Επιστήμονες βρήκαν την απάντηση στο πιο σοβαρό ερώτημα για το χασμουρητό

PLUS

Επιστήμονες βρήκαν την απάντηση στο πιο σοβαρό ερώτημα για το χασμουρητό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Τι είναι τέλος πάντων αυτό που κάνει το χασμουρητό τόσο μεταδοτικό; Ποιος εγκεφαλικός μηχανισμός το πυροδοτεί; Σε αυτό το ερώτημα προσπάθησε να απαντήσει νέα έρευνα. Μέχρι στιγμής η επιστήμη δεν είχε καταφέρει να μελετήσει σε βάθος τη συγκεκριμένη λειτουργία. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, όμως, ανέλυσε, αποκωδικοποίησε και έφερε στο φως σημαντικά στοιχεία από τη διαδικασία […]

10.09.2017 | 10:06

Τι είναι τέλος πάντων αυτό που κάνει το χασμουρητό τόσο μεταδοτικό; Ποιος εγκεφαλικός μηχανισμός το πυροδοτεί; Σε αυτό το ερώτημα προσπάθησε να απαντήσει νέα έρευνα.

Μέχρι στιγμής η επιστήμη δεν είχε καταφέρει να μελετήσει σε βάθος τη συγκεκριμένη λειτουργία. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, όμως, ανέλυσε, αποκωδικοποίησε και έφερε στο φως σημαντικά στοιχεία από τη διαδικασία που συμβαίνει στο τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για το χασμουρητό.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανόηση της μεταδοτικότητας του θα μπορούσε να ρίξει φως και σε ανεξερεύνητα ακόμα σύνδρομα, όπως το Τουρέτ. Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι αυτή η συμπεριφορά απαντάται, τόσο στο σύνδρομο Τουρέτ, όσο και σε άλλες διαταραχές όπως η επιληψία και ο αυτισμός.

Η μετάδοση του χασμουρητού είναι μια φορμή «ηχοφαινομένων», όπως ονομάζεται ο όρος επιστημονικά και περιγράφει την αυτόματη μίμηση λέξεων ή ενεργειών.

Προκειμένου να ξεδιαλύνουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο τη στιγμή που εκτελείται αυτή η «συμπεριφορά», οι επιστήμονες μελέτησαν 36 ενήλικες καθώς τους παρακολουθούσαν βίντεο με ανθρώπους να χασμουριούνται. Σε κάποιους είχαν δώσει το ελεύθερο να χασμουρηθούν, ενώ σε άλλους το είχαν «απαγορεύσει».

Κάπως έτσι διαπίστωσαν ότι η επιθυμία για χασμουρητό γινόταν ακόμα πιο έντονη όταν του επιτρεπόταν να το κάνει. Επίσης, παρατήρησαν ότι τα άτομα διέφεραν ως προς την επιρρέπεια τους στο χασμουρητό.

Χρησιμοποιώντας συσκευές μαγνητικής διέγερσης (TMS), μπορούσαν επίσης να αυξήσουν την ευερεθιστότητα του φλοιού και κατ’ επέκταση την τάση για χασμουρητά.

«Ο πρωτεύον κινητικός φλοιός του εγκεφάλου παίζει ρόλο στο κολλητικό χασμουρητό», όπως δήλωσε η Georgina Jackson, καθηγήτρια γνωστικής νευροφυσιολογίας, που ήταν μια από τους διεξάγοντες επιστήμονες της έρευνας. «Αν μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα ευερεθιστότητας, μπορεί να μπορούμε να μειώσουμε τα τικ άλλων συνδρόμων και πιθανώς να τα αντιστρέψουμε. Πάνω σε αυτό δουλεύουμε».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πάνω από 103 εκατ. ευρώ σε 150.000 δικαιούχους από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ – Πότε καταβάλλονται τα ποσά 10.09.2017 | 10:06
Βίντεο: Ξέσπασε σε κλάματα η Σίσσυ Χρηστίδου μετά την αναφορά του Ανδρέα Μικρούτσικου στη δικαστική της διαμάχη με τον Θοδωρή Μαραντίνη 10.09.2017 | 10:06
«Έβαλε τον τροχό στα γεννητικά μου όργανα» – Η σοκαριστική περιγραφή της Bella Thorne για τον Mickey Rourke 10.09.2017 | 10:06
Κριστιάνο Ρονάλντο: Το brand «CR7» θα φτάσει το ποσό των 850.000.000 ευρώ! 10.09.2017 | 10:06
Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην πάλη η Πρεβολαράκη στην Μπρατισλάβα 10.09.2017 | 10:06
Δείτε βίντεο με τον σοκαριστικό τραυματισμό του Μενιάν - Έχασε τις αισθήσεις του και αποχώρησε με φορείο 10.09.2017 | 10:06
O μικρός Γιαννάκης ξεκίνησε θεραπευτική ιππασία στα... χνάρια του Ιβάν Σαββίδη! 10.09.2017 | 10:06
Τα σπαρακτικά βίντεο της Λούσι Μάρκοβιτς μέσα από το νοσοκομείο - Πριν το μοιραίο χειρουργείο είχε βάψει τα νύχια της για καλοτυχία 10.09.2017 | 10:06
Exit mobile version