» είπε ο κ. Παυλόπουλος.
Συνεχίζοντας, εστίασε σε τρεις τομείς:
- Την κοινή εξωτερική πολιτική, κάνοντας λόγο για «μέγα θέμα της τρομοκρατίας».
- Την ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνει βιώσιμη και επαρκής και τονίζοντας αφενός ότι συμφωνεί με την πρωτοβουλία Macron για Ευρωπαίο Υπουργό Οικονομικών και αφετέρου ότι ο ESM πρέπει να αντικαταστήσει το ΔΝΤ.
- Το κοινωνικό κράτος, λέγοντας πως πρέπει να αποτραπεί η ρήξη του κοινωνικού ιστού που ευνοεί μορφώματα, ακόμη και ναζιστικά, που θέλουν τη διάλυση της Ευρώπης.
«Θέλω να σας ευχηθώ να απολαύσετε την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία και να νιώσετε την αγάπη που τρέφει για εσάς και τη σύζυγό σας ο ελληνικός λαός» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια παρασημοφόρησε τον Γάλλο Πρόεδρο με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος.
Macron: «Το παρελθόν μας είναι κοινό, θα είναι και το μέλλον»
«Ευχαριστώ πολύ για τα θερμά σας λόγια. Θέλω να πω που είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι στην Ελλάδα και πολύ συγκινημένος για την τιμή που κάνετε. Πάνω απ’ όλα θέλω να σας ευχαριστήσω για τα λόγια αλληλεγγύης όσον αφορά τους συμπατριώτες μου που επλήγησαν από τον τυφώνα. Η Γαλλία θρηνεί πολλά θύματα και όλος ο γαλλικός λαός είναι αποσβολωμένος» είπε από την πλευρά του ο Emannuel Macron.
O Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε και αυτός στην υπερθέρμανση του πλανήτη λέγοντας πως πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις για να αποτραπούν ανάλογες καταστροφές στο μέλλον.
Συνεχίζοντας, ο Macron είπε πως η παρουσία της Γαλλίας στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική και πρόσθεσε: «Η αρχαία ιστορία της Ελλάδας είναι και δική μας ιστορία. Και αυτό το κοινό παρελθόν το ξεχνάμε πολλές φορές. Αλλά θέλω να πω ότι και το μέλλον μας είναι κοινό».
Ο ίδιος, διαβεβαίωσε πως η Γαλλία θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη: «Θέλω να χαιρετήσω τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει υψηλό τίμημα. Πρέπει η Ευρώπη να δείξει την απαραίτητη αλληλεγγύη».
Ο Macron τόνισε πως συμφωνεί απόλυτα με τους τρεις άξονες που έθεσε ο κ. Παυλόπουλος.
«Για να προχωρήσει η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρή. Θα πρέπει να προασπίσει την κυριαρχία της. Χρειαζόμαστε και οικονομική ευρωπαϊκή δύναμη. Αυτός ο εσωτερικός εμφύλιος θα πρέπει να ξεπεραστεί, να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις. Χρειαζόμαστε πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη. Χρειαζόμαστε έναν Ευρωπαίο ΥΠΟΙΚ αλλά και ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ. Τέλος, η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει αν κάποιοι αμφισβητούν κάποιες βασικές της αξίες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται σε λιγότερα κοινωνικά δικαιώματα. Χρειαζόμαστε περισσότερη κοινωνική Ευρώπη. Πρέπει να βελτιώσουμε τη ζωή των συμπολιτών μας στην Ευρώπη» είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.
«Εδώ και 10 χρόνια η Ελλάδα περνά μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και έχετε αντέξει με πολύ θάρρος. Η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκετε στο πλευρό σας. Δεν θα πρέπει να ξεχαστούν όσα έχετε κάνει. Αυτό που μας καθοδηγεί είναι η ιστορία και η κοινή μας φιλοδοξία» κατέληξε ο Macron.
Συνάντηση με ΑλέξηΤσίπρα
«Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τα θύματα της φυσικής καταστροφής που έπληξε τις προηγούμενες ώρες τις γαλλικές Αντίλλες» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η επίσκεψή σου έχει σημασία για την εμβάθυνση των ελληνογαλλικών σχέσεων της ελληνογαλλικής φιλίας αλλά ταυτόχρονα είναι και μια σημαντική ευκαιρία να μιλήσουμε όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα θα συζητήσουν για το πως θα διαμορφωθούν οι αλλαγές «για να ξανακάνουμε την Ευρώπη πιο ελκυστική στη γενιά μας αλλά και στις γενιές που έρχονται».
«Πιστεύω ότι η σημερινή σου επίσκεψη μπορεί να αποτελέσει ένα ορόσημο για ελληνογαλλικές σχέσεις που έχουν ρίζες σε βάθος χρόνου όσο όμως και για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να σχεδιάσουμε για να βγει η Ευρώπη από τη σημερινή της κρίση» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
«Ας μην ξεχνάμε, η ελληνική κρίση, ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση. Η έξοδος λοιπόν της Ελλάδας από την κρίση θα σηματοδοτήσει και την οριστική έξοδο της Ευρώπης από την κρίση» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος ξεκίνησε τον χαιρετισμό του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες αναφερόμενος στον κυκλώνα Ίρμα. «Περιμένω να βελτιωθούν λίγο οι καιρικές συνθήκες για να μπορέσω να πάω κι εγώ στην περιοχή» που χτυπήθηκε από τον κυκλώνα Ίρμα, τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν και συμπλήρωσε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές οι φυσικές καταστροφές έχουν ως αφορμή την κλιματική αλλαγή»
«Προσβλέπω στις επαφές γιατί πρέπει να μιλήσουμε για την έξοδο από την κρίση μετά τις τρομακτικές προσπάθειες του ελληνικού λαού» ήταν το βαρυσήμαντο μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.