Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στη Βαρκελώνη, όπου οι διαδηλώσεις με αφορμή το αιματηρό δημοψήφισμα της Κυριακής δεν έχουν τελειωμό. Απίστευτα περιστατικά βίας σημειώθηκαν, ενώ για σήμερα, Τρίτη, κηρύχθηκε γενική απεργία.
Ο βασιλιάς Φελίπε, μπροστά στην τεράστια κρίση και τον διχασμό που βιώνει η χώρα του, απηύθυνε έκκληση για ειρηνική επίλυση των διαφορών, ανάμεσα στην Καταλονία που επιδιώκει την ανεξαρτητοποίησή της και την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας υπό τον Μαριάνο Ραχόι.
Παρόλα αυτά, δεν καταδίκασε ανοιχτά την βία των αστυνομικών κατά των ψηφοφόρων, κάτι που προκάλεσε την οργή των πολιτών της Καταλονίας.
«Η κυβέρνηση της Καταλονίας αναζητά να διακηρύξει την ανεξαρτησία της, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Δημιουργήθηκε κοινωνικός διαχωρισμός και η συμπεριφορά των διοργανωτών είναι ανεύθυνη», είπε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά.
«Τα ισπανικά θεσμικά όργανα πρέπει να ενεργήσουν για να διασφαλίσουν και να διατηρήσουν το κράτος δικαίου. Στην Ισπανία έχουμε δημοκρατία και όλοι μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους, ακολουθώντας πάντα τον νόμο. Προς όλους τους Καταλανούς που προβληματίζονται με την επιθετικότητα κατά της ισπανικής δημοκρατίας, το μήνυμά μου είναι αυτό: δεν είστε μόνοι. Πιστεύουμε στη χώρα μας και είμαστε περήφανοι για τη δημοκρατία μας που μας έχει δώσει ελευθερία και ευημερία. Θα υποστηρίξω την ενότητα της χώρας μας».
Ο τοπικός κυβερνήτης, Κάρλες Πουτζεμόν, ανακοίνωσε πως «η κυβέρνηση της Καταλονίας θα προχωρήσει στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας εντός της τρέχουσας ή της επόμενης εβδομάδας».
Όταν μάλιστα ρωτήθηκε τι θα συμβεί εάν η Μαδρίτη θελήσει να ανατρέψει την κυβέρνησή του, απάντησε ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν ένα τεράστιο σφάλμα που θα ανέτρεπε τα πάντα».
Χθες, χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν το κέντρο της Βαρκελώνης την Τρίτη, διαμαρτυρόμενοι κατά της αστυνομικής βίας.
Ο συγκεντρωμένος κόσμος, φώναξε ειρηνικά συνθήματα κατά της άγριας καταστολής που έλαβε χώρα από τις αστυνομικές δυνάμεις ανήμερα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, την 1η Οκτωβρίου.
Με περίπου 900 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και 33 αστυνομικοί, η οργή ξεχειλίζει στη Βαρκελώνη, αλλά και σε ολόκληρη την Ισπανία, καθώς χιλιάδες άνθρωποι στρέφονται κατά της κεντρικής κυβέρνησης για την απόπειρα βίαιης ματαίωσης του δημοψηφίσματος.
Λεωφόροι έκλεισαν, σχολεία έβαλαν λουκέτο και επιχειρήσεις σταμάτησαν τη λειτουργία τους από άκρη σε άκρη της Καταλονίας, προκειμένου να δώσουν “το παρών” στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζόμενοι αλλά και μαθητές.
Υπήρξαν και στιγμές έντασης, όταν διαδηλωτές ανάγκασαν καταστήματα που είχαν ανοίξει στην λεωφόρο Las Ramblas, να κλείσουν.
Διχασμένοι οι Καταλανοί
Το σίγουρο είναι, όπως τόνισε στο διάγγελμά του και ο βασιλιάς Φίλιππος, πως η Καταλονία είναι διχασμένη η ίδια, καθώς παρά το συντριπτικό ποσοστό υπέρ της απόσχισης, πολλοί δεν επιθυμούν την ανεξαρτητοποίηση, ούτε από την Ισπανία, ούτε όμως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε περίπτωση αυτονομίας, η Καταλονία δεν θα θεωρείται αυτομάτως μέλος της ΕΕ, αλλά θα πρέπει να αιτηθεί τη συμμετοχή της στην Ένωση, να αρχίσει η ενταξιακή διαδικασία, η οποία, προϋποθέτει ότι τα άλλα κράτη-μέλη θα συγκατατεθούν, μεταξύ αυτών και η Ισπανία.
Ένα πιθανό σενάριο είναι μια διευθέτηση σαν της Νορβηγίας, δηλαδή η «ελεύθερη» Καταλονία να μετέχει στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, αλλά χωρίς κανονική ένταξη στην ΕΕ.