Ξεκινάει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς στο πλαίσιο της γ΄ αξιολόγησης, με τα τεχνικά κλιμάκια να αρχίζουν, ακόμα και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, το ξεσκόνισμα των επιδομάτων. Σε πρώτη φάση θα περάσουν από «κόσκινο»: τα επιδόματα αναπηρίας, τα οικογενειακά επιδόματα, το στεγαστικό-φοιτητικό επίδομα, οι εκπτώσεις που έχουν στη μεταφορά τους οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι […]
Ξεκινάει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς στο πλαίσιο της γ΄ αξιολόγησης, με τα τεχνικά κλιμάκια να αρχίζουν, ακόμα και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, το ξεσκόνισμα των επιδομάτων. Σε πρώτη φάση θα περάσουν από «κόσκινο»:
- τα επιδόματα αναπηρίας,
- τα οικογενειακά επιδόματα,
- το στεγαστικό-φοιτητικό επίδομα,
- οι εκπτώσεις που έχουν στη μεταφορά τους οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι και
- το επίδομα στέγασης.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) «κινεί τα νήματα» των παρεμβάσεων σχετικά με την προνοιακή πολιτική που θα ακολουθείται εφεξής στη χώρα. Στόχος είναι να πειστούν οι θεσμοί ότι δεν χρειάζεται να γίνουν οριζόντιες παρεμβάσεις, μόνο εξορθολογισμός και στοχευμένες παρεμβάσεις στα επιδόματα που χορηγούνται. Πιο συγκεκριμένες είναι οι πιέσεις που αναμένεται να ασκήσουν οι θεσμοί εστιάζονται στα ακόλουθα πεδία:
Επιδόματα αναπηρίας Βασική απαίτηση των θεσμών είναι να ιδιωτικοποιηθούν τα κέντρα πιστοποίησης της αναπηρίας. Το υπουργείο Εργασίας, αντίθετα, επιμένει στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ΚΕΠΑ. Οι θεσμοί θεωρούν ότι η πρόταση της ιδιωτικοποίησης βρίσκει σύμφωνη και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Οικογενειακά επιδόματα Οι θεσμοί αναμένεται να επιμείνουν στο να περιοριστεί ή ακόμα και να καταργηθεί το επίδομα που χορηγείται σε τρίτεκνες και σε πολύτεκνες οικογένειες με στόχο να εξοικονομηθούν έως 200 εκατ. ευρώ. Ερωτηματικό υπάρχει και στο εάν θα ξεκινήσει η αυξημένη χορήγηση του ενιαίου επιδόματος από το πρώτο παιδί, το 2019 όπως έχει προγραμματιστεί στα αντίμετρα που έχει προγραμματίσει το υπουργείο Εργασίας.
Φοιτητικό επίδομα Οι δανειστές ζητούν να επανεξεταστούν τα κριτήρια, βάσει των οποίων οι δικαιούχοι λαμβάνουν επιδότηση στέγασης 1.000 για τους φοιτητές-μέλη των οικογενειών τους. Έως τώρα υπάρχει εισοδηματικό όριο 30.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Μεταφορά ανάπηρων-πολύτεκνων Άλλο ένα πεδίο παροχών που οι θεσμοί αναμένεται να ζητήσουν επανεξέταση των εισοδηματικών κριτηρίων. Σήμερα οι ανάπηροι δεν καταβάλλουν αντίτιμο για την χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και οι πολύτεκνοι καταβάλλουν το μισό από το εισιτήριο που τους αναλογεί.
Επίδομα στέγασης Υπολογίζεται ότι με τα σημερινά δεδομένα ανέρχονται στους 600.000 οι δικαιούχοι για το 2019. Οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ επιδιώκουν να θέσουν τις παραμέτρους για την καταβολή του, έτσι ώστε να χορηγείται σε όσους πραγματικά διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.