Αμέτρητοι είναι οι φορολογούμενοι που έρχονται αντιμέτωποι με βαριές καμπάνες αλλά και φυλάκιση, για χρέη προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.
Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών.
Εκτός από τις ποινικές διώξεις για τη μη πληρωμή των οφειλών τους στο Δημόσιο, υπάρχει πιθανότητα να κατηγορηθούν και για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.
Αυτό διότι σύμφωνα με την νομοθεσία, οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και το ΣΔΟΕ κάθε φορά που διαπιστώνουν φορολογικά αδικήματα που διώκονται ποινικά υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου οι κατηγορούμενοι να ελέγχονται και για το εάν διέπραξαν το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.
Στα τέλη Ιουλίου αντιμέτωποι με αυτή τη δυσκολία ήταν 1.259 φορολογούμενοι, που είχαν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 2 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο.
Τον Ιούνιο σε αυτή την κατηγορία ήταν 936 φορολογούμενοι, που είχαν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 1,57 δισ. ευρώ.
Δηλαδή μέσα σε ένα μήνα υπήχθησαν στην κατηγορία αυτή 323 φορολογούμενοι με υπερήμερες οφειλές 430 εκατ. ευρώ περίπου!
Το γεγονός ότι 1.259 φορολογούμενοι διώκονται ποινικά αποκαλύπτεται από τα στατιστικά στοιχεία για την αποδοτικότητα των υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Στο τέλος Ιουλίου οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς το Δημόσιο ανήλθαν σε 7,4 δισ. ευρώ, έναντι 5,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.
Αυτές έρχονται να προστεθούν στα 89,88 δισ. ευρώ παλαιών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2016, οι οποίες μειώθηκαν σε σχέση με τον Ιούνιο όταν και είχαν διαμορφωθεί στα 90,1 δισ. ευρώ.