Όλοι γνωρίζουμε ότι η καρδιά μας βρίσκεται και χτυπάει αριστερά, αλλά στο γιατί, δεν απάντησε κανένας ποτέ. Να όμως που μια ομάδα ερευνητών του Νευροεπιστημονικού Ινστιτούτου του πανεπιστήμιου του Αλικάντε, εξηγεί και τον λόγο για τον οποίο παίρνει αυτή τη θέση κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης του ανθρώπινου σώματος.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature, στην αρχική ανάπτυξη του εμβρύου όλα τα εσωτερικά όργανα βρίσκονται στη διάμεση γραμμή του σώματος. «Σε μερικά ασπόνδυλα μόνο παραμένουν εκεί ακόμα και στην ενηλικίωσή τους. Το ανθρώπινο σύστημα, όντας πιο σύνθετο, κατανέμει τα όργανα σε διαφορετικές θέσεις». Παράδειγμα; Το συκώτι δεξιά, ο σπλήνας, η καρδιά αριστερά.
Και γιατί πηγαίνει αριστερά η καρδιά;
Η άποψη που επικρατούσε έως σήμερα ήταν ότι στην αριστερή πλευρά του εμβρύου υπάρχει μια σειρά ερεθισμάτων που δικαιολογεί αυτήν την ασυμμετρία. Η επικεφαλής όμως της ερευνητικής ομάδας, Άντζελα Νιετο εξηγεί στην El Pais: «Ανακαλύψαμε ότι υπάρχει κι ένας ακόμη μηχανισμός: τα γονίδια που υπάρχουν στη δεξιά πλευρά του σώματος δραστηριοποιούνται περισσότερο, με αποτέλεσμα να σπρώχνουν την καρδιά στην αντίθετη πλευρά».
Τα αποτελέσματα των πειραμάτων που έγιναν σε τρία ζώα αποδεικνύουν ότι αν απενεργοποιηθούν τα συγκεκριμένα γονίδια, η καρδιά θα παραμείνει στην αρχική της θέση, δηλαδή στη μέση του σώματος».