Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, αναγκάστηκε να αποσύρει την τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθη που θα αναγνώριζε «τουρκική» και «μακεδονική» μειονότητας στην Ελλάδα. μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και την ξεκάθαρη στάση των ΑΝΕΛ ότι θα την καταψήφιζαν. Η απαράδεκτη ρύθμιση άνοιγε στην ουσία τον δρόμο για την επανεξέταση της αναγνώρισης από τις ελληνικές αρχές της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης για την οποία […]
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, αναγκάστηκε να αποσύρει την τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθη που θα αναγνώριζε «τουρκική» και «μακεδονική» μειονότητας στην Ελλάδα. μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και την ξεκάθαρη στάση των ΑΝΕΛ ότι θα την καταψήφιζαν.
Η απαράδεκτη ρύθμιση άνοιγε στην ουσία τον δρόμο για την επανεξέταση της αναγνώρισης από τις ελληνικές αρχές της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης για την οποία ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει αμετάκλητα τη διάλυσή της καθώς λειτουργεί ως βραχίονας του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, χαρακτηρίζεται για την υπόγεια δράση της και τις εντατικές προσπάθειες να αμφισβητηθεί η Συνθήκη της Λωζάννης ώστε η μειονότητα των Ελλήνων μουσουλμάνων να μην αναγνωρίζεται ως θρησκευτική, αλλά ως «τουρκική».
Ο κ. Κοντονής ανακοίνωσε ότι αποσύρει την επίμαχη τροπολογία, ώστε να δοθεί χρόνος να την μελετήσουν όσοι διαφωνούν.
Πρόσθεσε ωστόσο θα την επαναφέρει μετά από δέκα ημέρες. Είχε προηγηθεί όχι μόνο η έντονη αντίδραση των ΑΝΕΛ, αλλά και ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως της βουλευτή Β’ Πειραιά, Νίνας Κασιμάτη.
Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη τόνισαν, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας, ότι θα καταψηφίζουν διατάξεις ακόμα και αν συμφωνούν με αυτές, από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων, από εδώ και στο εξής.
Ο αρμόδιος υπουργός, προτού αποσύρει τη τροπολογία, υπερασπίστηκε με ιδιαίτερη θέρμη τη ρύθμιση αυτή, κάνοντας λόγο για «γελοιότητες που ακούστηκαν από τους φασίστες της Χ.Α.» αναφορικά ότι επιχειρείται η επιβολή της αναγνώρισης τουρκικών σωματείων, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «πολιτικό διπολισμό». Αναφερόμενος στην ουσία της τροπολογίας αυτής υποστήριξε πως «με την τροπολογία αυτή, εγκαθιδρύεται ένα δικαίωμα επανεξετάσεως που θα αποφασίσουν τα κυρίαρχα εθνικά δικαστήρια».
Κοινό μέτωπο ΝΔ – ΔΗΣΥ
Από εδώ και στο εξής, ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίζουν στην Βουλή όλα τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες που ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, θα εκφράζουν την διαφωνία τους.
Ο Κώστας Γκιουλέκας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην Ολομέλεια, ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως «κάθε φορά που οι εταίροι σας θα διαφωνούν, θα καταψηφίζουμε …ξεκινώντας από σήμερα». Κύκλοι της ΝΔ έλεγαν ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δυο πλειοψηφίες», ενώ ο Μάκης Βορίδης ήταν πιο ξεκάθαρος: «Δεν θα σας επιτρέψουμε να ψαρεύετε πλειοψηφία μέσα στο κοινοβούλιο».
Στο ίδιο ύφος και η ΔΗΣΥ, με τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου να υποστηρίζει πως «θα βάλουμε τέλος σε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι με τον κυβερνητικό εταίρο, δεν θα έχετε το άλλοθι της υπευθυνότητας της αντιπολίτευσης».
Χρυσή Αυγή
Ο βουλευτής Γιάννης Λαγός αποκάλεσε τους βουλευτές «ραγιάδες» και «προδότες», για να καταλήξει λέγοντας πως «όταν το κράτος είναι εναντίον του έθνους, τότε εμείς στη Χρυσή Αυγή λέμε ‘κάτω το κράτος, ζήτω το έθνος’».
Η νομοτεχνική βελτίωση Κοντονή για την απόσυρση της τροπολογίας
Πάντως και οι ίδιοι οι νομικοί χαρακτηρίζουν τη ρύθμιση «εθνικά επιπόλαιη» επισημαίνοντας ότι υποχρεώνει το ανώτατο δικαστήριο να μπαίνει στη διαδικασία ακόμα και ανατροπής παλαιότερων αποφάσεων, θεωρώντας «αμελλητί» τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως νέο στοιχείο που πρέπει να εξεταστεί, ακόμα κι αν αμφισβητούνται πάγιες εθνικές θέσεις ή διεθνείς συμβάσεις όπως της Λωζάννης.