Τραγική η εξέλιξη για τα επιδόματα τέκνων, τριτέκνων και πολυτέκνων που χορηγεί ο ΟΓΑ, αλλά και για τα επιδόματα αναπηρίας που καταβάλλονται από διάφορες υπηρεσίες πρόνοιας δήμων και περιφερειών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξοικονομηθούν 240 εκατ. ευρώ σε μόνιμη βάση από το 2018 και μετά, κάτι που έχει ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Στο στόχαστρο […]
Τραγική η εξέλιξη για τα επιδόματα τέκνων, τριτέκνων και πολυτέκνων που χορηγεί ο ΟΓΑ, αλλά και για τα επιδόματα αναπηρίας που καταβάλλονται από διάφορες υπηρεσίες πρόνοιας δήμων και περιφερειών.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξοικονομηθούν 240 εκατ. ευρώ σε μόνιμη βάση από το 2018 και μετά, κάτι που έχει ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
Στο στόχαστρο μπαίνουν τα οικογενειακά επιδόματα, καθώς εκεί κατευθύνονται 650 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Επίσης, περίπου 700 εκατ. ευρώ κοστίζουν τα προνοιακά επιδόματα αναπήρων και άλλων ειδικών κατηγοριών, όπως άπορες οικογένειες, ενώ 110 εκατ. ευρώ είναι για το επίδομα θέρμανσης, 73 εκατ. για την επιστροφή φόρου πετρελαίου στους αγρότες και 88 εκατ. για ειδικές φοροαπαλλαγές ναυτικών.
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, τα επιδόματα τέκνων θα υποστούν μεγάλη ζημιά με τους δανειστές να προσανατολίζονται στη λύση της ενοποίησης του ειδικού ετήσιου επιδόματος 500 ευρώ ανά τέκνο που παίρνουν οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι σε ένα ενιαίο επίδομα με χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια.
Η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας που βρίσκεται στο τραπέζι, έστω και ατύπως, είναι η μείωση των δικαιούχων που παίρνουν το υψηλότερο ποσό επιδόματος και η ενίσχυση όσων έχουν ένα ή δύο παιδιά.
Αυτό που εξετάζεται είναι να μειωθούν οι δικαιούχοι που λαμβάνουν το ειδικό επίδομα από ένα όριο εισοδήματος και πάνω.
Σήμερα το εισοδηματικό όριο για να πάρει κάποιος επίδομα τέκνου από τον ΟΓΑ φτάνει μέχρι τις 45.000 ευρώ αν έχει τρία παιδιά, μέχρι τις 48.000 ευρώ αν έχει τέσσερα και μέχρι τις 52.000 ευρώ αν έχει πέντε παιδιά.
Τα εισοδηματικά όρια θα πέσουν πιο κάτω και μαζί θα μειωθούν και τα ποσά επιδόματος που θα λαμβάνουν όσοι έχουν τρία και άνω παιδιά. Αυτό είναι το ένα από τα σενάρια που εξετάζονται. Το άλλο είναι να μειωθούν τα εισοδηματικά όρια, χωρίς να αλλάξουν τα ποσά. Σε αυτή την περίπτωση θα παίρνουν λιγότεροι δικαιούχοι τα επιδόματα, αλλά τα ποσά δεν θα μειωθούν. Υπάρχει όμως και ένα τρίτο σενάριο που λέει ότι θα πρέπει να μειωθούν πολύ τα όρια εισοδήματος, σχεδόν στο μισό από αυτά που είναι σήμερα, ώστε αυτά που θα χάσουν οι σημερινοί δικαιούχοι να διοχετευθούν σε οικογένειες με ένα και δύο παιδιά.
Από τα επιδόματα που καταβάλλει ο ΟΓΑ σήμερα:
- Οι 119.643 είναι δικαιούχοι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι και εισπράττουν μόνον από το ενιαίο επίδομα τριτέκνων-πολυτέκνων τα 500 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί. Το ποσό για αυτή την κατηγορία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΓΑ για το 2016 που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.», είναι 198,98 εκατ. ευρώ.
- Οι 782.549 είναι δικαιούχοι του ενιαίου επιδόματος τέκνου, δηλαδή των 40 ευρώ ανά μήνα για κάθε παιδί, ποσό που μειώνεται όσο ανεβαίνει το εισόδημα. Το συνολικό ποσό για το 2016 που πήραν οι παραπάνω δικαιούχοι ήταν 449,3 εκατ. ευρώ.
Επίδομα θέρμανσης
Στην περικοπή κατά 50% της ετήσιας δαπάνης του κρατικού προϋπολογισμού για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης θα προχωρήσει η κυβέρνηση το 2018.
Ήδη από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει ο επανασχεδιασμός του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, με τη θέσπιση πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ή και με την επιβολή μειώσεων στο ύψος του επιδόματος ανά λίτρο αγοραζόμενου πετρελαίου θέρμανσης.
Η περικοπή του επιδόματος θα ισχύσει από την επόμενη περίοδο καταβολής που ξεκινά θεωρητικά από τις 15 Οκτωβρίου 2017 αλλά πρακτικά από το τέλος Δεκεμβρίου 2017 ή τις αρχές Ιανουαρίου 2018 και λήγει στις 30 Απριλίου 2018.
Οι αλλαγές που θα επέλθουν σύντομα στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης στοχεύουν στη μείωση της ετήσιας δημοσιονομικής δαπάνης καταβολής του από τα 110 εκατ. ευρώ στα 55 εκατ. ευρώ.
Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι βέβαιο ότι θα χαμηλώσουν σημαντικά τα εισοδηματικά όρια και τα όρια αξίας ακίνητης περιουσίας μέχρι τα οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος.