«Θέλουμε το 2018 να αρχίσουν ουσιαστικές συζητήσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα και την αποσαφήνιση της ελάφρυνσης του χρέους, έχουμε κάθε κίνητρο να τελειώσουμε εγκαίρως την τρίτη αξιολόγηση», τονίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και προσθέτει «ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης για το χρέος στο νέο έτος θα αφορά πιο πολύ στην αποσαφήνιση του μηχανισμού […]
«Θέλουμε το 2018 να αρχίσουν ουσιαστικές συζητήσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα και την αποσαφήνιση της ελάφρυνσης του χρέους, έχουμε κάθε κίνητρο να τελειώσουμε εγκαίρως την τρίτη αξιολόγηση», τονίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και προσθέτει «ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης για το χρέος στο νέο έτος θα αφορά πιο πολύ στην αποσαφήνιση του μηχανισμού -τον οποίο υποστήριξαν και οι Γάλλοι μαζί με εμάς- που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους σε συσχέτιση με την ανάπτυξη, η λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης».
Ο υπουργός Οικονομικών εκφράζει την πεποίθησή του ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα μέσα στο 2018. Συνήθως οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται στις τέσσερις το πρωί σε κάποιο Eurogroup υπό τρομερή πίεση ωστόσο, λέει ότι «έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μια πολύ πιο αυξημένη κατανόηση -εξαιρώ, βέβαια, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης- για τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, οι οποίες είναι η βασική αιτία της κρίσης πολιτικής αντιπροσώπευσης αλλά και της γενικότερης αίσθησης ότι η Ευρωζώνη και η ΕΕ δεν επιλύουν τα προβλήματα».
Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών βλέπει ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως, καθώς το ΔΝΤ έχει μπει στο πρόγραμμα, άρα δεν υπάρχει λόγος να βάλει νέα ζητήματα στο τραπέζι, επίσης δύσκολα νομοσχέδια δεν υπάρχουν στα προαπαιτούμενα και τέλος η εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση έχει αυξηθεί πολύ, γεγονός που επιταχύνει τις διαδικασίες. Αναφερθείς στο θέμα των τραπεζών, σημειώνει ότι έχει λυθεί και υπάρχει συμφωνία και με το ΔΝΤ ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα κάνει τα stress tests, όπως είπε ο Μάριο Ντράγκι πρόσφατα, χωρίς AQRs. Ωστόσο ρίχνει και καρφιά στον κ. Στουρνάρα, λέγοντας ότι «έχει προφανώς δικαίωμα να εκφράζει απόψεις για θέματα οικονομικής πολιτικής. Εμείς θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι την έξοδο της 25ης Ιουλίου θα διαδεχτεί μια σειρά εξόδων, ως προετοιμασία για το τέλος του προγράμματος».
Στον κ. Τσακαλώτο απάντησε ο κ. Σταϊκούρας από την ΝΔ: «Ένας ακόμη δείκτης, μετά από αυτόν για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνει ότι μπορεί για να αποκόψει την Ελλάδα από τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες. Συγκεκριμένα, σε μελέτη για την οικονομική ελευθερία σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 116η θέση ανάμεσα σε 159 χώρες, υποχωρώντας κατά 27 θέσεις από το 2014. Και αυτό εξαιτίας της διόγκωσης του Κράτους, της διαμόρφωσης ενός πιο ασφυκτικού ρυθμιστικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα, της μεγαλύτερης φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών. Η οικονομική ελευθερία στραγγαλίζεται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας υποχωρεί, ο ιδιωτικός τομέα ασφυκτιά, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συρρικνώνεται. Οι πολίτες ζητούν πολιτική αλλαγή για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος».