Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Τσακαλώτος- Ντάισελμπλουμ: Χαμόγελα, αστεία αλλά…
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Τσακαλώτος- Ντάισελμπλουμ: Χαμόγελα, αστεία αλλά…

«Οι γερμανικές εκλογές δεν αναμένεται να αλλάξουν τις αποφάσεις του Eurogroup αναφορικά με το ελληνικό χρέος», επέμεινε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ  στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όπως είπε, μέσα σε κλίμα φιλικό και εγκάρδιο που δεν θύμιζε σε τίποτα το σκληρό του πρόσωπο, η υπόσχεση των Ευρωπαίων για περαιτέρω ελάφρυνση ισχύει […]

18511647

«Οι γερμανικές εκλογές δεν αναμένεται να αλλάξουν τις αποφάσεις του Eurogroup αναφορικά με το ελληνικό χρέος», επέμεινε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ  στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όπως είπε, μέσα σε κλίμα φιλικό και εγκάρδιο που δεν θύμιζε σε τίποτα το σκληρό του πρόσωπο, η υπόσχεση των Ευρωπαίων για περαιτέρω ελάφρυνση ισχύει αλλά «εφόσον χρειαστεί», δηλαδή αν δεν επιτευχθεί η αναμενόμενη ανάπτυξη.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εγκαταλείπει το πόστο του Eurogroup σε λίγες εβδομάδες ψάχνοντας ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, κράτησε την ίδια στάση και αργότερα κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist.

Τόνισε πως η έξοδος από το μνημόνιο πρέπει να είναι απόλυτα «καθαρή», δεν είπε λέξη για νέα μέτρα αποφεύγοντας να απαντήσει σε οτιδήποτε, ακόμα και να δώσει σαφή απάντηση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

537598_fcd50eac0a-91356f5ad449e128

Έχοντας δίπλα του τον κ. Τσακαλώτο ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε: «Έχουμε ένα κοινό έντονο ενδιαφέρον να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση πριν το τέλος του χρόνου. Νομίζω ότι και αυτό είναι κάτι το εφικτό. Φυσικά χρειάζεται να γίνει δουλειά, θα παρέχουμε βοήθεια όπου χρειάζεται, όμως είναι εφικτό και θα πρέπει να γίνει».

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «ο στόχος είναι να υπάρχει μια καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα χωρίς να υπάρχει ανάγκη επόμενου προγράμματος»

Όσο για το χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε ιδιαίτερης σημασίας τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και επανέλαβε πως η συζήτηση για κούρεμα του χρέους θα πέσει στο τραπέζι εφόσον χρειαστεί και μόνο- κάτι που θα κριθεί σαφώς από τους ίδιους τους δανειστές.

Ερωτηθείς για τις τράπεζες περιορίστηκε να πει πως «είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, κοιτάζοντας γενικότερα την οικονομία αν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν θα υπάρχει θέμα».

DKl_tDwWkAAA3He

Ο πρόεδρος του Eurogroup δεν παρέλειψε να πει πως τον «πονάει»  η ανεργία των νέων στην Ελλάδα, αλλά και να περνά απίστευτα θετικά μηνύματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και το επενδυτικό ενδιαφέρον στη χώρα μας.

Μέσα σε λίγες ώρες ο Ντάισελμπλουμ είδε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα και φυσικά τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή Γιώργο Χουλιαράκη.

Αυτό που μένει, είναι πως οι θέσεις των εταίρων δεν έχουν αλλάξει καθόλου και μοιάζουν αποθαρρυντικές για την ελληνική οικονομία, αλλά και το εντελώς φιλικό κλίμα, που δεν θύμιζε σε τίποτα την επεισοδιακή συνάντηση Ντάισελμπλουμ- Βαρουφάκη το 2015…

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις