Με τους δύσκολους ρυθμούς της καθημερινότητας, ο πολύς ύπνος είναι κάτι που ανήκει στο μακρινό παρελθόν και πλέον έχουν μείνει πολύ λίγες ώρες να παραδινόμαστε στην αγκαλιά του Μορφέα. Αν όμως πηγαίνουμε θυμωμένοι στο κρεβάτι, τότε κάνουμε πολύ κακό στη υγεία μας. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που νευριάζουν εύκολα και προσπαθούν να διατηρήσουν […]
Με τους δύσκολους ρυθμούς της καθημερινότητας, ο πολύς ύπνος είναι κάτι που ανήκει στο μακρινό παρελθόν και πλέον έχουν μείνει πολύ λίγες ώρες να παραδινόμαστε στην αγκαλιά του Μορφέα.
Αν όμως πηγαίνουμε θυμωμένοι στο κρεβάτι, τότε κάνουμε πολύ κακό στη υγεία μας.
Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που νευριάζουν εύκολα και προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, κοιμούνται χειρότερα.
Τα νεύρα που μπορεί να νιώθουν, τους εμποδίζουν να χαλαρώσουν με αποτέλεσμα να κοιμούνται πιο λίγο και πιο άσχημα.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα συναισθήματα του θυμού αυξάνουν την καρδιαγγειακή δραστηριότητα.
Οι ψυχολόγοι από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε 436 εθελοντές.
Οι ειδικοί παρακολούθησαν τον ύπνο των συμμετεχόντων και στη συνέχεια τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο θυμού.
«Αυτά τα ευρήματα προστίθενται στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η ύπαρξη του θυμού μπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο και ότι ο θυμός και ο ύπνος είναι στενά συνδεδεμένοι», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας στη Journal of Research in Personality.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως πόσο οξύθυμοι είναι, αν θυμώνουν εύκολα ή πόσο δεκτικοί είναι στην κριτική από τρίτους.
Στη συνέχεια ταξινομήθηκαν σε ομάδες με βάση το πόσο θυμωμένοι ένιωθαν- η «θυμωμένη» ομάδα, η «όχι θυμωμένη ομάδα» και η ομάδα που «έλεγχε το θυμό της».
Οι πιο «ψύχραιμοι» συμμετέχοντες, όπως αποδείχθηκε, είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου σε σχέση με τους πιο «οξύθυμους».