Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αντλήθηκαν τόνοι πετρελαίου από τη θάλασσα: “Ανεύθυνες και αστείες οι δηλώσεις των υπουργών”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Αντλήθηκαν τόνοι πετρελαίου από τη θάλασσα: “Ανεύθυνες και αστείες οι δηλώσεις των υπουργών”

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών ξεκίνησε τη συστηματική δειγματοληψία από τις θάλασσες που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα του «Αγία Ζώνη ΙΙ», πραγματοποιώντας σήμερα, Δευτέρα, ελέγχους στην περιοχή από τη Βούλα μέχρι την Ανάβυσσο. Ως τώρα, αντλήθηκαν 1300 τόνοι πετρέλαιο από το πλοίο και 300 από τη θάλασσα. Ο καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, Δημήτρης Κουρέτας, τόνισε ότι για να καθαρίσει ο Σαρωνικός από […]

241210-1505745537

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών ξεκίνησε τη συστηματική δειγματοληψία από τις θάλασσες που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα του «Αγία Ζώνη ΙΙ», πραγματοποιώντας σήμερα, Δευτέρα, ελέγχους στην περιοχή από τη Βούλα μέχρι την Ανάβυσσο.

Ως τώρα, αντλήθηκαν 1300 τόνοι πετρέλαιο από το πλοίο και 300 από τη θάλασσα.

240728-1505745480

Ο καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, Δημήτρης Κουρέτας, τόνισε ότι για να καθαρίσει ο Σαρωνικός από το μαζούτ θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 χρόνια. «Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοια ρύπανση κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Είναι διαφορετικό από ό,τι στο πέλαγος».

Πρόσθεσε ότι, εκτός από την κολύμβηση στα μολυσμένα από το πετρέλαιο νερά, εξαιρετικά επικίνδυνο είναι ακόμα και το περπάτημα δίπλα στις προβληματικές περιοχές, «γιατί υπάρχει εξάτμιση, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή εγκύους».

241204-1505745523

Ο υπεύθυνος Θαλάσσιων Ερευνών του WWF Γιώργος Παξιμάδης ανέφερε σε δηλώσεις του στον Τύπο ότι «άμεσες αλλά και χρόνιες είναι οι τοξικές επιπτώσεις μιας πετρελαιοκηλίδας όπως αυτή του Σαρωνικού, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το οικοσύστημα. Παρατηρείται θάνατος από ασφυξία θαλάσσιων οργανισμών της χλωρίδας και της πανίδας, παρεμπόδιση της ανάπτυξης και της αναπαραγωγής τους, αλλαγή στη φυσιολογία και τη συμπεριφορά τους. Επιπλέον, μέσω της βιοσυσσώρευσης, τοξικές ουσίες περνούν μέσω της διατροφικής αλυσίδας και στον άνθρωπο».

Ο επικεφαλής του ελληνικού WWF τονίζει ότι «δυστυχώς, το πετρέλαιο έχει φτάσει στις παραλίες, έχει φτάσει στην άμμο, έχει έρθει σε επαφή με αυτές τις επιφάνειες και αυτό κάνει τη διαδικασία της απορρύπανσης πολύ πιο δύσκολη. Είναι πολύ πιο δυσχερής η αποτελεσματική και πλήρης απομάκρυνση του πετρελαίου από το οικοσύστημα. Ισως στην παρούσα φάση οι αρμόδιοι να μας μιλάνε γι’ αυτά που θα βλέπουμε. Αλλά αυτά που δεν βλέπουμε συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί.

241203-1505745507

Το πόσο πετρέλαιο βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας δεν το γνωρίζουμε. Το εάν το πετρέλαιο αυτό θα μπει σε μια διαδικασία βιοσυσσώρευσης και θα περάσει στην τροφική αλυσίδα, επίσης δεν το γνωρίζουμε. Δεν λέμε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει σίγουρα. Ομως αυτό που εμείς ως WWF λέμε από την πρώτη στιγμή, είναι ότι χρειάζεται τεκμηριωμένη ενημέρωση, με στοιχεία και με ακριβή δεδομένα. Η κατάσταση πρέπει να τεθεί σε μια διαδικασία τακτικής, τακτικότατης παρακολούθησης πολύ συγκεκριμένων παραμέτρων, ώστε να βλέπουμε πώς εξελίσσεται».

241059-1505745493 (1)

Ο κ. Καραβέλλας, διευθυντής του ελληνικού παραρτήματος του Παγκοσμίου Ταμείου για τη Φύση,  σχολίασε και τις δηλώσεις των κρατικών λειτουργών επισημαίνοντας ότι «όσα ακούστηκαν, π.χ. ότι σε “20 ημέρες οι θάλασσες θα είναι πιο καθαρές από ό,τι ήταν πριν”, είναι ανεύθυνα και αστεία. Οπως ένας επιστήμονας δεν εκφέρει άποψη εάν δεν έχει τα απαραίτητα δεδομένα, έτσι και ένας πολιτικός δεν θα έπρεπε λέει αβάσιμα πράγματα».

240722-1505745464

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις