από τον Μίμη Νάτσιο Στο «American Made» ο Μπάρι Σιλ (Τομ Κρουζ) αφηγείται τα τελευταία χρόνια της ζωής του, όταν από πιλότος της TWA έγινε πληροφοριοδότης της CIA και την ίδια στιγμή λαθρέμπορος ναρκωτικών για το καρτέλ του Μεντεγίν. Στην ιστορία του μπλέκονται οι μυστικές υπηρεσίες, οι αντάρτες της Νικαράγουα, τα κολομβιανά καρτέλ, μέχρι και […]
από τον Μίμη Νάτσιο
Στο «American Made» ο Μπάρι Σιλ (Τομ Κρουζ) αφηγείται τα τελευταία χρόνια της ζωής του, όταν από πιλότος της TWA έγινε πληροφοριοδότης της CIA και την ίδια στιγμή λαθρέμπορος ναρκωτικών για το καρτέλ του Μεντεγίν. Στην ιστορία του μπλέκονται οι μυστικές υπηρεσίες, οι αντάρτες της Νικαράγουα, τα κολομβιανά καρτέλ, μέχρι και ο Λευκός Οίκος.
Στατιστικά οι ταινίες με το επίθετο «American» στον τίτλο τους συνήθως έχουν ένα ενδιαφέρον. Ξεκινώντας από το «American Graffiti» το 1973 και συνεχίζοντας με τα Gigolo, Beauty, Psycho, Gangster και φθάνοντας μέχρι το Sniper και το Assassin ελκύουν το ενδιαφέρον του κινηματογραφικού κοινού. Γι’ αυτό προφανώς οι συντελεστές της ταινίας ξεκίνησαν να γυρίζουν την ταινία με τον τίτλο Mena, από το όνομα της πόλης τους Arkansas που εκτυλίσσεται μέρος της πλοκής για να την μετονομάσουν σε «American Made».
Επίσης, είναι η τρίτη βιογραφική ταινία που συμμετέχει ο Τομ Κρουζ μετά το «Γεννημένος την 4η Ιουλίου» και την «Επιχείρηση Βαλκυρία», ο οποίος μετά την «Μούμια» επιστρέφει σε ένα ρόλο που του πάει γάντι. Από το οικείο σε αυτόν πιλοτήριο, απογειώνεται με ιλιγγιώδη ρυθμό σε έναν υπερφιλόδοξο ήρωα, που αποδέχεται κάθε πρόκληση μέχρι τελικά τη συντριβή του.
Αυτό το σενάριο του Γκάρι Σπινέλι, βασισμένο σε πραγματική ιστορία, παίρνει στα χέρια του ο Νταγκ Λάιμαν (των ταινιών με τον Τζέισον Μπορν), οποίος με τη συνεχή κίνηση της κάμερας και με το δικό το στυλ κατορθώνει να το μετατρέψει από μια προβλέψιμη βιογραφία σε μια τραγική σάτιρα των μυστικών υπηρεσιών της εξωτερικής πολιτικής και κατά βάση του αμερικανικού ονείρου. Η ενδιαφέρουσα ιστορία, η ευρηματική σκηνοθεσία και ο Τομ Κρουζ σε κέφια μας δίνουν μια καλή αμερικάνικη ψυχαγωγική ταινία, αλλά μέχρι εκεί. Γι’ αυτό και το τίτλος αποδεικνύεται εύστοχος.