Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

26

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ντάισελμπλουμ σε Ελλάδα: Θα σας ελέγχουμε και μετά το μνημόνιο
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ντάισελμπλουμ σε Ελλάδα: Θα σας ελέγχουμε και μετά το μνημόνιο

«Μετά το τέλος του μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία για αρκετά χρόνια», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από τη Χάγη. «Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε εφαρμόσει προγράμματα εποπτείας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης όπως έγινε σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, , ο οποίος την ερχόμενη Δευτέρα […]

Dutch Finance Minister and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem talks to the media as he arrives at European Union finance ministers meeting in Brussels, Belgium February 21, 2017. REUTERS/Francois Lenoir

«Μετά το τέλος του μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία για αρκετά χρόνια», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από τη Χάγη.

«Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε εφαρμόσει προγράμματα εποπτείας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης όπως έγινε σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, , ο οποίος την ερχόμενη Δευτέρα θα επισκεφθεί την Αθήνα.

Και συνέχισε: «Θα έχουμε πρόγραμμα εποπτείας και στην Ελλάδα, πόσω μάλλον όταν υπάρχουν δάνεια σε εκκρεμότητα τα οποία έχουν μακρά περίοδο αποπληρωμής».

Ο πρόεδρος του Eurogroup μιλώντας στα Νέα, τόνισε ότι η έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια αποτελεί «κοινό στόχο, στόχο κλειδί» της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων της. Προειδοποίησε, όμως, ότι απαιτεί να διασφαλιστεί πρώτα ότι η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο.

Σε ερώτηση σχετικά με το πόσο κοντά και πόσο μακριά βρίσκεται η Ελλάδα από την έξοδο του τούνελ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε πως:

«Κοινός μας στόχος τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και των ευρωπαίων εταίρων θα πρέπει να είναι ότι αυτό είναι το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη, ότι η οικονομία της έχει εισέλθει σε ανοδική πορεία και ότι έχουμε εξασφαλίσει ότι υπάρχει οικονομική σταθερότητα και ότι η εμπιστοσύνη έχει επανέλθει ώστε να καταστεί η χώρα οικονομικά ανεξάρτητη. Θεωρώ ότι αυτός είναι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, τον οποίο συμμερίζονται οι ευρωπαίοι εταίροι».

Ελάφρυνση χρέους και σταθεροποίηση ελληνικής οικονομίας

Τι θα απαντούσατε στον Έλληνα Πρωθυπουργό αν σας θέσει το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους κατά τη συνάντησή σας τη Δευτέρα;

«Στο τέλος του προγράμματος, όπως αποφασίσαμε τον περσινό Μάιο, θα εξετάσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους. Και αν είναι αναγκαίο, και εφόσον η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα προχωρήσουμε σε ό,τι χρειάζεται να γίνει. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πρόσθετες δυνατότητες όπως έχουμε αποφασίσει».

Τι πρέπει να γίνει για να σταθεροποιηθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας;

«Η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα. Αλλά προέχει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά τον Αύγουστο του 2018. Τα χρόνια και δομικά προβλήματα ήταν ένας από τους κρίσιμους παράγοντες που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις