Χωρίς τη Φώφη, το πρώτο ντιμπέιτ στην πορεία προς τις κάλπες (vid)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς τη Φώφη, το πρώτο ντιμπέιτ στην πορεία προς τις κάλπες (vid)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Στο στούντιο του «Action 24» βρέθηκαν ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Καμίνης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γιάννης Μανιάτης και ο Γιάννης Ραγκούσης. Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι θα συμμετάσχει μόνο στις επίσημες εκδηλώσεις διαλόγου της επιτροπής Αλιβιζάτου, ενώ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ακύρωσε λόγω μικροεπέμβασης στην οποία αναγκάστηκε να υποβληθεί. Οι κύριοι Πόντας, Γάτσιος και Τζιώτης […]

13.10.2017 | 07:00

Στο στούντιο του «Action 24» βρέθηκαν ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Καμίνης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γιάννης Μανιάτης και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι θα συμμετάσχει μόνο στις επίσημες εκδηλώσεις διαλόγου της επιτροπής Αλιβιζάτου, ενώ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ακύρωσε λόγω μικροεπέμβασης στην οποία αναγκάστηκε να υποβληθεί.

Οι κύριοι Πόντας, Γάτσιος και Τζιώτης θα κληθούν σε άλλες εκπομπές του «Action 24», δήλωσε ο διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού, Γιώργος Κουβαράς.
Οι υποψήφιοι πρόεδροι του νέου φορέα της κεντροαριστεράς απάντησαν στα ερωτήματα του Γιώργου Κουβαρά, του Γιάννη Πολίτη και της Αγγελικής Σπανού, αλλά και σε βιντεοσκοπημένες ερωτήσεις πολιτών.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τοποθετήσεις ενός λεπτού:

Σταύρος Θεοδωράκης: Είμαι υπερήφανος γιατί ενώνουμε την προοδευτική παράταξη και δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να ψηφίσουν για τον αρχηγό ενός εντελώς νέου κόμματος, μακριά από τα λάθη του παρελθόντος.

Νίκος Ανδρουλάκης: Το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι η άνοδος της ακροδεξιάς και της συντήρησης. Η δημοκρατική παράταξη πρέπει να ενισχυθεί και να μεγαλώσει.

Γιώργος Καμίνης: Η κρίση ανέτρεψε τα σχέδια ζωής, ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε τις ελπίδες και η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για τις ανισότητες. Η χώρα χρειάζεται νέες προτάσεις.

Γιάννης Μανιάτης: Το ΠΑΣΟΚ κράτησε όρθια την κοινωνία, ως υπουργός Περιβάλλοντος παρουσίασα έργο για την κοινωνία και την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας.

Γιάννης Ραγκούσης: Οι νέοι πρέπει να κάνουν ότι αυτό που κάνουμε το κάνουμε για αυτούς και όχι για εμάς, για να γίνουμε υπουργοί. Δε θα δώσουμε ψήφο σε κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο πρώτος γύρος ήταν για τα εσωκομματικά:

Απαντώντας στο πρώτο ερώτημα του Γιώργου Κουβαρά ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε ξανά το θέμα της ψήφου εξ αποστάσεως λέγοντας ότι η κυρία Γεννηματά δεν ήθελε να ψηφίσουν οι νέοι του εξωτερικού. Γύρισε, όμως, σελίδα καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές για να αναδείξουν μία νέα ηγεσία. Ο πρόεδρος του Ποταμιού προέβλεψε σκληρή αντιπαράθεση αλλά τόνισε ότι την επόμενη μέρα θα πρέπει να είναι όλοι ενωμένοι, ο καθένας βέβαια με τις δικές του αξίες.

Η επόμενη μέρα θα είναι χάος, ρώτησε ο Γιάννης Πολίτης τον Νίκο Ανδρουλάκη. Έμεινα στην παράταξη τα δύσκολα χρόνια και το ίδιο θα πράξω και τα επόμενα χρόνια, ξεκαθάρισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Τα γεγονότα δικαιώνουν τη σύγκρουση με τη Φώφη Γεννηματά στην κεντρική επιτροπή του περασμένου Απριλίου, προσέθεσε. Η παράταξη δε μπορεί να είναι αρχηγικό κόμμα, αν κερδίσω το 2018 θα πάμε σε συνέδριο, δε θα είμαστε Βαβέλ όπως είδαμε προχθές στη Βουλή, διεμήνυσε.

Πολυκομματικός ή πολυτασικός ο νέος φορέας, ρώτησε η Αγγελική Σπανού τον Γιώργο Καμίνη. Πρέπει να πάμε σε ενιαίο κόμμα με τάσεις, απάντησε ο δήμαρχος Αθηναίων. Σεβόμενοι και την ιστορία και τη συμβολή του καθενός, επισήμανε. Τα κόμματα δεν καταργούνται με διατάγματα, αλλά θα πρέπει να πηγαίνουμε πάντα με μία φωνή, προσέθεσε και μίλησε για μία κοινοβουλευτική ομάδα την επόμενη μέρα.

Για τη στρατηγική του δεύτερου γύρου ήταν η επόμενη ερώτηση στον Γιάννη Μανιάτη. Πιστεύω ότι θα είμαι στον δεύτερο γύρο, απάντησε ο βουλευτής Αργολίδας και άσκησε κριτική για το ότι δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή του για πολλά ντιμπέιτ. Στο πλαίσιο αυτό, τάχθηκε και αυτός υπέρ ενός νέου και ενιαίου φορέα.

Για τις σχέσεις του με τον Γιώργο Παπανδρέου και τις ψήφους του ΚΙΔΗΣΟ ρωτήθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης. Όπως αντιμετωπίζω κάθε ψήφο, απάντησε ο πρώην υπουργός. Δεν έχω καμία διαφορετική μεταχείριση για κανέναν, ξεκαθάρισε.

Ο δεύτερος γύρος ήταν για την επόμενη μέρα των εκλογών και τις σχέσεις με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ:

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ρωτήθηκε για το αν ψήφισε την αλλαγή φύλου για να μην λένε το Ποτάμι δεκανίκι του Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος του Ποταμιού κράτησε ανοιχτό το μέτωπο με τη Φώφη Γεννηματά λέγοντας ότι η ηγεσία της ΔΗΣΥ κρύφτηκε στη συζήτηση στη Βουλή.

Η κυβέρνηση είναι επιζήμια, κάθε μέρα λέγονται τερατώδη ψέματα, απάντησε σε ερώτηση για τις εκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης. Με αυτό το σκεπτικό τάχθηκε υπέρ των εκλογών και επιτέθηκε σε όσους βάζουν θέμα συνεργασιών πριν ψηφίσει ο ελληνικός λαός. Συναίνεση δε σημαίνει συγκυβέρνηση, κατέληξε.

Ο Γιώργος Καμίνης εστίασε στην απαράδεκτη, όπως σημείωσε, συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και χαρακτήρισε σπασμωδικά τα ανοίγματα του κυβερνώντος κόμματος στην κεντροαριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόδωσε τους πολίτες, υπάρχει θέμα αξιοπιστίας πια, ολοκλήρωσε το σκεπτικό του ο δήμαρχος της Αθήνας.

Θα γινόσασταν υπουργός του Μητσοτάκη, ρωτήθηκε ο Γιάννης Μανιάτης. Είμαι απέναντι και στον Μητσοτάκη και στον Τσίπρα, τόνισε ο βουλευτής Αργολίδας και διευκρίνισε ότι δεν ήταν υπουργός του Σαμαρά, αλλά της κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου. Με βάση αυτή τη θέση έδωσε έμφαση στην πατριωτική, όπως είπε, δουλειά του στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Το ερώτημα δεν είναι το εύκολο όχι στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα χάσει τις εκλογές, αλλά το αν θα δώσουμε ψήφο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, επέμεινε ο Γιάννης Ραγκούσης. Αν δεν συγκεντρώσει 151 βουλευτές ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να παραιτηθεί γιατί θα είναι μια μεγάλη του αποτυχία, υποστήριξε.

Ο τρίτος γύρος ήταν για τα προβλήματα των πολιτών:

Ποιες κρατικές δαπάνες θα μειώσετε, ρωτήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Θα καταργούσα το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, που μας κοστίζει τρεις παιδικούς σταθμούς, ξεκίνησε την απάντησή του πρόεδρος του Ποταμιού. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διευρύνει το κράτος δημιουργώντας συνεχώς νέες γραμματείες. Στοιχίζει πάρα πολύ η κορυφή του πολιτικού συστήματος, πρέπει να πρέπει να περιορίσουμε το κομματικό κράτος και να πάμε σε αυστηρή αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που θα περιλαμβάνει και απομακρύνσεις, τόνισε ο πρόεδρος του Ποταμιού.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ρωτήθηκε για τον εκλογικό νόμο. Τάχθηκε υπέρ της διαίρεσης της Β’ Αθηνών και μίλησε για αναλογικό μπόνους με βάση το ποσοστό του πρώτου κόμματος.

Η επόμενη ερώτηση προς τον Γιώργο Καμίνη ήταν για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε δύο χρόνια που θεωρητικά θα γίνουν οι εκλογές πολλά θα έχουν αλλάξει, το ζητούμενο είναι η διακομματική συνεργασία σε θέματα όπως το φορολογικό και το εκλογικό σύστημα. Δε θα γίνουμε συμπλήρωμα των άλλων, κατέληξε.

Για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε ο Γιάννης Μανιάτης. Το ΠΑΣΟΚ δανείστηκε σε άλλη εποχή και ήταν λάθος, σημείωσε και επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα λειτουργεί με το 5% των εξόδων με τα οποία λειτουργούσε πριν την κρίση. Οι πολίτες δε θα επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ, δεσμεύτηκε.

Ο Γιώργος Κουβαράς ρώτησε τον Γιάννη Ραγκούση για τις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας. Δεν είμαι υπάλληλος της διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος, σημείωσε και προσέθεσε ότι δεν προκάλεσε τη σύγκρουση που ήταν επιλογή. Δε θα στηρίξω τον ακροδεξιό σκοταδισμό που πολλές φορές εκπέμπεται από τη διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος του νέου φορέα, σηκώνοντας τους τόνους.

Στον τέταρτο γύρο ο ένας υποψήφιος ρωτούσε τον άλλο:

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ρώτησε τον Γιώργο Καμίνη πόσες ώρες δουλεύει στον Δήμο, γιατί η προεδρία της παράταξης δεν είναι part time δουλειά. Υπάρχουν διεθνή προηγούμενα που δε μπορούμε να αγνοήσουμε, υπεραμύνθηκε της επιλογής του να μην παραιτηθεί από τα δημαρχιακά καθήκοντα ο Γιώργος Καμίνης. Το θέμα είναι η δημιουργική κατανομή του χώρου, δε θα πάμε για αρχηγικό κόμμα, προσέθεσε και μίλησε για συλλογική ηγεσία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να ρωτήσει τον Σταύρο Θεοδωράκη γιατί ενώ μιλά για το φιλελεύθερο κέντρο επέλεξε να ενταχθεί στην ευρωβουλή με τους σοσιαλιστές. Στην παράταξη πρέπει να υπάρχουν και φιλελεύθεροι και σοσιαλιστές, υποστήριξε ο πρόεδρος του Ποταμιού. Όχι μονολιθικά κόμματα, αλλά μεγάλα και πολυτασικά.

Ο Γιάννης Ραγκούσης δέχθηκε ερώτημα από τον Γιώργο Καμίνη για το θέμα της δημόσιας διοίκησης.  Υπάρχει πολύ δουλειά να γίνει στο δημόσιο, ειδικά μετά την οπισθοχώρηση των τελευταίων ετών, απάντησε ο πρώην υπουργός και αναφέρθηκε στις τομές που προώθησε στο πλαίσιο των κυβερνήσεων Παπανδρέου.

Η επόμενη ερώτηση ήταν δική του, αλλά επέλεξε να μην κάνει χρήση της δυνατότητας, ώστε να μη θεωρηθεί αιχμή προς κάποιο από τους αντιπάλους του.

Ο Γιάννης Μανιάτης ρώτησε τον Σταύρο Θεοδωράκη για την πτωτική πορεία του Ποταμιού. Πως θα τα καταφέρεις στο νέο κόμμα όταν δεν τα κατάφερες στο Ποτάμι; Είσαι βουλευτής ενός κόμματος που πήγε από το 40% στο 4%, αναρωτιέμαι πως ρωτάς, απάντησε ο πρόεδρος του Ποταμιού.

Ακολούθησε μία κοινή προς όλους ερώτηση από τον δημοσιογράφο των Παραπολιτικών Ανδρέα Παπαδόπουλο. Τι διαφορετικό θα έκαναν από τον Γιώργο Παπανδρέου και πως αποτιμούν την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, ήταν το ερώτημα.

Σταύρος Θεοδωράκης: Η χώρα χρεοκόπησε δεν υπήρχε άλλη λύση από την Ευρώπη, το πρόβλημα είναι ότι πήγαν με τα χέρια ψηλά. Η χώρα δεν έπρεπε να δεχθεί κακές προτάσεις.

Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν είχαμε πολλές επιλογές, αν κάναμε ένα λάθος ήταν ότι δεν ενοχοποιήσαμε την περίοδο Καραμανλή.

Γιώργος Καμίνης: Η κυβέρνηση Παπανδρέου έκανε τομέα όπως τη Διαύγεια, τον νόμο Διαμαντοπούλου, αλλά δεν προετοίμασε την κοινή γνώμη για κάποιες από τις μεταρρυθμιστές πολιτικές του μνημονίου.

Γιάννης Ραγκούσης: Τα λεφτά της χώρας είχαν ξοδευτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση όταν εμείς κληθήκαμε να σώσουμε τη χώρα. Η χώρα δεν είχε άλλη λύση.

Γιάννης Μανιάτης: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Παραλάβαμε μια χρεοκοπημένη χώρα. Πατριωτικά αναλάβαμε να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας. Το ίδιο έγινε και με το PSI.

Ο έκτος γύρος ήταν ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων προς τους υποψήφιους αρχηγούς.

Γιατί αρνείστε τον όρο κεντροαριστερά, ρώτησε τον Σταύρο Θεοδωράκη η Αγγελική Σπανού. Δεν τον αρνούμαι, δε μου αρέσουν οι ταμπέλες, σημείωσε ο πρόεδρος του Ποταμιού.

Ο Γιάννης Πολίτης ρώτησε πως θα αξιοποιήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης τους πρώην ηγέτες του ΠΑΣΟΚ. Σέβομαι την προσφορά τους, αλλά πρέπει να ενοποιήσουμε το ιστορικό αφήγημα, τόνισε. Πρέπει να θυμίσουμε τις θετικές στιγμές και την πατριωτική στάση όταν άλλοι έπαιζαν στην πλάτη της παράταξης τη χώρα στα ζάρια.

Το πρωί δήμαρχος και το βράδυ αρχηγός με δύο κοινοβουλευτικές ομάδες στη Βουλή, επισήμανε στον Γιώργο Καμίνη ο Γιώργος Κουβαράς. Είπα ότι δε θα πάμε σε αρχηγικό κόμμα, επέμεινε ο δήμαρχος της Αθήνας. Ο επικεφαλής πρέπει να είναι παρών στην κοινωνία, τόνισε.

Είστε στα δεξιά ή στα αριστερά του τόξου που δημιουργείτε, ρώτησε ο Γιάννης Πολίτης τον Γιάννη Ραγκούση. Επέλεξα να μείνω σπίτι μου, το θέμα ΣΥΡΙΖΑ δεν το θέτει η ζωή, σημείωσε ο πρώην υπουργός απορρίπτοντας ουσιαστικά το ερώτημα της συνεργασίας με το κυβερνών κόμμα.

Ποιοι πρέπει να κάνουν πίσω ρώτησε τον Γιάννη Μανιάτη ο Γιώργος Κουβαράς: Το νέο δεν είναι θέμα ηλικίας, πχ ο κ. Τσίπρας εκφράζει τον κομματικό σωλήνα, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο βουλευτής Αργολίδας και έδωσε έμφαση στην αξιοπιστία των λόγων και των έργων.

Ακολούθησαν οι βιντεοσκοπημένες ερωτήσεις των πολιτών:

Ο Γιάννης Ραγκούσης απάντησε σε ερώτημα για τη δημόσια Παιδεία. Το θέμα πονάει, ειδικά κάποιον που έχει τρία παιδιά, ξεκίνησε την απάντησή του και μίλησε για προσθήκες στο σύστημα της εισαγωγής στα πανεπιστήμια (στα 17 και μετά τα 25 ως δεύτερη ευκαιρία).

Το επόμενο ερώτημα ήταν για τις συντάξεις προς τον Νίκος Ανδρουλάκη. Πρέπει να αντιμετωπιστούν η ανεργία και το δημογραφικό, απάντησε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Αλλιώς ποιος θα πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές για να πληρώνονται οι συντάξεις, έθεσε το ερώτημα.

Υπέρ ή κατά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ρώτησε τον Γιάννη Μανιάτη ο επόμενος πολίτης. Είμαι υπέρ με δύο προϋποθέσεις, κανόνες για τα ιδιωτικά και απελευθέρωση του δημόσιου πανεπιστημίου, απάντησε ο βουλευτής Αργολίδας.

Η επόμενη ερώτηση ήταν αν οι πολιτικοί πληρώνουν ΕΝΦΙΑ. Φυσικά και πληρώνουμε, σημείωσε ο Γιώργος Καμίνης και στάθηκε στον κόσμο που υποφέρει από την υπερφορολόγηση.

Τι θα κάνετε για την ανεργία των νέων, ρωτήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, τόνισε ο πρόεδρος του Ποταμιού. Ένας στους τέσσερις νέους Έλληνες ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, επισήμανε.

Η τηλεμαχία έκλεισε με ένα κοινό ερώτημα προς όλους από εκπρόσωπο των PES ACTIVISTS. 

Η ερώτηση ήταν ποιο είναι το θετικό πάνω στο οποίο θα χτίσετε;

Στο ανθρώπινο δυναμικό, απάντησε ο Γιάννης Ραγκούσης και μίλησε για επιστροφή όσων έχουν φύγει, αλλά και μεγάλων εταιρειών.

Αξιοκρατία και δουλειά είναι οι προϋποθέσεις για να επιστρέψουν οι νέοι, τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης και δεσμεύτηκε ότι όλες οι προσλήψεις για γίνονται με ΑΣΕΠ.

Πρέπει να απελευθερώσουμε τα παιδιά από τα δεσμά της γραφειοκρατίας και τη μιζέρια του κομματικού κράτους, προσέθεσε ο Γιάννης Μανιάτης.

Το θέμα του χρόνου έθεσε ο Γιώργος Καμίνης, καθώς οι νέοι αναπτύσσουν ρίζες στις χώρες που πηγαίνουν, ενώ εδώ έβρισκαν κλειστές πόρτες.

Το Ποτάμι έδωσε μάχη για να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, είναι ντροπή, είναι αίσχος, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης και εγγυήθηκε για λιγότερο κομματικό κράτος, αξιοκρατία και ενίσχυση της καινοτομίας.

Η τελική τοποθέτηση των υποψηφίων:

Γιάννης Ραγκούσης: Δεν αρκεί η ενότητα, χρειάζεται να αλλάξουμε. Πρέπει να μπει ένα τέλος στο δεξιό ΠΑΣΟΚ.

Νίκος Ανδρουλάκης: Πρέπει να αμφισβητήσουμε όλα τα κατεστημένα που χρεοκόπησαν τη χώρα. Και όχι να υφαρπάξουμε τη ψήφο των πολιτών όπως έκανε ο κ Τσίπρας με τερατώδη ψέματα.

Γιάννης Μανιάτης: Θα παλέψω για την Ελλάδα της δημιουργικής ανατροπής και της δημιουργίας νέου πλούτου.

Γιώργος Καμίνης: Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των νέων και των πολιτών. Αλλά και μεταξύ μας, ότι αύριο θα είμαστε όλοι μαζί, όποιος και να εκλεγεί στην ηγεσία της παράταξης. Εγώ θα είμαι εδώ.

Σταύρος Θεοδωράκης: Όταν μπαίνω σε ένα αγώνα παλεύω για τη νίκη, αλλά είμαι αποφασισμένος να συμμετέχω και ως στρατηγός και ως στρατιώτης. Πρέπει να το πει ξεκάθαρα και η κυρία Γεννηματά.

Exit mobile version