Άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση επίθεσης Τζιχαντιστών στην οδό Ερμού, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην Πλάκα και στην Ακρόπολη, σε σταθμούς του μετρό και άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο από την ΕΛΑΣ.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το δεύτερο μέρος της άσκησης «Τυφώνας» επισπεύδεται εξαιτίας της αύξησης των επιστροφών ύποπτων ατόμων από Συρία και Ιράκ τους καλοκαιρινούς μήνες στις εισόδους της χώρας και επικαιροποιείται μετά από τα τρομοκρατική χτυπήματα στη Βαρκελώνη.
Στην άσκηση θα λάβουν μέρος εκατοντάδες στελέχη αστυνομικών υπηρεσιών, ενώ για πρώτη φορά θα εξελιχθεί κάτω από πραγματικές «εικονικές» συνθήκες ώστε να εξεταστεί η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανόν επιθέσεων από τζιχαντιστές στο κέντρο της Αθήνας, σε εμπορικούς δρόμους και αρχαιολογικούς χώρους.
Στελέχη των διωκτικών αρχών, πάνοπλοι αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης όπου θα εξελιχθούν σενάρια πρόληψης επίθεσης τζιχαντιστών και αντίδραση μετά από αυτή.Μία παρόμοια άσκηση όχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες στην Πάτρα και κυρίως στο λιμάνι της αχαϊκής πρωτεύουσας.
Αυτό που ανησυχεί στελέχη της ΕΛΑΣ είναι ότι αυξάνονται οι επιστροφές ατόμων που έρχονται από τις επίμαχες περιοχές. Αναφέρουν μάλιστα ότι σε ενδεχόμενη σύλληψη ατόμου που έχει βρεθεί στο πεδίο των μαχών πολεμώντας στο πλευρό μαχητών του ISIS, αλλά δεν έχει «χαρτογραφηθεί» στις λίστες υπόπτων των Ηνωμένων Πολιτειών και ευρωπαϊκών κρατών, υπάρχει ο κίνδυνος εκδήλωσης αντιποίνων από «συμμαχητές» ή συγγενείς του.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πηγές της αστυνομίας καθησυχάζουν ότι προς το παρόν δεν είναι ορατός ο κίνδυνος ενός τέτοιου χτυπήματος στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας ανέκαθεν αποτελούσε πέρασμα των τρομοκρατών για τις ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες είχαν ταξιδέψει στα πεδία των μαχών.
Η άσκηση, πέρα από την ανάδειξη του ποσοστού ετοιμότητας των αρμόδιων αστυνομικών και άλλων κρατικών υπηρεσιών, στοχεύει στη διαπίστωση των λαθών, των ελλειμμάτων στη διαχείριση ακραίων συμβάντων τέτοιου βεληνεκούς και κυρίως στην ενδυνάμωση της έγκαιρης συνεργασίας πολλών κρατικών φορέων μαζί.
Μετά μάλιστα από τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη, η ΕΛΑΣ εντόπισε ένα έλλειμμα ασφαλείας, καθώς δεν λειτούργησαν ποτέ τα βυθιζόμενα κολονάκια που είχαν τοποθετηθεί σε εμπορικούς πεζοδρόμους της Αθήνας για να αποτρέψουν την είσοδο οχημάτων σε αυτούς.
Οι υπεύθυνοι εξετάζουν τώρα άλλες λύσεις για να μπλοκάρουν τις εισόδους των εμπορικών δρόμων, όπως την τοποθέτηση μεγάλων τσιμεντένιων μπαλών ή άλλων εμποδίων.