Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε με ομιλία του ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε πως «η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι μία από τις χειρότερες που υπήρξαν», ανοίγοντας άλλο ένα «μέτωπο» εκτός από αυτό της Βόρειας Κορέας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι δεν θα επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία, καταγγέλλοντας τη συμπεριφορά της «ιρανικής δικτατορίας», την οποία θεωρεί ως έναν από τους βασικούς «υποστηρικτές της τρομοκρατίας» στον κόσμο.
Η Τεχεράνη «σπέρνει τον θάνατο, την καταστροφή και το χάος σε ολόκληρο τον κόσμο» και «η επιθετικότητα της ιρανικής δικτατορίας συνεχίζεται έως σήμερα» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Λευκό Οίκο.
Ο μεγιστάνας ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν «σκληρές κυρώσεις» σε βάρος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ δήλωσε ότι η ομιλία που εκφώνησε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ήταν «πολύ σημαντική» και θα μπορούσε να οδηγήσει στον πόλεμο δεδομένων των απειλών που έχει εκτοξεύσει το Ιράν.
Ερωτηθείς από το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 2 εάν διακρίνει τον κίνδυνο ενός πολέμου μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, ο υπουργός Πληροφοριών Ίσραελ Κατζ απάντησε:
«Απόλυτα, ναι. Νομίζω ότι η ομιλία ήταν πολύ σημαντική».
«Το Ιράν είναι η νέα Βόρεια Κορέα. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση» πρόσθεσε ο ίδιος.
Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν είναι δυνατόν να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση, διαμήνυσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, σε μια πρώτη αντίδραση στις ανακοινώσεις που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η Μογκερίνι υπογράμμισε ότι δεν επαφίεται σε καμία χώρα να τερματίσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015. Τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συλλογική διαδικασία για να διαφυλαχθεί η συμφωνία αυτή.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία του 2015, χαρακτήρισε την απόφαση Τραμπ «επικίνδυνη» που «δημιουργεί μια διεθνή κρίση».