Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

14

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Στάση εργασίας γιατρών και νοσηλευτών: “Δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς της κυβέρνησης”
ΕΛΛΑΔΑ

Στάση εργασίας γιατρών και νοσηλευτών: “Δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς της κυβέρνησης”

Στάση εργασίας από 8 πμ έως 1μμ και 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για την περιφέρεια, προκηρύσσει για σήμερα Τετάρτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία με σύνθημα «απέχουμε από την αξιολόγηση. Δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς της κυβέρνησης». Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι 45.000 υπάλληλοι και προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων όλων των επιπέδων, δηλαδή ποσοστό 90%, αρνήθηκαν τη συμμετοχή […]

γιατρός

Στάση εργασίας από 8 πμ έως 1μμ και 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για την περιφέρεια, προκηρύσσει για σήμερα Τετάρτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία με σύνθημα «απέχουμε από την αξιολόγηση. Δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς της κυβέρνησης».

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι 45.000 υπάλληλοι και προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων όλων των επιπέδων, δηλαδή ποσοστό 90%, αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στην αξιολόγηση. «Οι εργαζόμενοι στην Δημόσια Υγεία και την Πρόνοια αρνούνται να κατηγοριοποιηθούν με την αξιολόγηση, η οποία θα είναι εργαλείο δυσμενών υπηρεσιών και μισθολογικών μεταβολών, χωρίς να λαμβάνεται υπ΄ όψιν ότι εργάζονται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης 1 για 40 ασθενείς» σημειώνει η Ομοσπονδία.

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει ορίσει συγκέντρωση στις 8 το πρωί έξω από τα νοσοκομεία Παίδων και θα ακολουθήσει πορεία, μέσω των οδών Βασ. Σοφίας, Πανεπιστημίου και κατάληξη στο υπουργείο Υγείας. Η πορεία θα περάσει μπροστά από νοσοκομεία, θα κάνει στάση στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Η Ομοσπονδία διεκδικεί «δωρεάν Υγεία, επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του ΕΚΑΒ και της Πρόνοιας, ένταξη στα ΒΑΕ, κατάργηση των μνημονίων για ανάκτηση των μνημονιακών απωλειών».

Νοσοκομειακοί γιατροί

Στάση εργασίας από τις 9 πμ έως τις 15:00 και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας έχει εξαγγείλει και η Ένωση Ιατρών Αθήνας-Πειραιά, υπογραμμίζοντας ότι «τα προβλήματα στα νοσοκομεία είναι τεράστια και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, να μην απολυθεί κανείς επικουρικός γιατρός».

Σε «κατάρρευση» η ψυχική υγεία

Σε «κατάρρευση» βρίσκει την ψυχική υγεία στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία κάνει λόγο για «απερίγραπτες συνθήκες νοσηλείας», λόγω έλλειψης προσωπικού (60% έως 70% κενές οι οργανικές θέσεις) και πόρων.

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι οι εισαγωγές με εισαγγελική παραγγελία στα χρόνια των Μνημονίων, έχουν τριπλασιαστεί και έχουν διπλασιαστεί οι εισαγωγές και προσθέτει ότι «οι αριθμοί σοκάρουν. 12.000 εισαγωγές κατ’ έτος γίνονται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και στους Ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων. Οι 8.000 εξ αυτών εισάγονται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. 4.000 είναι επανεισαγωγές από μια έως δεκάδες φορές. 18.000 αποκλείονται από εισαγωγή λόγω έλλειψης κλινών οξέων περιστατικών. 2000 περιστατικά κατ’ έτος εισάγονται για να βρουν φαγητό, στέγη και φάρμακα. 20000 ασθενείς δεν φιλοξενούνται σε θεραπευτικές μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης».

Η ΠΟΕΔΗΝ επικαλείται στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφέροντας ότι «1.200.000 άτομα όλων των ηλικιών πάσχουν από ψυχικές ασθένειες στη χώρα μας. Με βάση τις καταγραφές στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας, Πρωτοβάθμιες, εισαγωγών οξέων περιστατικών και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, δημόσιες και ιδιωτικές μόνο 300.000 ψυχικά πάσχοντες κατ’ έτος αναζητούν βοήθεια και προσφεύγουν σε γιατρό. Οι υπόλοιποι υποφέρουν και καθίστανται πολλές φορές επικίνδυνοι για τον εαυτό τους και τους γύρω τους». Αναφέρει επίσης ότι παρά τα χρήματα που δαπανήθηκαν και είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, εθνικά και κυρίως κοινοτικά κονδύλια, τα αποτελέσματα στην οργάνωση της Ψυχικής Υγείας είναι «τραγικά». Προσθέτει ότι «το Σύστημα Ψυχικής Υγείας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση κατάρρευσης».

«Δεν υπάρχει επαρκές δίκτυο στεγαστικών Μονάδων για να απορροφήσει τους εν’ λόγω ασθενείς και κυρίως δεν υπάρχουν δουλειές. Έτσι οι ψυχικά πάσχοντες κάνουν τον κύκλο επισκεπτόμενοι Πρωτοβάθμιες Μονάδες, νοσηλευόμενοι σε τμήματα οξέων περιστατικών και επιστρέφουν σπίτι ή στα παγκάκια άστεγοι χωρίς υποστήριξη. Τις περισσότερες φορές ξανακαταλήγουν νοσηλευόμενοι στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία ή τις Ψυχιατρικές Κλινικές Γενικών Νοσοκομείων, όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη κλινών».

se-24wri-apergia-simera-ta-nosokomeia.w_hr

Αποασυλοποίηση

«Οι στεγαστικές προστατευόμενες δομές του Δημοσίου Τομέα Ψυχικής Υγείας φιλοξενούν 3.500 χρόνιους ασθενείς και 1.500 φιλοξενούν οι ΜΚΟ. Οι ανάγκες για στεγαστικές θεραπευτικές δομές είναι πάνω από 20.000 κλίνες φιλοξενίας για να αποσυμφορηθούν τα ψυχιατρικά Νοσοκομεία από χρόνιους και νεοχρόνιους ασθενείς και να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των οικογενειών». Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι «όταν ο φιλοξενούμενος ασθενείς στο ΜΚΟ παρουσιάσει διέγερση προκαλούν εισαγγελική εντολή για εισαγωγή στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία κάτι που απαγορεύεται».

Εφημερία

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι σε κάθε εφημερία ψυχιατρικών Νοσοκομείων 10 κοινωνικά περιστατικά αναζητούν την εισαγωγή τους και το πετυχαίνουν οι 5 κατά μέσο όρο εξ’αυτών. «Μάλιστα προκαλούν επίτηδες φασαρίες για να συλλαμβάνονται από την αστυνομία και με εντολή εισαγγελέα να πετυχαίνουν τον εγκλεισμό τους στα ψυχιατρικά Νοσοκομεία».

Σημειώνει ότι «πολιτική Ψυχικής Υγείας στη χώρας μας κάνουν οι εισαγγελείς. Οι εισαγωγές στα τμήματα οξέων περιστατικών με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό υπερβαίνουν το 60%. Το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 5% επί των εισαγωγών. Αυτό από μόνο του το στοιχείο δείχνει ότι δεν υφίσταται σύστημα Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας. Οι Εισαγγελείς εισάγουν στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και στις Ψυχιατρικές Κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων ότι κάνει φασαρία στην κοινότητα ακόμη και μη ψυχιατρικό περιστατικό».

Επίσης, στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία εισάγονται ασθενείς του άρθρου 69 του ποινικού κώδικα και όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ «150 άτομα είναι εγκλεισμένα αυτή τη στιγμή. Το νούμερο αυξάνεται ημέρα με την ημέρα. Οι δικαστικές αποφάσεις τους αποδίδουν αξιόποινες πράξεις, εγκλήματα, κακουργήματα και λόγω ακαταλόγηστου όπως λένε διατάσσουν τον εγκλεισμό τους στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία για φύλαξη».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις