“Μαύρο” το 2018: Έρχεται η μεγάλη αλλαγή στις εκατό δόσεις

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

“Μαύρο” το 2018: Έρχεται η μεγάλη αλλαγή στις εκατό δόσεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Ψάχνει ρευστό το υπουργείο Οικονομικών και βάζει στο μάτι τους φόρους παλαιότερων οικονομικών ετών, για να «πιάσει» τον στόχο που είναι 2,4 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Όπως υπολογίζει, θα τα πάρει από ρυθμίσεις οφειλών των φορολογουμένων που έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία. Από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει πως […]

04.10.2017 | 07:21

Ψάχνει ρευστό το υπουργείο Οικονομικών και βάζει στο μάτι τους φόρους παλαιότερων οικονομικών ετών, για να «πιάσει» τον στόχο που είναι 2,4 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως υπολογίζει, θα τα πάρει από ρυθμίσεις οφειλών των φορολογουμένων που έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία.

Από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει πως η ροή των εισπράξεων από τις ρυθμίσεις, κυρίως από αυτή των 100 δόσεων, είναι σταθερή καθώς οι φορολογούμενοι δίνουν και το τελευταίο ευρώ ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με τις βαριές «τιμωρίες» της εφορίας, μεταξύ αυτών και την απώλεια της ρύθμισης.

Με αυτό το σκεπτικό, η συντριπτική πλειοψηφία προτιμά να καθυστερεί τις πληρωμές για τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, βάζοντας ως προτεραιότητα την εμπρόθεσμη μηνιαία πληρωμή της δόσης για τη διατήρηση της ρύθμισης. Όμως τα πράγματα αλλάζουν, καθώς από την πρώτη μέρα του νέου έτους δεν θα υπάρχει η δυνατότητα ούτε μισής ημέρας καθυστέρησης για την εξόφληση των νέων φορολογικών οφειλών.

Όποιος καθυστερεί, θα χάνει αμέσως τη ρύθμιση. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση βάζει το μαχαίρι στον λαιμό των φορολογουμένων, για να βιαστούν να κλείσουν τους λογαριασμούς.

Αυτό ήταν κάτι σαν όρος του τρίτου μνημονίου που δεν έβλεπε με καλό μάτι τις τακτικές ρύθμισης. Για να καταργηθεί λοιπόν, οι εταίροι σκέφτηκαν να κόψουν λίγο- λίγο την περίοδο χάριτος εντός της οποίας οι φορολογούμενοι οφείλουν να πληρώσουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Έτσι το διάστημα των 30 ημερών έγινε πέρσι 15 ημέρες και τώρα καταργείται.

Περίπου 4.000.000 πολίτες που έχουν χρέη θα περάσουν μια μαύρη κυριολεκτικά χρονιά, με τον προϋπολογισμού, να προβλέπει 1 δις ευρώ παραπάνω έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους στη διάρκεια του 2018 και να είναι αποφασισμένοι στο ΥΠΟΙΚ να τα πάρουν.

Αυτοί που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και δεν θέλουν να τη χάσουν μπορούν πλέον να εξοφλούν τις νέες υποχρεώσεις τους χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, είτε να εντάσσουν τις νέες υποχρεώσεις τους στη ρύθμιση των 12 δόσεων πριν την καταληκτική προθεσμία.

Τότε όμως θα πρέπει να απευθυνθούν στην εφορία τους, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης βεβαιωμένων αλλά όχι ληξιπρόθεσμων οφειλών, με δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης. Με βάση την εγκύκλιο του 2015, η ρύθμιση δεν χορηγείται εάν οι συνολικές ετήσιες υποχρεώσεις του οφειλέτη είναι μικρότερες του 30% του συνολικού δηλούμενου εισοδήματός του, όπως αυτό προκύπτει από την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου εκκαθαρισμένου φορολογικού έτους.

 

Exit mobile version