Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / Πόλεμος ανάμεσα σε FIBA και Euroleague!
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Πόλεμος ανάμεσα σε FIBA και Euroleague!

  – του Αντώνη Γεωργακόπουλου Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάσκετ (FIBA), βρίσκεται σε πόλεμο με την Euroleague, κι αυτό επιβεβαιώνεται πλήρως με την απάντηση που έστειλε η πρώτη στη δεύτερη. Η Ευρωλίγκα, κατέθεσε πρόταση ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις ημερομηνίες, καθώς σύλλογοι και εθνικές ομάδες, αγωνίζονται την ίδια μέρα! Το […]

BASKET

 

– του Αντώνη Γεωργακόπουλου

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάσκετ (FIBA), βρίσκεται σε πόλεμο με την Euroleague, κι αυτό επιβεβαιώνεται πλήρως με την απάντηση που έστειλε η πρώτη στη δεύτερη.

Η Ευρωλίγκα, κατέθεσε πρόταση ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις ημερομηνίες, καθώς σύλλογοι και εθνικές ομάδες, αγωνίζονται την ίδια μέρα!

Το περιστατικό, είχε σχολιάσει και ο Γιώργος Πρίντεζης με χιουμοριστική του ανάρτηση.

πριντ

Η FIBA στην ανακοίνωση της, κατηγορεί την Euroleague πως η πρόταση της είναι μια κίνηση αντιπερισπασμού, και πως η ρίζα των προβλημάτων είναι οι παράλογες και δυσανάλογες ενέργειες της.

Αναλυτικά, η ανακοίνωσή της:

«H FIBA έλαβε υπόψη την φερόμενη “πρόταση για το καλεντάρι” της Euroleague, ή οποία εστάλη στην FIBA χθες, συνοδευόμενη αμέσως από ανακοίνωση στα ΜΜΕ. Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι είναι μία κίνηση αντιπερισπασμού σε μία περίοδο που η απόφαση της Euroleague να δημιουργήσει το δικό της καλεντάρι έχει αρχίσει να υποβάλλεται σε έρευνα από την Ευρωπαϊκή επιτροπή.

Πρόκειται για μία πρόταση που έρχεται δύο μήνες πριν την έναρξη των προκριματικών του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2019, η οποία πιέζει ακόμα περισσότερα τα προκριματικά και τους αγώνες των εθνικών ομάδων σε διάστημα 4 εβδομάδων τον Ιούλιο (σε συνδυασμό με τις 38 εβδομάδες των υποχρεώσεων των συλλόγων) και έχει ως στόχο να μετακινήσει την εμβληματική διοργάνωση της FIBA από τον Σεπτέμβριο στον Ιούλιο του 2019, ενώ προσπαθεί να αλλάξει ακόμα και τις ημερομηνίες των Ολυμπιακών αγώνων, γεγονός το οποίο είναι ασόβαρο και άρα απαράδεικτο.

Επιπλέον, η FIBA θα ήθελε να επισημάνει ότι αν υπάρχει πρόβλημα σήμερα, αυτό συμβαίνει λόγω των παράλογων και δυσανάλογων ενεργειών της Euroleague.

Η διαδικασία διαβούλευσης για το καλεντάρι της τετραετίας 2017-2021 ολοκληρώθηκε το 2014, πριν το Παγκόσμιο συνέδριο της FIBA. Οι 213 εθνικές Ομοσπονδίες-μέλη της FIBA αποδέχθηκαν αυτό το καλεντάρι, το οποίο είναι προϊόν μακρών διαβουλεύσεων με όλους τους ενδιαφερόμενους, σε όλο τον κόσμο.

Το 2015, η FIBA ανακοίνωσε τις ακριβείς ημερομηνίες όλων των διοργανώσεων, έτσι ώστε όλα τα πρωταθλήματα να μπορέσουν να προσαρμόστουν ανάλογα.

Το φθινόπωρο του 2016, ύστερα από την μονομερή επέκτασή της, η Euroleague επιβεβαίωσε τόσο προφορικά όσο και εγγράφως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη FIBA ότι οι κανόνες της “δεν εμποδίζουν ή περιορίζουν με κανέναν τρόπο την αποδέσμευση των παικτών για τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων”.

Την άνοιξη του 2017 τα εθνικά πρωταθλήματα στην Ευρώπη, τα οποία χρειάζεται να ενισχυθούν και να προστατευθούν από την επιθετική και συνεχή επέκταση του Euroleague, ανακοίνωσαν επίσης πως θα προσαρμόσουν τα καλεντάρια τους, κάτι το οποίο έχουν ήδη κάνει, προς όφελος του προγράμματος των εθνικών ομάδων. Παρολα αυτά, πριν μερικές εβδομάδας, τον Ιούλιο του 2017  η Euroleague άλλαξε τη θέση της και πρότεινε στους συλλόγους της ένα ημερολόγιο της Ευρωλίγκας που τεχνητά και σκόπιμα συγγρούεται με τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η Euroleague αποτυγχάνει να επισημάνει το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτού του ζητήματος: Χρειάζεται να αναπρογραμματίσει μόνο 2 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου της EuroLeague προκειμένου να λύσει το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε. Αυτό δεν είναι καθόλου δύσκολο. Η Euroleague αποφάσισε πέρυσι να πάει από τις 0 εβδομάδες στις 5 εβδομάδες με διπλά παιχνίδια μέσα στην ίδια σεζόν σε προσπάθεια να γίνουν περισσότερα παιχνίδια. Η φετινή σεζόν θα μπορούσε να ξεκινήσει μία εβδομάδα νωρίτερα, όπως συμβαίνει στα εθνικά πρωταθλήματα και απλώς να προστεθεί απλώς ακόμα μία εβδομάδα με διπλά παιχνίδια. Υπάρχουν βέβαια και άλλες εναλλακτικές. Η αλήθεια είναι ότι η Euroleague θεωρεί τις εθνικές ομάδες κάτι αχρείαστο και ενοχλητικό για την μπασκετική οικογένεια και για αυτό έχει προτείνει να μικρύνει κι άλλο το καλεντάρι τους, “στριμώχνοντάς τες σε μία μικρή γωνία μέσα στο καλοκαίρι, κάτι το οποίο προφανώς δεν είναι καλό για τον κλειστό αθλητισμό και αυξάνει χωρίς λόγο το επίπεδο δουλειάς και κούρασης των παικτών έπειτα από μία κουραστική σεζόν με τους συλλόγους τους.

Μετά από ένα αξιομνημόνευτο Eurobasket, είναι ώρα να στρέψουμε την προσοχή μας σε μια εξαιρετική σεζόν σε διασυλλογικό επίπεδο, που θα λαμβάνει υπόψη όμως την αυξημένη αξία των αγώνων των εθνικών ομάδων και θα δίνει ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο κάθε τρεις μήνες. Δεν είναι ώρα για περαιτέρω αντιπαράθεση και η Euroleague κρατά το κλειδί για να ελευθερώσει τους παίκτες και τους συλλόγους από αυτή την άδικη κατάσταση.
Για την ώρα, είναι καιρός να εστιάσουμε όλες τις προσπάθειές μας στην προετοιμασία για τα επερχόμενα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019, ξεκινώντας στις 23 Νοεμβρίου με 80 εθνικές ομάδες σε 5 ηπείρους και βοηθώντας τις εθνικές ομοσπονδίες-μέλη μας να αναπτύξουν μπάσκετ σε κάθε χώρα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις