Όλο και πιο χαμηλοί είναι οι μισθοί των εκπιαδευτικών, όπως αποδεικνύεται από την έκθεση Education at a Glance 2017.
Λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα οι μισθοί των δασκάλων έχουν υποχωρήσει στο 72% του επιπέδου που ήταν το 2005 και πως σε πραγματικούς όρους είναι από τους χαμηλότερους ανάμεσα στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ.
Κατά την έκθεση, στις περισσότερες χώρες μέλη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη οι μισθοί των δασκάλων αυξάνονται ανάλογα με το επίπεδο της εκπαίδευσης στο οποίο εκείνοι διδάσκουν. Αλλά αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα, όπου ο εισαγωγικός μισθός για τους νηπιαγωγούς, είναι ο ίδιος με εκείνο των δάσκαλων στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια γενική εκπαίδευση.
Όπως τονίζεται, το 2015 ο μισθός ενός δασκάλου με 15 χρόνια προϋπηρεσία στην Ελλάδα ήταν 25.077 δολάρια σε σύγκριση με μισθό 44.623 δολαρίων στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 46.631 δολαρίων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά μέσον όρο στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ.
Ενώ οι μισθοί των εκπαιδευτικών στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ αυξάνονται ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης στην οποία διδάσκουν, οι αποδοχές τους εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με τις αποδοχές άλλων εργαζομένων με ίδιο επίπεδο σπουδών. Ενδεικτικά ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως οι αποδοχές των εκπαιδευτικών κυμαίνονται μεταξύ του 78% και 94% των μισθών που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που διαθέτουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.