Εκτός από το αλάτι και τα μπαχαρικά που πολύ τα αγαπάμε υπάρχει και ένα υλικό που κυριολεκτικά απογειώνει το φαγητό μας. Σε αυτό ορκίζονται βραβευμένοι σεφ, και ιδιοκτήτες εστιατορίων, ανάμεσα στους οποίους και ο Anthony Bourdain. Μιλάμε για το κρεμμύδι, αλλά όχι για οποιοδήποτε κρεμμύδι. Εδώ αναφερόμαστε στο ασκαλώνιο ή εσαλότ. Βρασμένο, σοταρισμένο, καραμελωμένο ή ωμό, το […]
Εκτός από το αλάτι και τα μπαχαρικά που πολύ τα αγαπάμε υπάρχει και ένα υλικό που κυριολεκτικά απογειώνει το φαγητό μας. Σε αυτό ορκίζονται βραβευμένοι σεφ, και ιδιοκτήτες εστιατορίων, ανάμεσα στους οποίους και ο Anthony Bourdain.
Μιλάμε για το κρεμμύδι, αλλά όχι για οποιοδήποτε κρεμμύδι. Εδώ αναφερόμαστε στο ασκαλώνιο ή εσαλότ. Βρασμένο, σοταρισμένο, καραμελωμένο ή ωμό, το ασκαλώνιο είναι το καλύτερο υλικό που χρησιμοποιούν οι σεφ στις κουζίνες τους.
Το ασκαλώνιο ή εσαλότ, είναι πιο ντελικάτο από τα υπόλοιπα κρεμμύδια. Ο βολβός του μπορεί να είναι σφαιρικός, οβάλ ή τελείως επιμήκης. Δεν αφήνει ενοχλητική οσμή αφού καταναλωθεί και η γεύση του είναι λιγότερο καυστική. Στην Ελλάδα το ασκαλώνιο δεν θα το βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ, αλλά σίγουρα θα υπάρχει σε μεγάλα οπωροπολεία.
Εάν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ασκαλώνια στο μαγείρεμα, χάνετε. Στο βιβλίο του «Κουζίνα Εμπιστευτικό», ο Anthony Bourdain λέει ότι τα ασκαλώνια είναι ένα από τα συστατικά που κάνουν τα πιάτα των εστιατορίων να έχουν καλύτερη γεύση από το σπιτικό φαγητό. Τα ασκαλώνια είναι πολύ ήπια και γλυκά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν σε οποιαδήποτε συνταγή και είναι ιδανικά για όταν δεν θέλετε έντονη γεύση κρεμμυδιού. Είναι επίσης τέλεια για ωμα πιάτα, αφού είναι τραγανά αλλά όχι πικάντικα όπως τα άλλα κρεμμύδια.