Δεκάδες εκατοντάδες σπίτια έχουν μέχρι σήμερα πουληθεί έναντι ενός ευρώ στη Σικελία, σε μια πρωτότυπη προσπάθεια να σωθούν τα ιστορικά κέντρα των πόλεων. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle σε δημοσίευμά της, πωλούνται σπίτια στην τιμή ενός εσπρέσο, με μόνη υποχρέωση του αγοραστή να το αναπαλαιώσει μέσα σε τρία χρόνια και να καταβάλει 5.000 ευρώ στο […]
Δεκάδες εκατοντάδες σπίτια έχουν μέχρι σήμερα πουληθεί έναντι ενός ευρώ στη Σικελία, σε μια πρωτότυπη προσπάθεια να σωθούν τα ιστορικά κέντρα των πόλεων. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle σε δημοσίευμά της, πωλούνται σπίτια στην τιμή ενός εσπρέσο, με μόνη υποχρέωση του αγοραστή να το αναπαλαιώσει μέσα σε τρία χρόνια και να καταβάλει 5.000 ευρώ στο δήμο. Τα παλιά, ερειπωμένα σπίτια ανήκουν στους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι έχουν υποσχεθεί στο δήμο ότι θα τα πουλήσουν για ένα ευρώ.
Η ιδέα ήταν του προκατόχου του σημερινού δημάρχου Τζουζέπε Φεραρέλο, ενώ το σχέδιο έχουν αρχίσει να αντιγράφουν η Τοσκάνη ή το Λάτιο.
Η Εγκίντια ντε Μπενεντίκτις δεν πίστευε στα μάτια της όταν διάβασε την είδηση. «Είναι δυνατόν; Πρέπει οπωσδήποτε να το δούμε» είπε στο σύζυγό της και πέταξαν από το Βέλγιο στη Σικελία.
Το ζευγάρι αγόρασε ένα σπίτι στην Γκάντζι, μια ήσυχη περιοχή, δύο ώρες μακριά με το αυτοκίνητο από το Παλέρμο. Η πόλη χτίστηκε πάνω στους βράχους και σήμερα μένουν ακόμα 6.700 άνθρωποι.
Όπως είπε στην εφημερίδα η 69χρονη που αγόρασε το σπίτι πριν από τρία χρόνια, έπρεπε να γίνει πολλή δουλειά. Το ζευγάρι από το Βέλγιο επένδυσε 75.000 ευρώ για την αναπαλαίωσή του.
Τα σπίτια πρέπει στην ουσία να ξαναγίνουν από την αρχή. Χρειάζονται ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, κουφώματα και ένα σωρό άλλα πράγματα. «Το πείραμα στη Γκάντζι έχει σίγουρα ενδιαφέρον αλλά θα πρέπει να το σκεφθεί κανείς καλά πριν κάνει το τελικό βήμα».
Ο δήμαρχος της πόλης Φραντσέσκο Πάολο Μιλιάτσο είναι πολύ περήφανος για την ιδέα να ξαναζωντανέψει την πόλη, που πολλοί εγκατέλειψαν για μεγαλύτερες.
Ο στόχος είναι «να πάρει και πάλι αξία το ιστορικό κέντρο, να αυξηθεί ο πληθυσμός και να στηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις».