Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Μελέτη- σοκ: Η Νιγηρία προσφέρει καλύτερη οικονομική ελευθερία από την Ελλάδα
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Μελέτη- σοκ: Η Νιγηρία προσφέρει καλύτερη οικονομική ελευθερία από την Ελλάδα

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 116η θέση ανάμεσα σε 159 χώρες σύμφωνα με την «Ετήσια Μελέτη 2017: Η Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο» που ανακοίνωσε χθες το Ινστιτούτο Fraser του Καναδά και αφορά τα στοιχεία του 2015. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη του Fraser για την οικονομική ελευθερία στον κόσμο, η χώρα μας το 2015 κατρακύλησε 27 ολόκληρες θέσεις, κυρίως λόγω της επιβολής […]

EKSK

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 116η θέση ανάμεσα σε 159 χώρες σύμφωνα με την «Ετήσια Μελέτη 2017: Η Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο» που ανακοίνωσε χθες το Ινστιτούτο Fraser του Καναδά και αφορά τα στοιχεία του 2015.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη του Fraser για την οικονομική ελευθερία στον κόσμο, η χώρα μας το 2015 κατρακύλησε 27 ολόκληρες θέσεις, κυρίως λόγω της επιβολής των capital controls.

Πλέον η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στη Νιγηρία (114) και το Μπαγκλαντές (117). Τα

ην ίδια ώρα, καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πέντε χωρών με τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, μαζί με τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή, τη Βολιβία και την Ισλανδία – δεδομένο που γίνεται ακόμη πιο προβληματικό αν συνυπολογιστεί ότι μεταξύ των πέντε χωρών με τη μεγαλύτερη άνοδο οι τέσσερις βρίσκονται στην ευρύτερη γειτονιά μας (Ρουμανία, Βουλγαρία, Ρουάντα, Αλβανία και Κύπρος).

 

Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται ξανά στην κορυφή του δείκτη, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και η Ιρλανδία. Τελευταία ανάμεσα στις 159 χώρες βρίσκεται η Βενεζουέλα.

Ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας υπολογίζεται με βάση τους θεσμούς και τις πολιτικές που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία: το μέγεθος του κράτους, το κράτος δικαίου, την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο, και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις