Σημαντική μέρα είναι η σημερινή για τους Γερμανούς, που καλούνται να ψηφίσουν την επόμενη κυβέρνηση της χώρας τους. Περίπου 61,8 εκατ. πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για την εκλογική αναμέτρηση που πιθανότατα θα χαρίσει μία τέταρτη θητεία στην καγκελαρία στην Άνγκελα Μέρκελ και μία θέση στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια στο […]
Σημαντική μέρα είναι η σημερινή για τους Γερμανούς, που καλούνται να ψηφίσουν την επόμενη κυβέρνηση της χώρας τους.
Περίπου 61,8 εκατ. πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για την εκλογική αναμέτρηση που πιθανότατα θα χαρίσει μία τέταρτη θητεία στην καγκελαρία στην Άνγκελα Μέρκελ και μία θέση στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια στο ακροδεξιό κόμμα AfD.
Μπορεί το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Μέρκελ να διατηρεί άνετο προβάδισμα επί του βασικού του αντιπάλου του Σοσιαλιστικού κόμματος με υποψήφιο τον Μάρτιν Σουλτς, ωστόσο, ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης δεν θα είναι εύκολος.
Οι αναποφάσιστοι και η έκκληση Μέρκελ – Σουλτς
Με το ένα τρίτο σχεδόν των Γερμανών να μην έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσουν, η Μέρκελ και ο βασικός ανταγωνιστής της Μάρτιν Σουλτς (SPD) απεύθυναν το Σάββατο έκκληση στους αναποφάσιστους να ψηφίσουν.
«Θέλουμε να ενισχύσουμε τα κίνητρά σας ώστε να φτάσουμε ακόμα σε πάρα πολλούς ανθρώπους», δήλωνε η 63χρονη καγκελάριος στο Βερολίνο, πριν μεταφερθεί προς την εκλογική της περιφέρεια για τον τελικό γύρο της προεκλογικής της εκστρατείας.
Το κόμμα της, οι Συντηρητικοί, στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν πέρυσι, υπέστη πλήγμα από το ακροδεξιό κόμμα AfD το οποίο επωφελήθηκε από την απόφασή της καγκελαρίου το 2015 να ανοίξει τα σύνορα της χώρας και να δεχτεί πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες.
Αυτές οι απώλειες ήταν που οδήγησαν την Μέρκελ, να σκεφτεί αν θα έπρεπε να διεκδικήσει μία ακόμα θητεία. Παρόλα αυτά, καταφέρνοντας να θέσει το μεταναστευτικό ζήτημα υπό έλεγχο, ανέκαμψε και έθεσε σε λειτουργία τον προεκλογικό της αγώνα παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως άγκυρα σταθερότητας σε έναν αβέβαιο κόσμο.
Όπως σχολιάζει το Reuters, η Μέρκελ ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία με μία σειρά από νέες δεσμεύσεις: την αποφασιστικότητά της να ανασχεδιάσει την οικονομία για την ψηφιακή εποχή, να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές μεταναστευτικές κρίσεις και να υπερασπιστεί μια δυτική τάξη που κλονίστηκε από την αμερικανική εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Νοέμβριο.
Φόβοι για άνοδο του ακροδεξιού κόμματος
Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Σουλτς ανησυχούν ότι η χαμηλή προσέλευση θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ των μικρότερων κομμάτων, ιδίως του AfD το οποίο αναμένεται να εισέλθει για πρώτη φορά στο γερμανικό κοινοβούλιο. Την Παρασκευή μάλιστα ο Σουλτς περιέγραψε το AfD ως τους «νεκροθάφτες της δημοκρατίας».
Τι λένε οι δημοσκοπήσεις
Δημοσκόπηση της INSA που δημοσίευσε η εφημερίδα Bild το Σάββατο έδειξε συρρικνωτική υποστήριξη για τους συντηρητικούς της Μέρκελ, οι οποίοι έπεσαν δύο εκατοστιαίες μονάδες στο 34%, και πτώση και για το SPD κατά μία μονάδα, στο 21% , αποτέλεσμα το οποίο εντάσσει και τα δύο κόμματα σε ένα δύσκολο «μεγάλο συνασπισμό».
Αντίθετα, το αντιμεταναστευτικό AfD σημείωσε άνοδο κατά δύο μονάδες φτάνοντας στο 13%, αποτέλεσμα το οποίο όπως έδειξε η δημοσκόπηση θα το έκανε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα.
Γενικότερα, εάν επαληθευτούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Χριστιανική Ένωση (CDU-CSU) της Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 34 και 36%, μακριά από το 41,5% του 2013, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Μάρτιν Σουλτς κινδυνεύει να καταγράψει νέο ιστορικό χαμηλό, μετά το 25% της προηγούμενης αναμέτρησης.
Η προσοχή ωστόσο στρέφεται κυρίως στη μάχη των μικρότερων κομμάτων για την τρίτη θέση, με την ξενοφοβική Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) να έχει το προβάδισμα με ποσοστό κοντά στο 12%, την Αριστερά να ακολουθεί με 8-11%, τους Φιλελεύθερους να επιστρέφουν στην Βουλή με 9-10% και τους Πράσινους να αγγίζουν, σύμφωνα με τα πλέον αισιόδοξα προγνωστικά, το 8%.
Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων έχουν πάντως προειδοποιήσει για τον κίνδυνο η AfD να έχει υποτιμηθεί προεκλογικά και παραπέμπουν στις πρόσφατες εκλογές σε τοπικό επίπεδο, όπου το κόμμα έλαβε τελικά ποσοστά κατά 2-3% υψηλότερα της πρόβλεψης.
Στα περίπου 80.000 εκλογικά κέντρα, οι κάλπες άνοιξαν από τις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 18:00, οπότε και θα ανακοινωθεί η πρώτη πρόβλεψη αποτελέσματος.