Περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του πέτρες στα νεφρά, κατάσταση γνωστή στον ιατρικό χώρο ως νεφρολιθίαση. Σημαντικό ρόλο σε αυτό, παίζει φυσικά η διατροφή.
Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε οξαλικό ασβέστιο, όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το αλεύρι από φαγόπυρο μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία λίθων από οξαλικό ασβέστιο.
Από την άλλη, οι πολλές πρωτεΐνες ενδέχεται να συμβάλλουν στη δημιουργία λίθων από φωσφορικό ασβέστιο.
Η υψηλή πρόσληψη αλατιού, ιδιαίτερα εάν συνδυάζεται με χαμηλά επίπεδα ενυδάτωσης, μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό λίθων από ουρικό οξύ και κυστίνη.
Τροφές για να αποφύγετε τις πέτρες στα νεφρά
Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο
Το ασβέστιο και το οξαλικό ασβέστιο αλληλεπιδρούν ώστε να αποφευχθεί η συσσώρευση του δεύτερου στον οργανισμό και επομένως να μειωθεί ο κίνδυνος σχηματισμού λίθων. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι ως γνωστόν τα γαλακτοκομικά, αλλά μπορείτε να το βρείτε επίσης και σε ενισχυμένα προϊόντα όπως δημητριακά και χυμούς.
Φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά –φρέσκα, αποξηραμένα ή κατεψυγμένα– δρουν προληπτικά ενάντια σε όλους τους τύπους νεφρολιθίασης. Ιδιαίτερα ωφέλιμα είναι τα φρούτα με σημαντική ποσότητα κιτρικού οξέος, όπως τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο και οι φράουλες.
Φυτικές πρωτεΐνες
Για να μειώσετε την πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών, όπως αυτές που υπάρχουν στο κρέας, στο αυγό και στο ψάρι, μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μέρος αυτών με φυτικές πρωτεΐνες. Καλές πηγές φυτικών πρωτεϊνών είναι τα φασόλια, ο αρακάς και οι φακές.
Μην ξεχνάτε ότι απαραίτητη είναι η επαρκής ενυδάτωση, κυρίως με νερό.