Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα παίρνουν κατά μέσο όρο 777 ευρώ το μήνα, όταν οι υπάλληλοι του δημοσίου αμείβονται με 1.075 ευρώ μηνιαίως- διαφορά 38%. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το α’ εξάμηνο του 2017 οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 1,3%, την ώρα που το ίδιο διάστημα οι […]
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα παίρνουν κατά μέσο όρο 777 ευρώ το μήνα, όταν οι υπάλληλοι του δημοσίου αμείβονται με 1.075 ευρώ μηνιαίως- διαφορά 38%.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το α’ εξάμηνο του 2017 οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 1,3%, την ώρα που το ίδιο διάστημα οι μισθοί στο δημόσιο αυξήθηκαν κατά 0,1%!
Όσον αφορά το εργατικό δυναμικό της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του α’ τριμήνου, οι μισθωτοί του δημοσίου τομέα αντιπροσωπεύουν το 1/3 των μισθωτών υπαλλήλων στη χώρα (806.200 σε σύνολο 2.394.700), ενώ στην οικονομία δραστηριοποιούνται και 1.264.600 άτομα σε ατομικές επιχειρήσεις και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Όπως επισημαίνει, ο ΣΕΒ, ακόμη και σήμερα δεν έχουν καλυφθεί οι απώλειες ανταγωνιστικότητας της περασμένης δεκαετίας, που μεταφράζεται σε ανάγκη μεγαλύτερης προσπάθειας στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο μέλλον.
Παράλληλα, τονίζει πως η οικονομία ανακάμπτει αλλά ίσως αυτό έχει ημερομηνία λήξης: «Η οικονομία ανακάμπτει λόγω αύξησης της ζήτησης, που επηρεάζεται κυρίως από εξωγενείς παράγοντες. Η συνεπακόλουθη αύξηση της απασχόλησης δεν συνοδεύεται, όμως, και από υψηλότερους μισθούς, καθώς η ανεργία διατηρείται ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Αυτό συμβαίνει ακριβώς διότι παραμένει η αβεβαιότητα στην διατήρηση της ζήτησης χωρίς να έχει αναδιαταχθεί το παραγωγικό πρότυπο προς εξωστρεφείς βιομηχανικές δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, η ανάκαμψη είναι υποτονική καθώς δεν ενισχύεται η πλευρά της προσφοράς και η παραγωγή παραμένει καθηλωμένη. Επιπροσθέτως, η ανάκαμψη αυτή μπορεί να αποδειχθεί ασταθής, και ενδεχομένως, να έχει και ημερομηνία λήξης, εάν και εφόσον οι εξωγενείς παράγοντες πάψουν να επενεργούν με την ίδια ένταση στην ελληνική οικονομία και οι μεταρρυθμίσεις σε κράτος και οικονομία σταματήσουν ή παλινδρομήσουν προς τα πίσω».