Espresso
O όρος cafe-express στην πραγματικότητα χρησιμοποιούταν ήδη από το 1880, πολύ πιο πριν από την εφεύρεση των πρώτων μηχανών espresso. Η ίδια η ιταλική λέξη σημαίνει «συμπιεσμένος καφές» και σαν όρος χρησιμοποιείται για τον καφέ εκείνον ο οποίος φτιάχνεται γρήγορα.
Americano
Φτιαγμένος με espresso και ζεστό νερό, ο εν λόγω καφές είναι ακριβώς αυτό που υποδηλώνει το όνομά του, αμερικανικός. Σύμφωνα με το μύθο, το είδος αυτό του καφέ προέκυψε όταν οι Αμερικάνοι στρατιώτες στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αραίωναν τον καφέ τους με νερό, προκειμένου να τον κάνουν λιγότερο πικρό.
Macchiato
Πρόκειται για έναν espresso «λερωμένο», όπως υποδηλώνει η ιταλική λέξη, με λίγο γάλα.
Piccolo latte
Πρόκειται για έναν μικρό αλλά ιδιαίτερα βαρύ καφέ, ο οποίος στην ουσία αποτελείται από μια δόση espresso και λίγο αφρόγαλα. Σύμφωνα με το μύθο, ο καφές αυτός δημιουργήθηκε πρώτη φορά στο Σίδνεϊ, προκειμένου οι baristas να μπορούν να δοκιμάζουν τον καφέ που έφτιαχναν με γάλα, χωρίς να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες.
Ristretto
To όνομα σημαίνει «περιορισμένος» και αναφέρεται σε έναν espresso ο οποίος έχει φτιαχτεί με τη μισή δόση νερού, δημιουργώντας έναν πολύ βαρύ και έντονο καφέ.
Café Latte
Ίσως το πιο προφανές όνομα, αφού latte σημαίνει γάλα στα ιταλικά και ο εν λόγω καφές αποτελείται από μία δόση espresso, γάλα στον ατμό και αφρόγαλα.
Doppio
Ως λέξη σημαίνει «διπλός» και αναφέρεται σε έναν καφέ με δύο δόσεις espresso. Το είδος αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς χρησιμοποιείται στους διάφορους διαγωνισμούς για να ελεγχθεί η ποιότητα του espresso.
Cappuccino
Το όνομα προέρχεται από τη λατινική λέξη caputium, που σημαίνει «κουκούλα» ή «κάτι που καλύπτει το κεφάλι». Η λέξη cappuccino υποδηλώνει μικρότερο μέγεθος και σημαίνει μικρή κουκούλα. Στην ουσία το όνομα προήλθε από το χρώμα του αφρού όταν αναμειγνύεται με τον καφέ, το οποίο φυσικά μοιάζει με την απόχρωση του καφέ ράσου των Καπουτσίνων μοναχών αλλά και των καπουτσίνων πιθήκων.
Μοcha
Πολλοί πιστεύουν ότι το όνομα περιγράφει το χρώμα που προκύπτει από την ανάμειξη καφέ και σοκολάτας. Η αλήθεια είναι όμως ότι ο συγκεκριμένος καφές έχει πάρει το όνομά του από το λιμάνι Al Mokha της Υεμένης, όπου στέλνονταν οι κόκκοι του καφέ.
Affogato
Παραδοσιακά πρόκειται για έναν καφέ-επιδόρπιο, ο οποίος αποτελείται από παγωτό, «πνιγμένο», όπως υποδηλώνει το όνομα, σε espresso.